web analytics

Vooruitblik: Oogverblindend

Reacties zijn gesloten

Het duurde lang, te lang, voordat we de nieuwe film van de immer intrigerende Cyrus Frisch kunnnen aanschouwen. Na het verrassende Blackwater Fever – die overigens ook na lange tijd pas in roulatie ging – is Frisch nu terug met Oogverblindend, een telefoongesprek tussen Georgina Verbaan en Rutger Hauer op speelfilmlengte.

  

 

Vooruitblik Ooverblindend
Oogverblindend is een hartstochtelijk liefdesverhaal over twee mensen die verlangen naar een mooier bestaan. Door een speling van het lot komen een man in Argentinië en een jonge vrouw in Nederland via de telefoon met elkaar in contact. Beiden voelen zich gevangen in een onmenselijke wereld, en voor de duur van het gesprek slagen zij erin om daaraan te ontsnappen. Ondanks de fysieke afstand groeit tussen hen een sterk gevoel van verbondenheid.

 

Cast: Georgina Verbaan en Rutger Hauer
Scenario: Cyrus Frisch
Regie: Cyrus Frisch
Executive Producer: Rutger Hauer

 

Cyrus Frisch over Oogverblindend: 
“In Oogverblindend vraagt het personage van Georgina zich af of ze niet het recht heeft weg te kijken van de ellende van anderen. Rutger’s personage antwoordt niet direct, maar met zijn verhaal maakt hij duidelijk dat wanneer je ervoor kiest om niets te doen, of simpelweg je hoofd afwendt, je in feite mede verantwoordelijk bent voor het creëren van een atmosfeer waarin duizenden mensen plotseling kunnen “verdwijnen”. Precies zoals tijdens de vuile oorlog gebeurde in Argentinië.”

 

Cyrus Frisch is sinds zijn afstuderen aan de Nederlandse Filmacademie in 1992 één van de belangrijkste hedendaagse Nederlandse filmmakers en tegelijk één van de meest geëngageerde kunstenaars. Zijn speelfilms en documentaires zorgen steevast voor controverse door de inhoud en de vorm. Vergeef me (2001) is een bijtende aanklacht tegen de reality-tv cultuur waarin Frisch zelf de rol van een duivels regisseur speelt die ten koste van de geestelijke gezondheid van zijn “acteurs” een spannende film maakt. In Blackwater Fever (2008) ontdekt de hoofdpersoon (Roeland Fernhout) geleidelijk aan dat hij zich niet in Amerika, maar in een burgeroorlog in de Hoorn van Afrika bevindt. Waarom heeft niemand mij verteld dat het zo erg zou worden in Afghanistan (2007) werd voor tientallen internationale Filmfestivals geselecteerd waaronder Rotterdam, Tribeca, San Francisco en Pesaro. Het is de eerste speelfilm die met een mobiele telefoon werd opgenomen.

 

Te zien vanaf: 27 augustus 2009.