web analytics

Blu-Ray: Ushi Must Marry

Reacties zijn gesloten

Ushimustmarry

FILM
Als je binnen vijf minuten al met rollende ogen op je horloge aan het kijken bent, weet je dat er iets fout zit. Ushi Must Marry wordt alleen maar slechter en slechter.

Jammer is het, dat er na een jaar waarin de Nederlandse cinema veel moois te bieden had, kort na elkaar twee films in de bioscoop verschenen die het niveau zo omlaag haalden. Het Bombardement was in december al een behoorlijke misser, begin 2013 werd het nog erger met Ushi Must Marry. Ate de Jongs oorlogsfilm was een drama dat onbedoeld komisch uitpakte, dit is een komedie die uitmondt in een drama. Hoe je het ook wendt of keert, bij het Jan Smit-vehikel viel er tenminste nog wat te lachen.

Ushi Must Marry komt van de hand van Paul Ruven, die -toeval of niet- meeschreef aan Het Bombardement. In de jaren negentig maakte hij hele aardige arthouse-drama’s en brak hij door met het schunnige maar stiekem toch wel geestige Filmpje!. En vier jaar geleden regisseerde hij Mafrika, een komisch drama dat het best goed had kunnen doen bij een groot publiek maar waarbij het faillissement van de productiemaatschappij helaas roet in het eten gooide. Ruven heeft sindsdien geen film meer gemaakt die aan te raden is.

Het gegeven van Ushi, de licht verknipte Japanse interviewster die beroemdheden in verlegenheid brengt, leverde in 1999 regelmatig verrassend leuke taferelen op. Er kwamen meerdere seizoenen, Wendy Van Dijk verzon nieuwe typetjes, en eigenlijk werd het toen steeds minder spannend. Ook nog een speelfilm erbovenop? Het idee kon er nog net mee door.

Maar de film blijkt maar bar weinig met het televisieprogramma te maken te hebben. Ruven heeft iets documentaire-achtigs als Borat willen maken: een serie interviews op een komische manier laten ontsporen. Dat ontsporen is gelukt, maar komisch is het allerminst.

Wat deze film pas echt een uitputtende martelgang maakt is niet eens dat mislukte mockumentary-element, maar de onophoudelijke tsunami van inspiratieloze poep- en pies-slapstick. Bijna zeven ton gaf het Filmfonds aan Ushi Must Marry, en dat is onder andere besteed aan smijten met duur voedsel, een dikke blote sumoworstelaar, en een onmetelijke hoeveelheid sloopwerk. Dat gaat 96 hele lange minuten zo door. Wees gewaarschuwd.

Waardering: 1/2

BEELD, GELUID & EXTRA’S
Ushi Must Marry staat in de originele breedbeeldverhouding anamorf op de DVD. De beeldkwaliteit is uitstekend. Het beeld oogt scherp en helder en is vrij van beschadigingen. Ook op het geluid valt niks aan te merken. Er is optionele Nederlandse ondertiteling aanwezig.

De Blu-Ray van Ushi Must Marry herbergt een standaardpakket aan extra’s. Naast promotrailers herbergt het schijfje interviews met cast en crew (27 minuten) en ongemonteerd behind the scenes-materiaal (7 minuten).

ushimustmarrybluray

Speelduur
ca. 96 minuten
Distributie
Dutch Filmworks
Release datum DVD
2 juli 2013
Verpakking
Keepcase
Regio
A, B, C
Beeld
16:9 HD (1,85)
Geluid
DTS HD Master 5.1 – Engels / Japans
Ondertiteling
Nederlands
Extra’s
Promotrailers
Interviews met cast en crew
Behind the scenes

Met dank aan Dutch Filmworks voor het beschikbaar stellen van deze Blu-Ray !