web analytics

Het Gouden Kalf van 1981: Rutger Hauers oeuvre-prijs

Reacties zijn gesloten

Eenendertig jaar geleden begon het Nederlands Film Festival in Utrecht als De Nederlandse Filmdagen, een initiatief van de Utrechtse regisseur Jos Stelling. De week eindigde in de hoofdzaal van de Catharijne-bioscoop, waar voor het eerst de Gouden Kalveren werden uitgereikt.

De hoofdprijs ging naar Pieter Verhoeffs debuutfilm Het Teken van het Beest, gebaseerd op een geruchtmakende moordzaak aan het eind van de jaren ’20. Ook hoofdrolspeelster Marja Kok werd bekroond, met de prijs voor beste actrice. De prijs voor beste acteur ging naar Rutger Hauer. Niet voor een specifieke film, maar voor zijn gehele oeuvre.

Onderscheiding
Wie tegenwoordig een beetje kennis van Hauers carrière heeft, weet dat dat oeuvre toen eigenlijk nog maar net gestalte begon te krijgen. Zijn carrière kreeg een jaar later pas echt vleugels. Natuurlijk had hij hier al een flinke staat van dienst opgebouwd, met memorabele rollen in Turks Fruit, Floris, Soldaat van Oranje, Grijpstra en de Gier en Spetters, dus onterecht was dit Kalf niet, ook toen. Bovendien, als we deze oeuvre-award beschouwen als een onderscheiding van zijn werk in de Nederlandse film, is hij nog steeds behoorlijk up to date. Na 1981 zagen we hem lange tijd niet meer in producties van eigen bodem.

Hollywood
Hauer vertrok niet lang na de eerste editie van het filmfestival naar de Verenigde Staten, waar hij al snel doorbrak in Hollywood met sf-klassieker Blade Runner (1982). Pas in 2008 – ruim 25 jaar en een slordige 100 films later – keerde hij terug naar de Nederlandse film, met een kleine bijrol in Bride Flight, drie jaar later met een iets grotere rol in Black Butterflies. Niet genoeg om in aanmerking te komen voor een Gouden Kalf, hoewel hij in 2008 op het festival wel de Cultuurprijs in ontvangst mocht nemen.

Terugkeer
Hauers recente rol in De Heineken Ontvoering voelt eigenlijk pas echt aan als een terugkeer. Niet alleen omdat het een veel prominenter personage is, maar ook omdat hij hier een van de fraaiste en meest ingetogen prestaties uit zijn carrière laat zien. Dertig jaar na zijn vertrek uit Nederland bewijst de 78-jarige acteur dat hij nog steeds tot de top van ons land behoort. En zo maakt hij dit jaar -met al een enorm oeuvre achter zich- wellicht voor het eerst kans op een Gouden Kalf voor een losse acteerprestatie (beste bijrol). Het zou nog terecht zijn als hij hem kreeg ook. Afwachten wat de jury vindt …