web analytics

Paula van der Oest – Filmmaakster met een boodschap

Reacties zijn gesloten

Paulavanderoest

Vorig jaar won ze nog het Gouden Kalf voor beste regie, nu staat ze centraal op het Nederlands Film Festival. Als gast van het jaar krijgt Paula van der Oest een eigen programma, waarin ze aanwezig zal zijn bij verschillende evenementen en een overzicht van haar films zal worden vertoond. Een profiel van de filmmaakster.

Paspoort:
Naam: Paula van der Oest
Geboren: 1965, te Laag-Soeren
Films: o.a. Zus & Zo, Black Butterflies en The Domino Effect
Prijzen: kreeg voor Zus & Zo een Oscar-nominatie voor beste niet-Engelstalige film. Ontving daarnaast nog verschillende prijzen, waaronder vorig jaar het Gouden Kalf voor de regie van The Domino Effect.

Sprankelende start
Op haar 24e slaagde Paula van der Oest met vlag en wimpel op de Nederlandse Filmacademie met Zinderend. De tragikomedie over een verveelde groep mensen op een afgesloten strandterras werd bekroond met de Tuschinski Film Award, de prijs voor de beste eindexamenfilm, die in latere jaren nog gewonnen zou worden door regisseurs als Joram Lürsen, Dana Nechushtan en Nanouk Leopold.

Het begin van een mooie carrière, die ze zoals veel collega’s in het vak na haar opleiding startte als regie-assistent. Haar eerste regieklus kwam in de vorm van een halflange film voor de VPRO-serie Lolamoviola. Coma, met Theu Boermans en Sylvia Poorta in de hoofdrollen, werd meteen bekroond met het Gouden Kalf voor beste televisiedrama.

Nadat ze het jaar daarop opnieuw een Lolamoviola had gemaakt (Achilles en het Zebrapad) werd het tijd voor het grote werk. In 1996 maakte Van der Oest haar speelfilmdebuut met De Nieuwe Moeder, waarin een tienjarig jongetje met zijn vader Letland ontvlucht om een betere toekomst in Nederland te zoeken. Een film met een politieke boodschap, zoals er nog meer zouden volgen in Van der Oests carrière.

Politiek en maatschappelijk geëngageerd
De regisseuse heeft veel verschillende soorten films gemaakt, maar als je ze dan toch zou willen kenmerken, zie je dat politiek en maatschappelijk engagement er vrijwel altijd in terugkeert. Op een lichtvoetige manier zoals in Zus & Zo (waarmee ze een Oscarnominatie verdiende) en Tiramisu, of met een ernstigere toon zoals in Black Butterflies en The Domino Effect.

Haar volgende film lijkt ook precies in haar straatje te passen. De verfilming van het leven van Lucia de Berk, de verpleegkundige die zeven jaar onterecht in de gevangenis zat, biedt in ieder geval de ruimte om de gevolgen van fouten in het Nederlandse rechtssysteem te laten zien. Wat het echt wordt zien we pas in maart 2014, wanneer Lucia in de bioscoop verschijnt. Maar Van der Oest zal er op het komende Nederlands Film Festival vast wel wat over te vertellen hebben.

Drie films van Paula van der Oest
Hieronder hebben we we de drie beste films van Paula van der Oest geselecteerd, allemaal te zien op het Nederlands Film Festival.

– Zus & Zo (2001)
Een beetje liefhebber van de Nederlandse film heeft sowieso alle Oscargenomineerde prenten uit ons land gezien, dus alleen al om die reden is Zus & Zo de moeite waard. Maar het is ook echt een aangename film, met een mooie balans tussen komedie en drama, en een glansrol voor Jacob Derwig. Hij won er in 2002 een Gouden Kalf mee.

– Tiramisu (2008)
Ook hier regisseerde Van der Oest haar hoofdrolspeler naar een Gouden Kalf. Dit keer is het Anneke Blok die op de top van haar kunnen speelt, als diva-actrice die dreigt haar geliefde woonboot te verliezen. Haar personage is enigszins onrealistisch uitvergroot, net als dat van de stoffige accountant (wederom Jacob Derwig), maar het acteerwerk is sterk genoeg om dat te doen vergeten.

– The Domino Effect (2012)
Alleen al om de ambitie en het doorzettingsvermogen dat Van der Oest met deze film heeft laten zien, mag hij niet in dit rijtje ontbreken. Met een zeer beperkt budget wilde de regisseuse een beeld schetsen van hoe de economische crisis wereldwijd om zich heen heeft gegrepen. Dat leverde een film op die zich uitstrekt over vier werelddelen. De eerste shots voor The Domino Effect werden al in 2009 gedraaid, maar uiteindelijk verscheen hij pas in 2012 in de bioscoop. Een zware klus, maar hij werd uiteindelijk rijkelijk beloond met een Gouden Kalf voor beste regie.

Een gedachte over “Paula van der Oest – Filmmaakster met een boodschap

  1. Ten behoeve van verzamelaars van Nederlandse speelfilms:

    Alle drie besproken films van Paula van der Oest – Zus & Zo , Tiramisu en The Domino Effect – zijn op dvd uitgebracht en, voor zover kan worden nagegaan, nog steeds verkrijgbaar.

Reacties zijn gesloten.