web analytics

Jeroen Willems – Een klassieke klasbak

Reacties zijn gesloten

Bekend bij het grote publiek zoals Barry Atsma of Rutger Hauer is hij niet, Jeroen Willems. Maar minstens zoveel kwaliteiten had hij zeker. De in 1962 in Limburg geboren acteur maakte de afgelopen decennia furore op zowel toneel, televisie als film. Tijdens het afgelopen Nederlands Film Festival was Willems Gast van het Jaar, vandaag overleed hij totaal onverwacht op 50-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartstilstand. Neerlands Filmdoek stelt, als eerbetoon, een profiel samen van de even charismatische als breekbare acteur. Én zanger.

Paspoort
Naam:
Jeroen Willems.
Geboren: 15 november 1962, te Maastricht.
Films: bekend van o.a. Bij Nader Inzien (1991), Nynke (2001), Komt een Vrouw bij de Dokter (2009), De Troon (2010), Majesteit (2010) en Cop vs. Killer (2012). Voor zijn rol in Majesteit en Cop vs. Killer won hij een Gouden Kalf.

Klassieke klasbak
Jarenlang was Jeroen Willems, in 1962 geboren te Maastricht alwaar hij ook de Toneelschool doorliep, voornamelijk op het toneel of op televisie te zien. Pas de laatste jaren verscheen de acteur steeds vaker op het witte doek. Met rollen in goed bezochte films als Zomerhitte (2008) en Komt een Vrouw bij de Dokter (2009), in combinatie met grote rollen in groots opgezette Nederlandse series als Annie MG (2010) en De Troon (2010), groeide zijn bekendheid bij het grote publiek.

Of het nu een grote of kleine rol betrof, Willems wist de kijker keer op keer in te pakken. Als Prins Claus wist hij in Majesteit (2010) niet alleen goed in de huid van de Prins te kruipen, maar ook voor de nodige (en enige) ontroering te zorgen. In Komt een Vrouw bij de Dokter zorgde hij in de paar scènes die hij had voor het juiste tegenwicht en inzicht voor het hoofdpersonage Stijn (Barry Atsma). In Cop vs. Killer (2012) was hij vervolgens even koelbloedig als breekbaar.

Zijn kwaliteiten? Willems viel vooral op door het verfijnde gebruik van zijn stem en imposante (klein of groot) mimiek. Als geen ander gaf hij personages een gelaagdheid mee die steevast balanceerde tussen twee extremen: charismatisch (sterk) en breekbaar. Zo werd elke rol interessant en vaak ook indringend. Willems was een klasbak pur sang. Oh ja, en zingen kon ‘ie ook.

Naschrift redactie:

‘Ik word 50. Ouder worden heb ik wel een tijdje lastig gevonden. Zeker toen mijn relatie met Marcel (acteur Marcel Musters – red.) strandde. Hoe moest dat nou, helemaal opnieuw beginnen? Je uiterlijk verandert, fysiek kun je minder, om je heen begin je de eindigheid te ervaren. Hoewel het niet willen sterven blijft, ben ik nu zover dat ik het wel accepteer. En wat heb ik te mopperen? Ik word nog altijd veel gevraagd, voor film, tv, toneel. Het gaat hartstikke goed. Het is natuurlijk een cliché, maar het leven moet je wel genieten. Ik ben erg bezig er meer voor open te staan.’ (Jeroen Willems, interview De Volkskrant)

Met grote schrik en verbijstering hebben we kennis genomen van het overlijden van een van Nederlands’ grootste acteurs. Bovenstaande quote dateert uit september van dit jaar. Helaas is het je niet meer gegund nóg meer te genieten. We zullen je nooit vergeten.

Rust zacht, Jeroen.

Lees ook ‘3x Jeroen Willems‘, dat we eind september schreven omdat Willems Gast van het Jaar was tijdens het Nederlands Film Festival.

Reacties zijn gesloten.