web analytics

Jérôme Reehuis – Subtiele overdrijving

Reacties zijn gesloten

jeromereehuishogehakken

Gisteren overleed, na een lang ziekbed, op 73-jarige leeftijd acteur Jérôme Reehuis. NeerlandsFilmdoek dook de archieven in en selecteerde als eerbetoon drie rollen van de charismatische acteur.

Subtiele overdrijving
Jérôme Reehuis, geboren op 7 juli 1939 te Amsterdam, speelde vanaf de jaren zestig tot en met negentig in tientallen Nederlandse film-, televisie- en theaterproducties. Veelal speelde hij komische bijrollen – zoals in De BoezemvriendThomas & Senior en De Zeemeerman – waarin hij in korte tijd door middel van subtiele overdrijving – nooit ging hij over het randje in de vaak groteske rollen – een personage krachtig wist neer te zetten en de kijker steevast een fikse glimlach op diens gezicht wist te bezorgen. Het zichtbare plezier waarmee hij zijn vak uitoefende, wist hij feilloos over te brengen. Naast zijn charismatische fysieke verschijning, maakte Reehuis tevens sterk gebruik van zijn opvallende, warme stem, waarmee hij de kijker al snel voor zich wist te winnen. Als stemacteur sprak hij vele internationale films in, waaronder de Disney-films Robin Hood (1973) en Oliver & Co (1988) en de Harry Potter-films.

3x Jérôme Reehuis
Door zijn markante stem en opvallende uitstraling blijven veel bijrollen van Reehuis, hoe klein ook, hangen bij de kijker. Zo speelt hij in André van Duins De Boezemvriend (1982) op komische wijze Napoleon en is hij in Alicia (1974) een hitsige notaris die het bed deelt met Willeke van Ammelrooy. Een kleine selectie:

– Hoge Hakken, Echte Liefde (1981)

In de komedie Hoge Hakken, Echte Liefde (zie de afbeelding boven aan dit artikel) speelt Reehuis het personage ‘Huib’, een van de collega’s van de steenrijke Semijns Roggeveen (Rijk de Gooijer), directeur van een groot concern. Het elitaire en bekakte leefmilieu waarin Huib en Semijns zich begeven, wordt op hilarische wijze uitvergroot. Een kleine, maar enthousiaste rol, waarin Reehuis zich volledig kan uitleven.

– Thomas & Senior: op het Spoor van Brute Berend (1985)

jeromereehuisthomasseniorbruteberend
In deze populaire jeugdserie van regisseur Karst van der Meulen speelt Reehuis, wederom op subtiel uitvergrote wijze, ‘directeur Mulder’ van een reclamebureau. Voorzien van een pijp verplaatst hij zich hooghartig door het leven en ziet hij overal geld in. Reehuis krijgt alle ruimte om zijn komedie-kunsten te etaleren in het drukke en gehaaste personage dat hij vertolkt. Bijzonder grappig is de scene waarin hij telefoneert met titelpersonage ‘Senior’ en deze plots ophangt; Mulder weet niet wat hem overkomt, kookt van woede  en reageert zich af op de telefoon … “Hallo!?!?”

– De Zeemeerman (1996)

jeromereehuisdezeemeerman

De laatste film waarin Reehuis zijn opwachting maakte is de veelal mislukte komedie De Zeemeerman. Als professor Swezick moet hij hoofdpersonage Tony helpen van diens vislucht af te komen. Ook deze rol kenmerkt zich door de overdrijving in woord en gebaar, die op het randje balanceert tussen film en theater, maar knap de juiste toon weet te behouden. Er is veel mis aan De Zeemeerman, maar groteske en duidelijk met plezier gespeelde bijrollen als deze weten de kijker nog enigszins te vermaken.