web analytics

3x Jezus

Reacties zijn gesloten

Vandaag viert een groot deel van Nederland Hemelvaartdag, de dag waarop Jezus Christus is opgevaren naar zijn Vader in de Hemel. In het kader van deze traditie presenteert Neerlands Filmdoek vandaag drie Nederlandse films met een Christelijk tintje.

– Doodzonde (1978)

Auteur Marcel (Cor van Rijn) wordt min of meer gedwongen deel te nemen aan de bezetting van een voor de sloop bestemde kerk. De bezetters bereiden een toneelstuk voor, waarin vooral feministische kritiek op het kerkinstituut wordt geleverd. Marcel raakt daarbij geconfronteerd met zijn Limburgse, zwaar-katholieke jeugd. In de film, geregisseerd door René van Nie, verwerkte de cineast veel herinneringen aan zijn deels in Limburg doorgebrachte jeugd.

– De Mantel der Liefde (1978) 

In deze persiflage op de Tien Geboden vraagt Jezus aan Moses wat er nou eigenlijk is terecht gekomen van die Tien Geboden. De daarop volgende, op zichzelf staande, scenes zijn een spiegel van deze tijd waarin geweld, huichelarij en wreedheid hoogtij vieren. Bijzonder komische satire van Adriaan Ditvoorst (De Witte Waan, Paranoia). Jezus tegen Moses: ‘Slaapt je voet? Hak ‘m af.’

– Hemel op Aarde (2013)

Regisseur Pieter Kuijpers en scenarist Edward Stelder verwerkten in het ontroerende en sfeervolle Hemel op Aarde herinneringen aan hun jeugd in Limburg. De 13-jarige Bart wordt tot over zijn oren verliefd op de oudere, stadse en uiterst verleidelijke Moniek die net bij hem in het dorp is komen wonen. Als blijkt dat ze ziek is, besluit hij haar te gaan redden. Een universeel verhaal over het beleven van je eerste liefde, opgroeien in de tijd van Grease en het in handen hebben van je eigen lot.

Een gedachte over “3x Jezus

  1. Ten behoeve van liefhebbers en verzamelaars van Nederlandse speelfilms:

    “Doodzonde” is niet op video, noch op dvd uitgekomen. Overigens heb ik zelf deze film – niet na toestemming van René van Nie – tegen betaling van de kosten via het Filmmuseum op video kunnen bemachtigen. “De mantel der liefde” is zowel op video (Video Media, met als opschrift “Erotiek”) als op dvd uitgekomen. De dvd maakt deel uit van de Adriaan Ditvoorstbox. En “Hemel op aarde” is inmiddels op dvd uitgekomen.

Reacties zijn gesloten.