web analytics

Blu-Ray: Van God Los

Reacties zijn gesloten

vangodlosfilm

FILM
Tien jaar geleden debuteerde Pieter Kuijpers succesvol in de vaderlandse bioscopen met de indrukwekkende, keiharde en ontroerende dramatische (misdaad)thriller Van God Los. Frappant genoeg werd de film vervolgens in erbarmelijke kwaliteit op DVD uitgebracht. In oktober verscheen er een geremasterde versie op de markt, die (visueel) eindelijk recht doet aan de film zoals de makers die voor ogen hadden.

Van God Los is geïnspireerd op de gebeurtenissen rond de Bende van Venlo, die medio jaren negentig honderden brute en gewetenloze geweldsdelicten pleegde in en rond Venlo. In Van God Los volgen we de 17-jarige scholier Stan. Hij sluit vriendschap met de drie jaar oudere kleine crimineel Maikel. Als de jongens bij een overval in paniek hun slachtoffer doden, maken ze onbedoeld indruk op het hoofd van de plaatselijke drugsmaffia. Wat volgt is een reeks geweldsdelicten die zijn weerga niet kent.

Kuijpers, zelf van Limburgse komaf, maakt van Van God Los een van de beste Nederlandse films ooit. Met name visueel en auditief doet de film haar medium volledig recht aan en toont ze de ware kracht en schoonheid van wat cinema kan zijn. Het intrigerende camerawerk van Bert Pot, gecombineerd met de prachtige muziekscore van Paleis van Boem en de vlekkeloze montage, beuken constant in op het emotionele gestel van de kijker. De film is een meeslepende rollercoaster die de kijker ademloos bij zijn greep houdt tot het moment dat de aftiteling in beeld verschijnt. Tel daarbij op dat de gehele cast, met Tygo Gernandt en Egbert-Jan Weeber voorop, tot op heden nimmer meer zo’n indrukwekkende prestatie hebben weten neer te zetten en een meesterwerk is geboren.

Waardering: *****

BEELD, GELUID & EXTRA’S
Speciaal voor deze hernieuwde uitgave (de film is tevens opnieuw op DVD uitgebracht) werd de print van Van God Los volledig gerestaureerd. Het resultaat is verbluffend en zal, voor degenen die de ‘oude’ kopie gewend zijn, zelfs even wennen zijn. Vele details die in de eerste versie niet zichtbaar waren, geven de film een heel ander uiterlijk mee. Geen korrelig beeld met een slecht contrast en zwartniveau dit keer, maar een vlekkeloze print met uitstekende kleurniveaus. Het gelid staat in een Dolby Digital DTS 5.1 track op de Blu-Ray. Deze is eveneens van uitstekende kwaliteit.

Waar de eerdere uitgave het nog volledig zonder extra’s moest stellen, is voor deze hernieuwde release een tweede disc (DVD) toegevoegd met daarop enkele interessante extra’s. Niet alleen treffen we de originele bioscooptrailer en –teaser aan, ook vinden we de making of van destijds en verwijderde en verlengde scènes terug. Tot slot zijn er audioscripts opgenomen van de repetities en de aflevering ‘Shot on Location: Van God Los’ van de VPRO, waarin Kuijpers terugblikt op het maken van de film. Het enige spijtige is wellicht dat een commentaartrack van de makers ontbreekt.

We hebben er lang op moeten wachten, maar eindelijk is er dan een fatsoenlijke uitgave van deze (nu al) Nederklassieker.

vangodlosbluray