web analytics

Vooruitblik: One Night Stand 2011

Reacties zijn gesloten

Sinds 2004 wordt het Nederlandse film- en televisielandschap verrijkt met zogenaamde One Night Stand (ONS) films. De reeks, bestaande uit middellange films van talentvolle makers, viert dit jaar haar zesde editie. Vanaf 2 december zal er ’s avonds rond de klok van elf uur wekelijks een nieuwe One Night Stand te zien zijn op Nederland 2.

One Night Stand
De One Night Stand-reeks is een samenwerking tussen de Nederlandse Publieke Omroep, het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties, het Nederlands Fonds voor de Film en het CoBO-fonds. Het project is bedoeld ter stimulans voor jonge, veelbelovende filmmakers, die op deze wijze ervaring op kunnen doen in het filmvak en zo een belangrijke stap kunnen zetten in hun ontwikkeling. Tot 2004 bood de Publieke Omroep jonge filmmakers op ongeorganiseerde wijze kans hun talenten te ontwikkelen: her en der werd een project opgezet, zonder dat dit op de lange termijn vastigheid en zekerheid bood. Met het One Night Stand-project wil men hier verandering  in aanbrengen.

In 2004 werd de eerste editie van het project gepresenteerd. Terugkijkend kunnen we stellen dat die reeks een aantal makers naar de voorgrond heeft geschoven die inmiddels één of meerdere (succesvolle) bioscoopfilms hebben geregisseerd. Zo pronken de namen Mischa Kamp (Het Paard van Sinterklaas), David Lammers (Langer Licht) en Arend Steenbergen (Don) op de lijst. In 2006 vinden we onder meer Michiel van Erp (Pretpark Nederland), Simone van Dusseldorp (Diep) en Mark de Cloe (Valse Wals) terug. 2008 schoof onder anderen Arne Toonen (Dik Trom) en Danyael Sugawara (Alles Stroomt) naar voren. Wie volgt … ?

One Night Stand 2011
De One Night Stand reeks 2011 ging traditiegetrouw in première tijdens het Nederlands Film Festival. Op 25 september werd een marathon-voorstelling georganiseerd, waarbij alle One Night Stand films te bekijken waren. Eén van de ONS-films werd genomineerd voor het Gouden Kalf Beste Televisiedrama; Vast van Rolf van Eijk. Het beeldje ging echter aan de neus van de regisseur voorbij.

Hieronder een overzicht van de films, met daarvoor de uitzenddatum:

02/12 – Midzomernacht (regie: Hiba Vink, scenario: Arjen Lubach)
Een hechte groep bevriende dertigers viert op een idyllisch Fries eiland het Midzomernachtfeest, maar zodra de zon onder is worden de zaken binnen hun vriendengroep in een ander daglicht gesteld door gelegenheidsvriendin Meike. Met onder anderen Marieke de Kleine, Rick Paul van Mulligen en Georgina Verbaan.

09/12 – Met donker thuis(regie: Joeri Holsheimer, scenario: Jaap Peter Enderlé)
Johnny, een 21-jarige militair, brengt als kistdrager de gesneuvelde pelotongenoot Diederick van Afghanistan naar huis. Maar hij moet nog één missie volbrengen: een verjaardagscadeau van Diederick aan de tweelingzus Fleur geven. Met onder anderen: Robert de Hoog, Gijs Scholten van Aschat en Anneke Blok.

16/12 – Dagen van Gras (regie: Tomas Kaan, scenario: Philip Huff)
Als de geïsoleerde tiener Ben vriendschap sluit met de charismatische Tom, is dit het startschot van een lange zomer vol muziek, drank en drugs. Met onder anderen: Martijn Lakemeier, Niels Gomperts en Tamar van den Dop.

23/12 – Vast (regie: Rolf van Eijk, scenario: Sebastiaan Tichler)
Het tienermeisje Isabel wordt opgenomen in een gesloten jeugdinrichting. Wanneer ze na een woedeaanval in de isoleercel belandt, belooft ze zichzelf te veranderen. Maar om verder te komen moet Isabel eerst achterom kijken. Met onder anderen: Tygo Gernandt en Sigrid ten Napel.

06/01 – Lang zal ze leven (regie: Mannin de Wildt, scenario: Nynke de Jong)
Een zwarte comedy over de acceptatie van imperfectie in een perfecte maatschappij. Met onder anderen: Sanne Vogel, Kitty Courbois en Elle van Rijn.

13/01 – Mijn Marko (regie: Sara Verweij, scenario: Evianne Lamme)
Esmee, onschuldig hunkerend naar liefde en aandacht, gooit door blinde liefde deze onschuld overboord. Met onder anderen Lisa Smit, Isis Cabolet en Anne Wallis de Vries.

20/01 – Entre Nosotros (regie en scenario: Paloma Aguilera Valdebenito)
Een hechte Zuid-Amerikaanse familie/vriendengroep komt bij elkaar op een afscheidsfeestje in een klein flatje in Amsterdam om afscheid te nemen van Diego, die met zijn zoontje terugkeert naar Chili. Met onder anderen: Gabriel Aguilera, Dante Canales en Annemarie Prins.

27/01 – Nina Satana (regie: Bram Schouw, scenario: Urszula Antoniak)
Een 15-jarig Gothic meisje op een kakschool valt als een blok voor de nieuwe Marokkaanse jongen in haar klas. Een modern sprookje over twee eenlingen uit totaal verschillende werelden die hun masker moeten laten vallen om elkaars liefde te winnen. Met onder anderen: Abbey Hoes, Sabri Saddik en Eva Duijvestein.

Te zien: de ONS-films zullen dit jaar vanaf 2 december wekelijks worden uitgezonden op vrijdagavond rond de klok van elf uur op Nederland 2.