web analytics

Abel – DVD-Recensie

Reacties zijn gesloten 

FILM
Alex van Warmerdam (bij velen bekend door films als De Noorderlingen en De Jurk), debuteerde na vele successen met theatergroep Orkater in 1986 met Abel, zijn eerste lange speelfilm. Een beter debuut had Van Warmerdam zich niet kunnen wensen, want de film sleepte op het Nederlands Film Festival de twee belangrijkste Kalveren binnen, die voor beste film en beste regie.

Het verhaal gaat over de 31-jarige Abel (gespeeld door Van Warmerdam zelf, die in veel van zijn films een rol speelt), die nog steeds bij zijn ouders woont. Abel is al in geen jaren meer buiten geweest. Het enige waar hij zich hele dagen mee bezig houdt, is mensen bespieden met zijn verrekijker en proberen vliegen door te knippen met een keukenschaar. Abels vader wil maar wat graag dat Abel op eigen benen komt te staan en doet er dan ook alles aan om hem het huis uit te krijgen. Wanneer uiteindelijk alles is geprobeerd, maar niets helpt, wordt Abel door zijn vader op straat gezet. Hier ontmoet Abel Zus, die een baantje als danseres bij ‘De Naakte Meisjes’ heeft en Abel besluit bij haar in te trekken. Dan blijkt dat Abels vader en Zus geen onbekenden van elkaar zijn.

 In Abel is het goed te zien dat Van Warmerdam zijn oorsprong in het theater vind. De film zit vol met markante types en alledaagse situaties, die net een beetje verder gaan dan normaal, maar het zijn vooral de absurde dialogen die opvallen in deze film. Geen enkel gesprek lijkt ‘normaal’ te zijn. Veelal wordt het tot in het absurde doorgetrokken. En dit is de kracht van Abel en van het gehele oeuvre van Van Warmerdam. Ietwat surrealistisch absurdisme in vreemde, niet geheel alledaagse situaties. Voor wie nog geen kennis gemaakt heeft met Alex van Warmerdam, is Abel perfect om mee te beginnen. Realiseer je wel dat je dan zijn beste werk al gezien hebt.

Waardering: *****

 

BEELD
Ondanks dat de film uit 1986 komt ziet het beeld er nog goed uit. Het mooie kleurenpalet dat Van Warmerdam destijds gebruikte, valt erg op in contrast tegen de sobere omgeving. De film is digitaal gerestaureerd en transfer ziet er behoorlijk goed uit. Contrast en kleuren zijn prima. De transfer is redelijk scherp en vrijwel geheel ontdaan van beschadigingen. Helaas is de transfer niet anamorf vastgelegd.

GELUID
Het geluid is van goed niveau. De film wordt een mooie originele Dolby Digital 1.0 mono track gepresenteerd. Deze voldoet prima voor een dialoogfilm met weinig effecten en soms wat muziek zoals deze. Het geluid klinkt vol en warm, en de dialogen zijn uitstekend te verstaan, net als de prachtige muziek van Vincent van Warmerdam.

EXTRA’S
Helaas kent de dvd van Abel erg weinig extra’s. De gebruikelijke optie om hoofdstukken te kiezen is aanwezig op de dvd. Daarnaast staan er twee biografieën op de dvd. Een elf pagina’s tellende biografie over, het inmiddels failliete, First Floor Features dat Abel produceerde en een zes pagina’s tellende biografie van Alex van Warmerdam. Als laatste kent de dvd enkele trailers, allen van films geproduceerd door First Floor Features. Een beetje karig dus.

Speelduur
ca. 95 minuten
Distributie
Valkieser Publishing
Release datum DVD
26 januari 2000
Verpakking
Keepcase
Regio
2
Beeld
4:3 Letterboxed (1,66)
Geluid
Dolby Digital 1.0 – Nederlands
Ondertiteling
Geen
Extra’s
Biografieën
Trailers

Een gedachte over “Abel – DVD-Recensie

  1. Goede film hoor maar wat is het toch dat die stompzinnige Nederlandse uitgevers er geen enkele ondertiteling opzetten ?

    Belachelijk !

Reacties zijn gesloten.