web analytics

Blu-Ray: The American

Reacties zijn gesloten

FILM
Fotograaf en videoclipregisseur Anton Corbijn liet drie jaar geleden zien dat hij ook een uitstekend speelfilmmaker is. Control was een fraai gestileerde en sterk gespeelde karakterstudie van Ian Curtis, de zanger van Joy Division. The American, Corbijns tweede film, heeft ook lovenswaardig acteerwerk en is minstens zo mooi in beeld gebracht (nu in kleur), maar toont verder weinig gelijkenissen met zijn speelfilmdebuut.

Het hoofdpersonage in The American is huurmoordenaar Jack (George Clooney in een opvallend ingetogen en meeslepende rol), die steeds verder afzakt doordat hij niet meer goed kan bepalen wie hij wel en niet kan vertrouwen. Oorzaak daarvoor wordt al gegeven in de ontstellende openingsscène, waarin een huurmoord dramatisch uit de hand loopt.

Jack moet vervolgens van zijn opdrachtgever (Johan Leysen) onderduiken in een rustiek Italiaans dorpje. Hij bereidt zich daar voor op zijn volgende klus en probeert zo weinig mogelijk contacten te hebben. Als hij dan toch een intieme band krijgt met een prostituee, is hij zijn leven niet meer zeker. Is zij ook een huurmoordenaar?

The American is eerder een psychologisch drama dan een thriller. In rustig tempo focust Corbijn zich op de opbouwende paranoia van zijn hoofdpersonage, en de eenzaamheid waar hij door zijn beroep niet uit kan komen. Het wordt geaccentueerd door het prachtige camerawerk, dat net als in Control een esthetiek meegeeft aan troosteloze leegtes.

Toch kent The American ook zijn tekortkomingen. Het verloop van het verhaal is duidelijk ondergeschikt aan de psyche van het hoofdpersonage. Deze wordt diepgaand en krachtig gebracht door Clooney, maar dat is niet altijd genoeg. De plot kent een voorspelbare lijn en stagneert daarbij vaak te lang om Jacks karakter te ontplooien.

Daarnaast is Thekla Reuten simpelweg niet geloofwaardig als collega-huurmoordenaar. Haar personage is schijnbaar emotieloos en zeer zakelijk, maar dat is dan ook meteen de stijl waarin Reuten haar neerzet. Ze mist een vorm van charisma, onverschrokkenheid, of gewoon girlpower, die door haar rol heen zou moeten sijpelen om hem geloofwaardig of enigszins intrigerend te maken.

The American zal deels een poging zijn geweest om de gangsterfilm weer terug te brengen naar de sobere stijl waar Jean-Pierre Melville met Le Samouraï (1967) mee begon. Corbijn is daar goed in geslaagd, maar kleurt qua verhaallijn vaak te netjes binnen de lijnen om een echt intrigerende film af te leveren. Desalniettemin is The American na Control wederom het bewijs dat deze cineast nog veel meer in zijn mars heeft.

Waardering: *** half

BEELD
De film staat in de originele 2,35:1 verhouding op de Blu-Ray. Zoals we van een recente film mogen verwachten is de transfer vrij van beschadigingen. Het beeld oogt mooi strak, met een mooi ingetogen kleurenpalet. Het beeld heeft een uitstekend detail-niveau en kent een prima contrast en scherpte.

GELUID
Het geluid staat in een DTS 5.1-track op het schijfje. Net als de visuele uitstraling, kenmerkt ook de geluidstrack zich door haar ingetogen en sobere weergave, met veel gevoel voor detail en subtiliteit. Er zijn geen beschadigingen hoorbaar. De dialogen zijn goed verstaanbaar.

EXTRA’S
The American wordt vergezeld door enkele extra’s. De disc begint met enkele promotrailers, die te skippen zijn via de afstandsbediening. Via het hoofdemnu van de Blu-Ray is het vervolgens mogelijk de extra’s te selecteren. Standaard, maar daarom niet minder leuk, zijn de teaser (1 minuut) en originele bioscooptrailer (2 minuten). Vervolgens treffen we vijf verwijderde scènes aan (6 minuten), die ook geen van allen iets toe zouden voegen aan de plot. Een blikje achter de schermen wordt de kijker gegund in de 11 minuten durende making of. Onder anderen Anton Corbijn, Thekla Reuten en George Clooney komen aan het woord. Tot slot herbergt de eerste disc nog audiocommentaar bij de film van Corbijn, die aardig wat informatie geeft over de manier waarop hij te werk gaat. Als ‘extra’ extra bij deze Blu-Ray release wordt een extra Blu-Ray schijfje met daarop de prima film Michael Clayton meegeleverd, eveneens met Clooney in de hoofdrol.

Speelduur
ca. 105 minuten
Distributie
Video Film Express
Release datum DVD
11 januari 2011
Verpakking
Keepcase in slipcase
Regio
A, B, C
Beeld
2,35:1 HD
Geluid
DTS HD Master 5.1 – Engels
Ondertiteling
Nederlands
Extra’s
Disc 1:
Making of
Audiocommentaar
Verwijderde scènes
Originele bioscooptrailer
Teaser
Promotrailers
Disc 2:
Bonusfilm: Michael Clayton

Met dank aan Video Film Express voor het beschikbaar stellen van deze Blu-Ray !

Een gedachte over “Blu-Ray: The American

Reacties zijn gesloten.