web analytics

Vooruitblik: Weemoed & Wildernis

Reacties zijn gesloten

Vanaf 1996 werkte Digna Sinke aan haar documentaire Weemoed & Wildernis, over landbouw en natuur op het eiland Tiengemeten.

Vooruitblik Weemoed & Wildernis
Tiengemeten ligt in het Haringvliet, even ten zuiden van Rotterdam, en is zo’n 1000 hectare groot. Het eiland is ooit op de zee veroverd en door mensen omgevormd tot vruchtbare landbouwgrond. In de jaren 90 werd besloten om van Tiengemeten weer wilde natuur te maken. Het maken van de plannen, het vinden van vervangende bedrijven voor de boeren en het vinden van financiering namen tien jaar in beslag. In 2006 werd begonnen met de herinrichting van het eiland. Asfaltwegen werden weggehaald, kreken werden gegraven, bomen werden gerooid en nieuwe bomen werden geplant, dijken werden opgehoogd of juist afgegraven.

Over een periode van 13 jaar volgde Digna Sinke (scenario & regie) de veranderingen in het landschap, terwijl ze ook terugblikt op de veranderingen in haar eigen leven.

Regie: Digna Sinke
Scenario: Digna Sinke
Camera: Jan Wich & Goert Giltaij  e.a.
Editor: Albert Elings
Productie: SNG Film

Regisseur Digna Sinke over Weemoed & Wildernis
“Toen ik klein was had ik een “slikjas”. Die had mijn moeder speciaal voor mij en mijn zusje gemaakt om buiten in de wildernis te spelen. Slik is het Zeeuwse woord voor modder. De luchten waren blauw met grote witte wolken. Of ze waren grijs en de regen kwam naar beneden. We mochten buiten spelen tot de stoeptegels egaal donkergrijs waren geworden. Er was altijd een horizon. Er was altijd een landschap, overzichtelijk en toch vol geheimen. Vijftig jaar later. Niet heel veel anders loop ik nu weer al meer dan vijftien jaar op Tiengemeten rond. En ik kijk hoe het landschap verandert. Maar in die tijd is niet alleen het landschap veranderd. Ook mijn persoonlijke leven is bruusk en onverwacht anders geworden. In Weemoed & Wildernis komen die twee lijnen bij elkaar.”

Over de regisseuse
Digna Sinke werd geboren in Zonnemaire (Zeeland) in 1949. Na het gymnasium te Utrecht, ging ze naar de Nederlandse Film- en Televisieacademie in Amsterdam. Ze studeerde daar in 1972 af met de korte film Groeten uit Zonnemaire. Sindsdien maakte ze een aantal documentaires en vier lange speelfilms. Haar film De Stille Oceaan (1984) draaide in het competitieprogramma in Berlijn. Haar speelfilm Belle van Zuylen won in 1994 de Grote Prijs op het festival van Mannheim. In 2005 maakte Sinke de documentaire Brossa over de Catalaanse kunstenaar Joan Brossa en vorig jaar regisseerde ze de speelfilm Atlantis. Sinke is tevens eigenaar van SNG Film.

Te zien vanaf: 2 september 2010.