web analytics

Blu-Ray: Caged

Reacties zijn gesloten

FILM
Negen jaar geleden baarde regisseur Stephan Brenninkmeijer opzien doordat zijn film Swingers geweigerd werd door bioscoopexploitant Pathé. De film zou te expliciet pornografisch zijn. In zijn nieuwe erotische thriller Caged gaat de regisseur nog een stapje verder.

Caged gaat over Stella, een vrouw van middelbare leeftijd, die moet vechten tegen de vooroordelen die de maatschappij heeft over seksueel assertieve vrouwen. De film opent met beelden van Stella, opgesloten in een donkere kelder. Middels allerlei flashbacks wordt vervolgens duidelijk hoe en waarom zij daar terecht is gekomen. Stella heeft genoeg van de knuffelseks met haar man en wil ook op een andere manier seksueel bevredigd worden. Het komt haar duur te staan.

Gedragen door de onbekende maar uitstekend acterende Chantal Demming is Caged een sfeervolle en meeslepende film geworden, die de kijker genoeg spanning biedt. Is het niet door de gehele gedachtegang achter de film of de ijzingwekkende setting – de verlaten kelder en in fel contrasterende witte kleding gestoken ontvoerders houden het geheel voortdurend mysterieus –, dan is het wel door de vele erotische scènes die de film rijk is.

Want veel schuwt Brenninkmeijer niet in zijn nieuwste productie. Van enkele masturbatiescènes tot beelden van een frontale erectie; de regisseur windt er geen doekjes (of lakens) om. Plat wordt Caged echter nooit. De seksscènes zijn – net als de rest van de film – bijzonder sfeervol gedraaid en zijn naast pijnlijk (een expliciete verkrachtingsscène mist haar uitwerking niet) af en toe ook opwindend.

De expliciete beelden vormen zodoende geen probleem, de af en toe te expliciete dialogen daarentegen wel. Een aantal maal klinken de gesproken teksten gekunsteld – deels door hoe ze geschreven zijn, deels door een aantal minder sterke acteurs in bijrollen. Het zorgt her en der voor een hapering in een verder bijzonder vlotte en sfeervolle film, die de kijker meer dan eens weet te prikkelen.

Waardering: *** 1/2


BEELD
De beeldkwaliteit van deze Blu-Ray is uitstekend. De op de Red gedraaide beelden ogen fraai en sfeervol en hebben een mooie scherpte en detail. Er is geen optionele ondertiteling aanwezig.

GELUID
Op de DTS HD Master 5.1 track valt eveneens weinig aan te merken. De dialogen zijn steeds goed verstaanbaar en komen helder uit de twee frontspeakers. De muziek klinkt mooi warm en kent een goede spreiding.

EXTRA’S
De Blu-Ray van Caged is, naast de originele trailer (2 minuten), voorzien van twee zeer interessante extra’s. De making of van ruim een uur geeft een gedetailleerd beeld van het maakproces van de film. Hierbij worden niet alleen – zoals gebruikelijk – de positieve kanten belicht, maar zijn ook geregeld conflicten en minder voortvarende productiemomenten te zien. Ook de audiocommentaartrack van regisseur Brenninkmeijer en hoofdrolspeelster Demming verveelt geen moment en geeft relevante en interessante informatie over de film zelf, zijn thematiek en de wijze waarop hij gemaakt is.

Speelduur
ca. 104 minuten
Distributie
Video Film Express
Release datum DVD
25 oktober 2011
Verpakking
Keepcase
Regio
A, B, C
Beeld
2,35:1 HD
Geluid
DTS HD Master 5.1 – Nederlands
Ondertiteling
Geen
Extra’s
Making of
Audiocommentaar van de regisseur en hoofdrolspeelster
Trailer

Met dank aan Video Film Express voor het beschikbaar stellen van deze Blu-Ray !