web analytics

Blu-Ray: Razend

Reacties zijn gesloten

FILM
In Razend wordt tiener Sven mishandeld door zijn drankzuchtige vader en klasgenoot Roosmarijn door een leraar betast. Pubers moeten het ontgelden in het domein van Carry Slee, maar hebben altijd elkaar nog. Regisseur Dave Schram heeft er opnieuw een sympathieke film voor en over jongeren over gemaakt, die helaas wel af en toe te ver doordraaft.

In de vorige vier verfilmingen kwamen onderwerpen als alcoholisme, XTC-verslaving, anorexia en lover-boys al voorbij. Zware thema’s, waarbij het vaak een probleem bleek om alle ellende te doseren; het scenario vloog nog wel eens uit de bocht. Ook de verfilming van Razend is niet altijd even subtiel. Schram en vaste scenarist Maria Peters zetten een handtastelijke wiskundedocent en een vader met losse handjes meer neer als karikaturen dan geloofwaardige personen. Beter was geweest als de twee boemannen niet iedere gelegenheid aangrepen om zich uit te leven.

Zulke overtrokken situaties zijn inmiddels een kenmerk voor de populaire reeks boekverfilmingen. Het valt te betwijfelen of het gekwelde hoofdpersonage na zo’n diepe val wel weer vrij van schade overeind kan krabbelen. Krijgen jongeren zo geen vertekend beeld voorgeschoteld? De loop van het verhaal is lang niet altijd reëel in de Carry Slee-films.

Toch geven ze op deze manier wel altijd de boodschap dat er geen situatie is die niet te boven gekomen kan worden. Misschien dat die gedachte nog wel belangrijker is voor de doelgroep. Bovendien zorgen de films er al jaren voor dat belangrijke problemen onder jongeren bespreekbaar worden.

De makers hebben dus nobele bedoelingen, en daarmee kom je een heel eind. Dat er soms wat onhandig met de thematiek en dialogen wordt omgegaan, staat de film als aangenaam en vlot geheel niet in de weg. Neem bijvoorbeeld de innemende, ingetogen momenten tussen de twee jonge hoofdrolspelers. Die kleine ongedwongen scènes geven Razend toch weer de charme die Schram in al zijn verfilmingen weet te stoppen.

Waardering: *** 

BEELD, GELUID & EXTRA’S
Zoals we van een recente film mogen verwachten, oogt het beeld van Razend glashelder. Beschadigingen zijn afwezig, de kleuren ogen mooi natuurlijk en het beeld heeft een goed detail- en zwartniveau. Tevens is de Blu-Ray voorzien van een optioneel Nederlands ondertitelspoor. Het geluid staat in een 5.1-track op het schijfje. Deze brengt de muziek met een fijne dynamiek en presenteert de dialogen op een heldere en goed verstaanbare manier.

Net als de eerste Carry Slee-releases, is ook Razend voorzien van een grote hoeveelheid extra’s. Leuk zijn de vergelijkingen tussen scenario en uiteindelijke film en de making of. Verder treffen we o.a. nog de teaser, originele bioscooptrailer, videoclip van de titelsong, video’s van op de set, bloopers, tv-spots, casting-filmpjes en een fotogalerij aan.

Speelduur
95 minuten
Distributie
JustBridge Entertainment
Release datum DVD
21 februari 2012
Verpakking
Keepcase
Regio
B
Beeld
1,78:1 HD niet-anamorf
Geluid
Dolby Digital 5.1 – Nederlands
Ondertiteling
Nederlands (optioneel)
Extra’s
Teaser
Originele bioscooptrailer
Tv-spots
Making of
Fotogalerij
Videoclip
Casting
Scenario
Bloopers
Setvideo’s