web analytics

Vooruitblik: Nederlands Film Festival 2013

Reacties zijn gesloten

goudenkalf

Waar veel mensen uitkijken naar Sinterklaas of Kerst, kijken wij elk jaar reikhalzend uit naar het Nederlands Film Festival. Anderhalve week lang staan de spotlights volledig gericht op onze vaderlandse filmindustrie. Wat heeft het festival ons dit jaar allemaal te bieden?

Gast van het Jaar
Traditiegetrouw zet het Nederlands Film Festival jaarlijks één persoon uit de nationale filmwereld in het zonnetje. Dit jaar is dat Paula van der Oest. De in 1965 geboren regisseuse heeft sinds haar eerste bioscoopfilm De nieuwe Moeder (1996) een indrukwekkend oeuvre opgebouwd. Van kleine, intieme films als De Trip van Teetje (1998) tot grootschalige internationale producties als Black Butterflies (2011); Van der Oest draait haar hand nergens voor om. Tijdens het festival zal een groot deel van haar oeuvre worden vertoond, daarnaast loopt de filmmaakster als een rode draad door de programmering, met o.a. optredens in talkshows en praatprogramma’s.

Kwetsbaar of schaamteloos?
Het hoofdthema van het Nederlands Film Festival is dit jaar ‘naakt’. Een thema waar de Nederlandse film al decennialang (terecht of onterecht) mee geassocieerd wordt. In het hoofdprogramma van het festival is ruimschoots aandacht voor ‘naakt’, in al haar facetten. Van de bevrijdende seksgolf in de jaren zeventig tot de schoonheid en kwetsbaarheid van kunstzinnig naakt. Maar ook de blootgelegde ziel en opgeofferde privacy worden belicht, in woord, inbeeld en in spannende ontmoetingen en evenementen. Spraakmakende en taboedoorbrekende films uit de jaren zestig en zeventig worden vertoond, maar ook is er ruimte voor een ode aan Sylvia Kristel – vooral bekend als Emmanuelle – en diverse specials.

Talent
Het Nederlands Film Festival stelt dit jaar (jong) nationaal filmtalent centraal. Door middel van de premières van de Kort!-films, Ultra-kort, de One Night Stand-films, DOC25 en diverse studentenprogramma’s kan het NFF gezien worden als een platform voor de filmmakers van morgen. Dit jaar zijn maar liefst acht films uit de NFF Debuut Competitie ook geselecteerd voor de Gouden Kalf Competitie.

En verder …
Traditiegetrouw zijn er gedurende het festival dagelijks tientallen films te zien in de vele bioscoopzalen die Utrecht rijk is. Op deze 33ste editie van het festival zijn 319 films te zien. Naast de jaaroogst, gaan er ook nog films (79) in première tijdens het festival. 88 van deze 319 films dingen mee naar een Gouden Kalf. Voor wie even genoeg heeft van het kijken naar films, kan stoom afblazen tijdens de dagelijkse talkshow, die gelukkig weer plaatsvindt in het festivalpaviljoen op de Neude. Daarnaast zijn er gedurende het festival allerlei feesten, bijeenkomsten, optredens, exposities en … veel meer!

Het Nederlands Film Festival vindt plaats van 25 september tot en met 4 oktober in Utrecht. Neerlands Filmdoek doet vanaf maandag 23 september, net als de voorgaande jaren, uitgebreid verslag van het festival.