web analytics

Vooruitblik: The American

Reacties zijn gesloten

The American, Anton Corbijns tweede film, opende afgelopen vrijdag het Film by the Sea filmfestival. De misdaadfilm met George Clooney in de hoofdrol was vorig weekend bovendien de nummer 1 in de box office van de Verenigde Staten. Dat was niet meer gebeurd met een film van een Nederlandse regisseur sinds Paul Verhoevens Hollow Man in 2000.

Vooruitblik The American
In The American speelt George Clooney huurmoordenaar Jack. Na een uit de hand gelopen klus moet hij onderduiken in een klein Italiaans dorpje. Hij probeert zich zoveel mogelijk af te zonderen, maar krijgt toch een intieme band met een prostituee. Het duurt niet lang voordat hij wordt achtervolgd door gangsters. Wie kan hij nog vertrouwen? The American is een psychologisch drama dat vooral zijn hoofdpersonage uitdiept en waarin de plot naar de achtergrond wordt gedrukt. 

C-ast: o.a. George Clooney, Irina Björklund, Thekla Reuten, Johan Leysen, e.v.a.
Regie: Anton Corbijn
Scenario: Rowan Joffe
Producent: Anne Carey, George Clooney, Jill Green, Grant Heslov en Ann Wingate

Anton Corbijn over de samenwerking met Clooney
“Werken met zo’n grote ster is een gevaar. Het kan de film gaan overheersen, waardoor je niet in het personage gelooft. Bij Tom Cruise heb ik dat. Als ik zijn films zie, kom ik niet voorbij de ster. Clooney is anders, je vergeet heel snel dat hij het is. Ook – denk ik – omdat hij in The American een veel donkerder rol speelt dan je van hem gewend bent. Clooney was de eerste keuze, we hebben nooit verder hoeven zoeken.” (Cinema.nl, 02-09-2010)

Over de regisseur
Anton Corbijn is al jaren bekend als fotograaf en videoclipregisseur van bands als U2, Depeche Mode en Coldplay. Drie jaar geleden maakte hij zijn speelfilmdebuut met Control, een indrukwekkende biopic over de getroebleerde Ian Curtis, de zanger van Joy Division.  De film werd geprezen door critici en o.a. genomineerd voor een BAFTA award voor beste Britse film. Daarnaast won de film wereldwijd 25 prijzen en veroverde ze nog 20 nominaties.

Met The American werkte Corbijn met een groter budget, waardoor hij bekende namen heeft kunnen strikken. Toch heeft hij ook gekozen te blijven verwijzen naar zijn eigen vaderland. Nederlandse acteurs Johan Leysen en Thekla Reuten mochten allebei een rol op zich nemen in The American. Daarnaast zit er in de soundtrack, net als in Control, een nummer van een Nederlandse band; Cuby + The Blizzards.

Te zien vanaf: 16 september 2010.