web analytics

De drie … boekverfilmingen uit de jaren ’70

Reacties zijn gesloten

Boekverfilmingen zijn een wereldwijd fenomeen. Ook in Nederland grijpen filmmakers nog maar wat graag terug op een succesvol boek. Vandaag selecteren we drie boekverfilmingen uit de jaren zeventig die, om uiteenlopende redenen, wat extra aandacht verdienen.

1974: Help! De Dokter verzuipt
De streekroman ‘Help! De Dokter verzuipt’ van Toon Kortooms verscheen in 1968 en werd al snel een succes. Producenten Henk Bos en Jan Dorresteyn kochten de verfilmingsrechten en benaderden in 1973 Nikolai van der Heyde voor de regie. Hoewel Van der Heyde in de jaren daarvoor furore had gemaakt als eigenzinnig (artistiek) filmmaker, maakte hij met Help! De Dokter verzuipt een vakkundige en op het publiek toegesneden film. Uiteindelijk kochten meer dan een miljoen Nederlanders een kaartje voor de film over de beslommeringen van een dorpsdokter. Met een legendarische soundtrack van Rogier van Otterloo (naast de befaamde titeltrack ook onderstaand prachtig nummer).

1975: Het Jaar van de Kreeft
Regisseur Herbert Curiël zag eigenlijk weinig in de roman ‘Het Jaar van de Kreeft’, maar toen hij de projecten die hij graag wilde realiseren niet van de grond kreeg, besloot hij toch akkoord te gaan met het verfilmen van de roman van Hugo Claus. De populaire Rutger Hauer en Willeke van Ammelrooy tekenden uiteindelijk voor de hoofdrol. Aan de kassa’s mocht het niet baten: met nog geen 300.000 bezoekers werd de film over een korte, maar krachtige liefdesrelatie niet het succes dat men had gehoopt.

1979: Kort Amerikaans
Na het succes van Turks Fruit (1973) kon het haast niet anders dan dat ook andere boeken van Wolkers verfilmd zouden worden. In 1979 waagde Guido Pieters zich aan ‘Kort Amerikaans’. Waar bij de eerdere Wolkers-verfilming het boek voornamelijk als basis werd gebruikt, volgt Kort Amerikaans de roman nauwgezet. Hoewel de film een stuk minder succesvol was dan zijn voorganger, mocht het resultaat er absoluut wezen. Met name het acteerwerk, de cameravoering en de legendarische muziekscore van Pim Koopman zullen de kijker ongetwijfeld bijblijven.

Een gedachte over “De drie … boekverfilmingen uit de jaren ’70

  1. Ten behoeve van verzamelaars van Nederlandse speelfilms

    Alle hier besproken films zijn zowel op video verschenen, maar naderhand ook op dvd uitgebracht.

Reacties zijn gesloten.