web analytics

3x Jeroen Willems

Reacties zijn gesloten

Acteur Jeroen Willems is dit jaar de trotse Gast van het Jaar tijdens het Nederlands Film Festival. Naast talkshows, feestjes en vertoningen van zijn films zingt hij ook. Woensdag 3 oktober geeft hij in de Stadsschouwburg een live opvoering van nummers van Jacques Brel. Tot die tijd kunnen we nog meerdere malen genieten van Willems als acteur. Neerlands Filmdoek selecteerde drie van zijn beste rollen.

3x Jeroen Willems
Jeroen Willems (1962, Maastricht) doorliep de Toneelschool in Maastricht en maakte inmiddels furore op zowel theater, televisie als film. Met rollen in goed bezochte films als Zomerhitte (2008) en Komt een Vrouw bij de Dokter (2009) in combinatie met grote rollen in groots opgezette Nederlandse series als Annie MG (2010) en De Troon (2010) groeide zijn bekendheid bij het grote publiek de laatste jaren sterk. In karakterrollen zoals die van de Friese advocaat Pieter Jelles Troelstra in Nynke (2001) of die van Prins Claus in Majesteit (2010) is hij op zijn best.

– Nynke (2001)
Hoewel de hoofdrol in Nynke is weggelegd voor Monic Hendrickx, maakt Jeroen Willems als advocaat, dichter en politicus Pieter Jelles Troelstra minstens zoveel indruk. Als geen ander weet hij de fanatieke, ietwat narcistische Troelstra neer te zetten als een mens van vlees en bloed. Speciaal voor de rol leerde Willems het Friese dialect aan, wat voor een buitenstaander bijzonder overtuigend klinkt. Net als de gehele productie blinkt het spel van Willems uit in grootsheid en detail. Werd voor zijn rol genomineerd voor het Gouden Kalf voor beste acteur, maar verloor van Fedja van Huêt (AmnesiA).

– Komt een Vrouw bij de Dokter (2009)
Met de rol van Frenk in Komt een Vrouw bij de Dokter liet Willems zien dat een kleine rol geen probleem hoeft te zijn om een grote indruk achter te laten. In de Kluun-verfilming fungeert het personage Frenk als tegenhanger van de losbandige, impulsieve Stijn (Barry Atsma). Frenk is Stijns beste vriend, een sterke persoonlijkheid een een intelligent man. In de relatief weinige scènes die Willems heeft, laat hij zien bijzonder charismatisch te zijn. Beste scène is die waarin Frenk, tijdens een feestje op het werk, doorheeft dat Stijn een nieuwe maîtresse heeft. “Jij haalt liefde en geluk door elkaar.”

– Majesteit (2010)
Niets is zo moeilijk als het neerzetten van iemand van het Koninklijk Huis. Vaak stranden de rollen in karikaturen. Willems slaagt er in Pieter de Baans Majesteit uit 2010 in om van Prins Claus meer te maken dan ‘de man van Beatrix’, zoals we die kennen van televisie. Zijn optreden is kwetsbaar en ontroerend. Ook hier weet Willems in slechts een handjevol scènes veel inhoud aan zijn karakter mee te geven.

Reacties zijn gesloten.