web analytics

Komt een Vrouw bij de Dokter – Blu-Ray Recensie

Reacties zijn gesloten

FILM
Zeven jaar geleden verscheen Kluuns debuutroman ‘Komt een Vrouw bij de Dokter’. Inmiddels lazen meer dan een miljoen Nederlanders het aangrijpende relaas over liefde, overspel en kanker. Een verfilming kon haast niet uitblijven, al vonden veel makers het een riskante onderneming. Reinout Oerlemans stortte zich vol overgave op zijn eerste regieklus en maakt met Komt een Vrouw bij de Dokter een indrukwekkend en ontroerend debuut.

Sinds Oerlemans begin 2009 aankondigde de roman van Kluun te willen verfilmen, stond een groep sceptici klaar om de productie en de uiteindelijke film met de nodige argwaan te benaderen. De debuterend regisseur bleef echter verrassend koel onder de gecreëerde druk en handelde confrontaties met zijn tegenstanders  professioneel af. Nu de film via blu-ray en dvd voor iedereen toegankelijk is zijn de messen – net als eind vorig jaar rond de première – geslepen, maar Oerlemans snoert de critici met zijn minstens zo aangrijpende als bekwame regiedebuut hardhandig de mond.

Komt een Vrouw bij de Dokter vertelt het verhaal van de intense liefde tussen de vlotte Stijn en de aantrekkelijke Carmen. Stijn is een levensgenieter die er onder het motto ‘vrouwen mogen overal aanzitten, zolang ze maar niet aan mijn hart komen’ naast Carmen de nodige avontuurtjes op nahoudt. Zij accepteert zijn overspelige activiteiten. Tot er een agressieve vorm van borstkanker wordt geconstateerd en hun tot dan toe onbezorgde leven onder druk komt te staan. Stijn belooft trouw, maar duikt tussen alle bestralingen en chemokuren door het nachtleven in. 

In Komt een Vrouw bij de Dokter staan zodoende veel intieme emoties centraal, waarbij het gevaar van melodramatische scènes en een overkill hieraan al snel om de hoek komt kijken. Oerlemans heeft echter de perfecte balans weten te vinden, niet alleen scenariotechnisch, maar ook op filmisch gebied. Komt een Vrouw bij de Dokter presenteert zichzelf als een rauwe, aangrijpende achtbaanrit die voortvarend doordendert en de kijker van de ene emotie in de andere stort. Het integere slotstuk – de film is middels tussentitels opgedeeld in drie aktes – zorgt vervolgens voor een ontroerend einde, waarin de stilte en soberheid door al het filmische geweld in de twee aktes daarvoor een onvergetelijke indruk achter laat.

Met in de hoofdrollen Barry Atsma en Carice van Houten voorziet Oerlemans zich bovendien van een oersterke cast, die het rauwe spel met diverse emoties voelbaar weet te maken. Meer dan in het boek focust de film op het perspectief van de onfortuinlijke Carmen, die door Carice van Houten fenomenaal wordt neergezet. Met een breed scala aan vaak subtiele handelingen en met een ontwapenende kwetsbaarheid weet ze de kijker meerdere malen in vervoering te brengen.

Van Houten maakt van Carmen een verleidelijk en speels karakter, dat langzaamaan verandert in een breekbare, doch krachtige jonge vrouw. In de scènes waarin ze haar opgekropte verdriet en woede over haar ziekte (en man) de vrije loop laat, en gedurende de hele slotakte van de film, laat Van Houten zich (wederom) van haar beste kant zien en bezorgt ze zelfs de meest cynische of nuchtere kijker een brok in de keel. Atsma speelt de rol van charmante en daadkrachtige Stijn prima, en laat in het laatste gedeelte van de film niet alleen zien ook raad te weten met integer vormgegeven emotionele scènes, maar doet door de zichtbare aangeslagenheid en zelfreflectie tevens elke discussie over Stijns al dan niet immorele gedrag verstommen.

Ook achter de camera’s is door elk departement het beste in zichzelf en elkaar naar boven gehaald. De film is vlot gemonteerd en door Lennert Hillege voorzien van een dynamische en gelikte cinematografie. Gecombineerd met een vaak hippe soundtrack, die op de juiste momenten echter gas terugneemt, levert dit een meeslepend geheel op. Komt een Vrouw bij de Dokter is een debuutfilm geworden waarvan Oerlemans alleen maar had durven dromen: qua productie oogt ze zoals de beste films uit Hollywood, qua spel, de rauwe contrasterende emoties en de integere dramatiek concurreert ze met de top van de Europese cinema.

Waardering: *****

De afbeeldingen bij deze recensie zijn niet representatief voor de beeldkwaliteit van de Blu-Ray. Het is technisch nog niet mogelijk screenshots bij de Blu-Ray recensies te verzorgen.

BEELD
Komt een Vrouw bij de Dokter staat in de originele 2,35:1 verhouding anamorf op het schijfje. De film staat in de hoogst mogelijke resolutie op de Blu-Ray. De beeldkwaliteit is vlekkeloos. Het beeld is haarscherp, gedetailleerd en kent een prachtig warm kleurenpalet. Het zwartniveau is uitstekend. Beschadigingen zijn in zijn geheel afwezig.

Op het schijfje is een Nederlands ondertitelspoor voor doven en slechthorenden aanwezig gedurende de hele film. Tevens is er een optioneel Engels ondertitelspoor aanwezig.

GELUID
De Blu-Ray herbergt drie geluidssporen. Een Dolby Digital 5.1 track, een DTS HD Master 5.1 track en een LPCM 5.1 track. Deze laatste twee genieten overduidelijk de voorkeur vanwege een veel betere diepte, bereik en dynamiek in het geluidsbeeld. De vele muziek in de film komt uitstekend tot zijn recht, terwijl de dialogen goed verstaanbaar zijn en het zorgvuldige sound-design een duidelijke meerwaarde krijgt. Genieten!

EXTRA’S
De Blu-Ray is voorzien van vele extra’s. De Blu-Ray start met een aantal promotionele trailers, voor De gelukkige Huisvrouw en Dossier K., voor het menu bereikt wordt. Het geanimeerde menu wordt begeleid door de sfeervolle titelsong van Kane (Love over Healing). De film is opgedeeld in acht hoofdstukken.

De eerste extra die we aantreffen is een half uur durende making of, die een leuke mix biedt van filmische educatie en vermaak. Nu wordt bij een omvangrijke en controversiële productie als deze de roep om een zeer uitgebreide making of of achter de schermen featurette al snel verkondigd, de making of op deze schijf weet deze redelijk te verstommen.

Voorts treffen we de wat minder interessante trailer en televisiespots aan, evenals enkele andere trailers en de videoclip van Kane’s titelsong. Interessanter zijn de achttien verwijderde scènes, met onder andere een lap-dance van Carice (meer is toch niet nodig, lijkt me) en een bijna negen minuten durend interview met Oerlemans bij De Wereld draait door nog voordat de opnamen startten, waarin hij zich bijzonder kwetsbaar opstelt.

De extra-sectie wordt vervolgd met een drietal premièreverslagen (20 minuten). Leuk om te zien, zeker voor de liefhebber, maar erg informatief zijn ze niet. Een fotogalerij, waarin in vier minuten foto’s uit de film en van op de set voorbij komen onder begeleiding van de prachtige muziekscore uit de film, en een introductie door Kluun (2 minuten) sluiten de rij.

De meest interessante extra’s betreft het audiocommentaar van Oerlemans en cameraman Lennert Hillege. De twee halen allerlei anekdotes naar boven, zijn erg open en zelf-kritisch. Ontwapenend, enthousiast en informatief; zoals een commentaartrack altijd hoort te zijn.

Naast deze Blu-Ray uitgave is er ook een 2-DVD in de handel. Deze herbergt dezelfde extra’s.

Speelduur
ca. 113 minuten
Distributie
Video Film Express
Release datum DVD
27 april 2010
Verpakking
Keepcase
Regio
B
Beeld
2,35:1 HD
Geluid
Dolby Digital 5.1 – Nederlands
DTS HD Master 5.1 – Nederlands
LPCM 5.1 – Nederlands
Ondertiteling
Nederlands (doven)
Engels
Extra’s
Originele bioscooptrailer
Andere trailers
Tv-commercials
Making of
Videoclip ‘Kane – Love over Healing’
Verwijderde scènes
Reinout Oerlemans bij DWDD
Audiocommentaar door de regisseur en cameraman
Introductie door Kluun
Fotogalerij

Met dank aan Video Film Express voor het beschikbaar stellen van deze Blu-Ray !

Reacties zijn gesloten.