web analytics

3x zomerse films

Reacties zijn gesloten

De lentezon is inmiddels om de hoek komen kijken en straalt zelfs in volle glorie. Neerlands Filmdoek selecteert vandaag daarom drie zomerse films.

– Thomas en Senior op het Spoor van Brute Berend (1985)
Voor de jeugd zijn er bijna geen meer zomerse films dan die van Karst van der Meulen. Enerzijds spelen de films zelf zich vaak af tijdens een (zomer)vakantie, anderzijds zijn inmiddels al verschillende generaties Nederlanders in zomervakanties opgegroeid met producties als Thomas en Senior, De Zevensprong en De Bende van Hiernaast. In Thomas en Senior op het Spoor van Brute Berend zijn Thomas en de kinderen uit zijn klas, samen met de oude Senior, een piratenschat op het spoor. Spannend en vermakelijk, maar vooral nostalgisch; verlangend naar zomers zoals ze er niet meer zijn.

– Costa! (2001)
Voor de jongeren onder ons heeft Johan Nijenhuis inmiddels al vele zomerse producties vervaardigd. Het begon in 2001 met de tienerfilm Costa!. Alle stereotypen komen voorbij in Costa!: beugelbekkie Janet, hunk Rens (Daan Schuurmans) en bitch met een zacht randje Frida (Katja Schuurman). Vrij grote dramasituaties als drugshandel en een verkrachting krijgen weinig tijd en zijn in principe niet meer dan het doorspoelen van het toilet; het gaat vooral om het plezier, de zon en het verkopen van een feelgood-gevoel. In anderhalf uur wordt een dun plotje met vooral vervelende karakters over de kijker uitgestort, verpakt in mooie, zonnige en sfeervolle plaatjes van Salou. Nijenhuis biedt voor ieder wat wils; personages waarvan er altijd wel één is waar je jezelf op kunt projecteren en vooral universele (liefdes)problemen. Het resultaat is een zomerse film, die – op de net iets te infantiele personages na – best onderhoudend is.

– Alibi (2008)
Voor de hele familie is er Alibi, eveneens van de hand van Johan Nijenhuis. In een bijzonder zomers Amsterdam vertelt deze film het verhaal van een vriendengroep die handelt in alibi’s, ‘leugentjes om bestwil’. Als er een vrouw in hun leven verschijnt, begint dat soms te wringen. Wat volgt is een vermakelijke en vlot gemaakt liefdesverhaal met de nodige komische momenten. Nijenhuis bewijst voor de zoveelste keer oog te hebben voor sfeer en levert met Alibi een zomers en fris ogende film af, waarin speelfilmdebutant Akkabi de show steelt als doortrapte leugenaar in hart en ziel. Met leuke bijrollen van Egbert-Jan Weeber (meer komedie voor hem graag!) en Sanne Vogel.