web analytics

De Drie van Paula van der Oest

Reacties zijn gesloten

Tijdens het aankomende Nederlands Film Festival is Paula van der Oest Gast van het Jaar. De regisseuse won vorig jaar het Gouden Kalf voor Beste Regie voor The Domino Effect en sleepte een jaar eerder het Kalf voor Beste Speelfilm in de wacht met Black Butterflies. Neerlands Filmdoek selecteert De Drie van … Paula van der Oest. 

–          De nieuwe Moeder (1996)
In 1996 maakte Paula van der Oest haar bioscoopdebuut met de sympathieke roadmovie De nieuwe Moeder, over de zoektocht van een vader naar een nieuwe moeder voor zijn getraumatiseerde zoon. Wie deze eerste film van Van der Oest vergelijkt met haar latere werk, krijgt een heel andere kant van de filmmaakster te zien. De nieuwe Moeder is een eigenzinnig en subtiel debuut, vol aparte personages, lange shots en stiltes. De kennismaking van de Letse hoofdpersonages met de Nederlandse cultuur levert bovendien veel droogkomische momenten op.

–          Zus & Zo (2001)
Het kwam toch best als een verrassing toen Zus & Zo in 2003 genomineerd werd voor de Oscar voor Beste niet-Engelstalige film. De tragikomedie, over een broer en twee zussen die ruziën om het familiehotel in Portugal, blinkt uit in speelsheid, plezier en acteerwerk en kent een uitstekende soundtrack en mooi gebalanceerd scenario. In Nederland kreeg de film niet de erkenning die het verdient. Alleen acteur Jacob Derwig werd bekroond met een Kalf, de pers reageerde verdeeld en het publiek liet het afweten – slechts 41.909 mensen kochten een kaartje. Wist je trouwens dat Van der Oest tijdens de Oscarnacht gearresteerd werd?

–          Moonlight (2002)
Als een rode draad door de carrière van Van der Oest loopt ‘de internationale film’. Al sinds haar officiële bioscoopdebuut maakt de regisseuse vaak films gericht op de internationale markt. Ook Moonlight richt zich op een breed en voornamelijk Engelstalig publiek. Tegelijkertijd is de film echter allesbehalve commercieel. In Moonlight speelt de jonge Vlaamse actrice Laurien van den Broeck de 13-jarige Claire, die in de schuur een drugskoerier van haar leeftijd vindt – hevig gewond – en besluit hem te helpen. In Nederland was het uitstekende drama/thriller een regelrechte flop, internationaal een succes. Moonlight won meerdere internationale filmprijzen, waaronder diverse prijzen in de Verenigde Staten. De film kreeg daar zelfs een (bescheiden) bioscooprelease.

Over de regisseur
Paula van der Oest (1965) is de meest productieve vrouwelijke Nederlandse (lang)speelfilmregisseur. Momenteel draait ze haar elfde lange speelfilm Lucia de B. Van veel van haar films schreef ze tevens het scenario. Van der Oest won vele prijzen, waaronder Gouden Kalveren voor Beste Regie, Beste Speelfilm en Beste Televisiedrama. Naast bovengenoemde films maakte de regisseuse verder onder meer De Trip van Teetje (1998), Verborgen Gebreken (2004), Tiramisu (2008) en Black Butterflies (2011).

Een gedachte over “De Drie van Paula van der Oest

  1. Ten behoeve van verzamelaars van Nederlandse speelfilms.

    Alle genoemde films zijn op dvd verschenen. ‘De nieuwe moeder’ bij SNG-film (SNG009), “Zus & Zo’ bij RCV en ‘Moonlight’ bij A-film (DS90172).

Reacties zijn gesloten.