web analytics

Blu-Ray: Quiz

Reacties zijn gesloten

FILM
Je kunt veel over Dick Maas zeggen, maar hij komt toch iedere keer weer met een origineel en pakkend uitgangspunt. Is het geen bloeddorstige lift of goedheiligman, dan is het wel een asociaal gezin of een actiethriller met de Amsterdamse grachten als hoofdlocatie. Dat zijn films nooit helemaal serieus te nemen zijn zal de regisseur een zorg zijn: “Boodschappen doe je maar bij de Albert Heijn”. Puur amusement is waar hij voor staat.

Quiz kan ook het beste met een korrel zout genomen worden. Dat Maas goed materiaal voor een ijzingwekkende anderhalf uur heeft, betekent niet dat je als kijker aan je stoel genageld zit. Deze psychologische thriller werkt net zo goed – misschien zelfs wel beter – als komedie.

Dat wordt al duidelijk in de eerste minuten. Showmaster Leo presenteert gelikt zijn quiz, waarin een deelnemer lastige vragen moet beantwoorden terwijl zijn vrouw in een gevulde watertank zo lang mogelijk haar adem probeert in te houden. Leo praat alles gladjes aan elkaar, zelfs als de vrouw bewusteloos raakt.

Diezelfde zwartgallige, licht absurde humor blijft Maas de rest van Quiz aanhouden. Zijn idee is simpel, maar effectief: je draait de rollen om en hebt de basis voor een vermakelijke thriller.

Leo wordt kort na de opening in een restaurant aangesproken door een wildvreemde man, die zijn vrouw en kind ontvoerd blijkt te hebben. Hij heeft ze opgesloten in de watertank uit de show, die langzaam volstroomt met water. De quizmaster heeft een uur de tijd om tien – steeds persoonlijker wordende – vragen juist te beantwoorden, voordat echtgenote en kind verdrinken.

Maas blijft voor zijn doen opvallend ingetogen. Quiz biedt geen actie of spektakel en bestaat voor een groot deel uit gesprekken tussen de twee hoofdpersonen. Maar het werkt uitstekend. Barry Atsma en Pierre Bokma krijgen zo alle ruimte om een aanstekelijk venijnig spelletje neer te zetten. Vooral Bokma blijkt geweldig in zijn element als joviale maniak, een type dat we niet van hem gewend zijn. Op de beste momenten doet zijn rol zelfs even denken aan de meesterlijke vertolking van Christoph Waltz inInglourious Basterds.

Het is jammer dat Quiz in de laatste tien minuten inzakt en naar een wat gezapig einde toewerkt. Dan wordt toch weer duidelijk dat Dick Maas sterker is in het bedenken van formules dan ze volledig uit te werken. Maar met Atsma en Bokma aan zijn zijde laat hij bovenal maar weer eens blijken dat hij garant staat voor lekker ongecompliceerd bioscoopvermaak.

Waardering: *** 1/2

BEELD, GELUID & EXTRA’S
Quiz staat in de originele breedbeelverhouding (2,35) op de Blu-Ray. De kwaliteit van de beeldtransfer is uitstekend.  Scherpte, contrast en detail zijn van bijzonder hoog niveau en het beeld is vrij van beschadigingen. Ondertiteling is afwezig. Het geluid staat in een DTS HD 5.1-track op het schijfje. Ook de geluidsband is kraak- en ruisvrij en brengt de dialogen op een heldere manier. Extra’s zijn afwezig, tenzij men genoegen neemt met promotrailers, de originele bioscooptrailer en teaser voor Quiz. Zonde en in dit tijdperk onbegrijpelijk dat er geen inhoudelijke extra’s zijn opgenomen.

Speelduur
ca. 85 minuten
Distributie
BFD Home Entertainment
Release datum DVD
29 augustus 2012
Verpakking
Keepcase
Regio
A, B, C
Beeld
16:9 HD (2,35)
Geluid
DTS HD 5.1 – Nederlands
Ondertiteling
Geen
Extra’s
Teaser
Originele bioscooptrailer
Promotrailers

Met dank aan BFD Home Entertainment voor het beschikbaar stellen van deze Blu-Ray !