web analytics

De drie … Films waarin kanker de hoofdrol speelt

Reacties zijn gesloten

Vorige week ging de jeugdfilm Kankerlijers in première. De laatste jaren speelt deze vreselijke ziekte steeds vaker de hoofdrol in een vaderlandse productie. Neerlands Filmdoek selecteerde drie films waarin kanker centraal staat.

– Komt een Vrouw bij de Dokter (Reinout Oerlemans, 2009)
Elf jaar geleden verscheen Kluuns debuutroman ‘Komt een Vrouw bij de Dokter’. Inmiddels lazen meer dan een miljoen Nederlanders het aangrijpende relaas over liefde, overspel en kanker. Een verfilming kon haast niet uitblijven, al vonden veel makers het een riskante onderneming. Reinout Oerlemans stortte zich vol overgave op zijn eerste regieklus en maakte met Komt een Vrouw bij de Dokter een indrukwekkend en ontroerend debuut.

– Alle Tijd (Job Gosschalk, 2011)
Fijne en sympathieke film over het leven, in al haar (v)luchtigheid. Uitstekend geacteerd, met een sublieme bijrol van Lineke Rijxman, die vreemd genoeg niet bekroond werd met een Gouden Kalf. De slotmonoloog van het hoofdpersonage Molly is er een om in te lijsten. Alle Tijd is wellicht minder bekend dan beide andere films die hier kort worden uitgelicht, maar minstens zo doeltreffend en effectief.

– Achtste-Groepers huilen niet (Dennis Bots, 2012)
Als zelfs de vaders in de zaal het niet droog houden, weet je dat je met iets bijzonders te maken hebt. De gelijknamige verfilming van Jacques Vriens’ ‘Achtste-Groepers huilen niet’ is een van de beste (Nederlandse) jeugdfilms ooit gemaakt. De film behandelt een zwaar thema, zeker voor de jeugdige kijker, maar doet dat op zo’n respect- en liefdevolle wijze dat zowel jong als oud de zaal met tranen verliet. De film bereikte ook internationaal een groot publiek.

2 gedachten over “De drie … Films waarin kanker de hoofdrol speelt

  1. Ha obi-wan,

    Wat kan er slecht zijn aan een selectie uitgelichte films? 😉 Het is niet per definitie een best-of …

Reacties zijn gesloten.