web analytics

Blu-Ray: De President

Reacties zijn gesloten

FILM
Nadat Erik de Bruyn in 2007 zijn langverwachte tweede film maakte, was het weer een tijdje stil. De regisseur die sterk debuteerde met het sfeervolle Wilde Mossels en vier jaar geleden met Nadine opnieuw een intiem drama maakte, komt nu voor het eerst met een komedie. Helaas pakt dat een stuk minder uit.

Het stelt teleur dat een regisseur die hiervoor complexe en schrijnende drama’s maakte over mensen die hun leven betekenis willen geven, zich heeft laten verleiden om een publieksfilm te maken die dezelfde thematiek zo versimpeld en ondoordacht weergeeft. Ook De President gaat over het nastreven van dromen, maar walst gemakzuchtig de problemen die daarbij komen kijken plat.

Het verhaal van De President, naar een boek van Khalid Boudou (Het Schnitzelparadijs), speelt zich vijf jaar in de toekomst af. Nederland is alle loze discussies en de achterkamer-politiek zat en heeft democratisch besloten om de democratie af te schaffen. Ons land is een republiek waarin twee partijen om het presidentschap strijden. Het loopt allemaal anders als de illegale Marokkaan Joes in de spotlights komt. Een gladde politicus biedt hem een vals paspoort aan, waarvoor Joes zichzelf in ruil moet inzetten als knuffel-Marokkaan. In een live tv-uitzending lijkt hij nauwelijks te snappen wat hij zegt, maar Nederland ziet het als een verfrissend heldere blik en wil massaal de illegale vluchteling als president hebben.

Het mag duidelijk zijn dat het plot van De President met een korrel zout genomen moet worden. Toch blijft het lastig om erin mee te gaan. De Bruyn heeft een komedie met een politieke boodschap willen maken, maar weet daar geen goede balans in te vinden. Het is lastig sympathie op te wekken voor Joes en kornuiten, die belastinggeld gebruiken voor peperdure auto’s, zwembaden, of een politie-escort naar Roemenië om een meisje te vinden. Dezelfde president loopt publiekelijk rond met Bulgaars tuig en kan het vertrouwen van de burger terugwinnen door Nederland met een kudde geiten te vergelijken.

De film wordt met iedere plotwending onwaarschijnlijker. Uiteindelijk klopt er weinig meer van en heeft de kijker zich ook nog door meerdere onleuke scènes moeten slaan. President valt voorover in plas, olijk vriendje van president danst met norse lijfwachten; veel grappiger wordt het niet.

Dat De Bruyn talent en visie heeft, bewees hij al met Wilde Mossels en Nadine, maar met zijn nieuwste film schikt hij zich te veel naar een breder publiek. Misschien heeft hij daarmee wel precies gemaakt wat zijn doelgroep wil. Spijtig is nu wel dat zijn minst sterke film de meeste aandacht zal krijgen.

Waardering: **

BEELD, GELUID & EXTRA’S
Zoals we van een recente film mogen verwachten, oogt de transfer van De President haarscherp en vrij van beschadigingen. De door Rolf Dekens sfeervol geschoten cinemascope-beelden komen prima op de kijker over. Enkel de nachtscènes hebben last van een lichte portie beeldruis. Er zijn optionele Nederlandse ondertitels aanwezig op de momenten dat er buitenlands gesproken wordt. Tevens is het mogelijk de gehele film te bekijken met Engelse ondertitels. Het geluid staat in een DTS HD Master 5.1 op de Blu-Ray. Ook deze is vrij van beschadigingen. De dialogen zijn goed verstaanbaar en de track kent een mooie dynamiek en klank. Als extra’s treffen we enkel de originele bioscooptrailer en twee videoclips aan. Helaas herbergt het schijfje geen inhoudelijke extra’s.

Speelduur
ca. 92 minuten
Distributie
A-Film Home Entertainment
Release datum DVD
19 januari 2012
Verpakking
Keepcase
Regio
A, B, C
Beeld
16:9 HD (2,35)
Geluid
DTS HD Master 5.1 – Nederlands
Ondertiteling
Engels
Extra’s
Originele bioscooptrailer
Twee videoclips