web analytics

Blu-Ray: Alleen maar nette Mensen

Reacties zijn gesloten

alleenmaarnettemensen

FILM
Zeven jaar na de multiculti-komedies Shouf Shouf Habibi en Het Schnitzelparadijs lijkt de boekverfilming Alleen Maar Nette Mensen als mosterd na de maaltijd te komen. Een film over cultuurverschillen in Nederland hebben we inmiddels wel gezien. Of toch niet? Deze komedie bewijst dat het nog steeds verrassend uit kan pakken.

In Alleen Maar Nette Mensen is de 21-jarige David op zoek naar iets nieuws. De zoon van een rijk joods stel in Oud-Zuid voelt niets meer voor zijn vriendin en besluit het avontuur op te zoeken in de Bijlmer. Hoe donkerder de vrouw, hoe beter. Die staan namelijk dichter bij de natuur, veel dierlijker, legt hij uit. Maar kan hij ook iemand vinden die bij zijn ouders in de smaak valt? Is de stevig gebouwde Rowanda, met twee gouden tanden om te laten zien dat ze ‘elite’ is, ook intellectueel genoeg? Gaan twee mensen van een verschillende komaf eigenlijk wel samen?

Alleen Maar Nette Mensen zit vol met stereotyperingen. Dat lijkt vervelend plat en ongenuanceerd, maar hier blijkt dat juist de kracht te zijn. Verhoudingen tussen mannen en vrouwen, rassen en religies worden op een gechargeerde manier op scherp gezet, wat deze komedie een venijnig randje mee geeft. Juist door te overdrijven kunnen vooroordelen makkelijker naar voren worden gebracht, zonder dat ze daarmee bepaalde groepen onnodig tegen de schenen schoppen. Het is een beetje als Randy Newmans ironische liedje ‘Short People’.

Regisseur Lodewijk Crijns doet in tegenstelling tot eerdere psychologische drama’s als Met Grote Blijdschap en Hitte/Harara geen moeite om mensen van vlees en bloed van zijn personages te maken. Het zijn allemaal lichte karikaturen, maar wel erg vermakelijke karikaturen. Dat is naast het vlotte scenario ook te danken aan de cast. Met name Jeroen Krabbé als de belichaming van de upperclass en nieuwkomer Imanuelle Grives als weelderige Bijlmervrouw met een sterke eigen wil, weten hun rollen heel goed net iets boven de realiteit uit te tillen. En daarmee raken ze de precies de juiste toon voor deze licht-absurdistische, satirische komedie.

Waardering: *** 1/2

BEELD, GELUID & EXTRA’S
De beeldkwaliteit van deze Blu-Ray is uitstekend. De film staat in het originele beeldformaat op het schijfje en de transfer is vrij van beschadigingen. Het geheel oogt mooi scherp en kent een mooi contrast en kleurniveau. Ondertiteling is afwezig. Het geluid staat in een DTS HD Master 5.1 track op de Blu-Ray en is eveneens van prima kwaliteit. De dialogen zijn goed verstaanbaar en ruis of andere beschadigingen zijn afwezig. Op de originele bioscooptrailer en een drietal promotrailers na, zijn extra’s jammerlijk afwezig. Zelfs A-Film, dat normaliter als een van de weinige distributeurs Nederlandse films van extra’s voorzag, laat hier een steek vallen.

blurayalleenmaarnettemensen

Speelduur
Ca. 88 minuten
Distributie
A-Film Home Entertainment
Release datum DVD
5 februari 2013
Verpakking
Keepcase
Regio
B
Beeld
1,77 HD
Geluid
DTS HD Master 5.1 – Nederlands
Ondertiteling
Geen
Extra’s
Originele bioscooptrailer
Promotrailers

Met dank aan A-Film Home Entertainment voor het beschikbaar stellen van deze Blu-Ray !