web analytics

Blu-Ray: Pizza Maffia

Reacties zijn gesloten


FILM
Regisseur Tim Oliehoek steekt zijn liefde voor actie niet onder stoelen of banken. In zijn vorige films liet hij dat helaas ook doorklinken in mislukte grappen, die vaak even luidruchtig en over the top moesten zijn als de -goed uitgevoerde- actiesequenties. Met Pizza Maffia heeft hij dat gelukkig losgelaten. Misschien komt het omdat hij nu een boek van Khalid Boudou (Het Schnitzelparadijs) als houvast heeft, of misschien omdat hij zelf ook in zag dat alles in een film gedoseerd gebracht moet worden om echt effectief te zijn.

Actie genoeg in Pizza Maffia, waarin twee concurrerende pizzakoeriers op scooters door de straten van Den Haag scheuren. De achtervolgingen zijn goed gedraaid en strak gemonteerd, zoals we van Oliehoek gewend zijn. Maar deze keer zit ook het verhaal erachter degelijk in elkaar, en wordt er aardig gespeeld.

De twee koeriers, Bram en Haas, zijn neven en beste vrienden. Ze worden tegenover elkaar gezet als hun vaders onenigheid krijgen over de pizzeria en een van hen een eigen zaak begint. De twee restaurants, die pal tegenover elkaar staan, proberen elkaar naar de kroon te steken en te saboteren.

Het verhaal van Pizza Maffia volgt een redelijk veilige lijn, maar het wordt overtuigend gebracht. Oliehoek heeft de tijd genomen om personages uit te werken en dat werpt zijn vruchten af. Soms komt het niet helemaal aan: moeten we lachen of meeleven als Haas wanhopig bekende gangsterfilms citeert? Maar het grootste deel van de film is geloofwaardig en innemend. Dat is ook mede te danken aan de cast. Vooral Illias Ojja, in zijn eerste grote rol, krijgt de ruimte om een sympathiek en overtuigend hoofdpersonage neer te zetten. Dat zagen we nog niet eerder bij deze regisseur.

Waardering: ***

BEELD
Pizza Maffia staat in de originele 2,35:1 verhouding op de Blu-Ray. Het beeld oogt mooi scherp en kent een uitstekende kleurweergave. Contrast en zwartniveau zijn prima. Beschadigingen zijn afwezig. Op de momenten dat er een andere taal dan Nederlands gesproken wordt, is er optionele Nederlandse ondertiteling beschikbaar.

GELUID
Ook op de geluidskwaliteit valt weinig tot niks aan te merken. De DTS HD Master 5.1 track klinkt prima, met een mooie, heldere klank. Ook hier zijn beschadigingen of ruis afwezig. De muziek komt mooi warm uit de speakers en de dialogen zijn goed verstaanbaar.

EXTRA’S
Deze uitgave van Pizza Maffia kent een standaardpakket aan extra’s. Als eerste treffen we een 24 minuten durende making of aan. Hierin worden setbeelden en interviews afgewisseld met filmfragmenten. Vervolgens treffen we nog de videoclip aan van de titelsong (Fouradi ft. Lange Frans – Stiekem), de bioscooptrailer, een bioscoopspotje en een premièreverslag van Omroep West (6 minuten).

Speelduur
ca. 86 minuten
Distributie
Video Film Express
Release datum DVD
7 juni 2011
Verpakking
Keepcase
Regio
A, B, C
Beeld
2,35:1 HD
Geluid
DTS HD Master 5.1 – Nederlands
Ondertiteling
Nederlands
Extra’s
Making of
Videoclip ‘Stiekem’
Originele bioscooptrailer

Met dank aan Video Film Express voor het beschikbaar stellen van deze Blu-Ray !