web analytics

Beatrix – DVD-Recensie

Reacties zijn gesloten

FILM
Beatrix, Majesteit
(75 min.)
Regisseur Michiel van Erp reisde een jaar lang mee met ons gedreven staatshoofd. Beatrix, Majesteit is ook een zoektocht naar de emoties en drijfveren van onze koningin die haar menselijke kanten voor haar onderdanen liever verborgen houdt. Naast dat van de koningin zelf, legt de film de hoogte- en dieptepunten vast uit het leven van een aantal naamgenoten van Beatrix. Zij zijn in situaties beland die parallellen oproepen met cruciale momenten uit het leven van onze vorstin.

De leidraad in Beatrix, Majesteit wordt gevormd door het uitdiepen van het leven van onze Koningin door naamgenotes te volgen die met hun eigen problemen allemaal een onderdeel van hare Majesteits leven illustreren, en we zodoende op een niveau kunnen meeleven waar het echte Koningshuis ons niet toelaat. Hier en daar worden er met behulp van ‘afstandelijke’ beelden parallellen getrokken met leven van Beatrix, maar Van Erp concentreert zich vooral op de facetten van haar ‘alledaagse’ naamgenotes die onder andere ook te maken hebben met een echtgenoot die aan Parkinson leidt of een familiedynastie die moet worden voortgezet. Eigenlijk was het de film juist ten goede gekomen als de ‘echte’ beelden van Beatrix achterwege zouden zijn geladen, aangezien deze toch al bekend zijn van tv en weinig toevoegen, en men het gehele verhaal met de andere dames had kunnen vertellen.  Deze uitgesproken keuze had het geheel minder rommelig en een stuk vlotter gemaakt, alhoewel een ander euvel overeind zou blijven; niet alle Beatrixen zijn gewoonweg interessant genoeg. Het resultaat is aardig maar behoort zeker niet tot het betere werk van Van Erp.

Waardering: ***

Prins Claus: Op Handen Gedragen (84 min.)
Het overlijden van Prins Claus veroorzaakte in Nederland een golf van verdriet. Het was het eerste sterfgeval in het Koningshuis in meer dan 35 jaar. In de tien dagen van rouw werkte een grote groep mensen aan de uitvaart van hun geliefde Prins. Michiel van Erp volgt hen achter de schermen, peilt het verdriet bij de bevolking en volgt de verslaglegging van de gebeurtenissen. Zowel koningshuiskenner Maartje van Weegen als de Koninklijke begrafenisondernemer worden op de voet gevolgd. Een uniek document van Nederlanders en hun liefde voor het Koningshuis. De tien dagen durende rouwperiode eindigde in het plechtige moment van de bijzetting van Prins Claus in de Koninklijke graftombe in Delft.

Achter de schermen bij de uitvaart van Prins Claus komen we in aanraking met diverse betrokkenen. Van Erp maakt het portret van een land in rouw zo bijzonder door zich te richten op de individuele beleving . De persoonlijke portretten benaderen de zorgvuldig gekozen archetypes op een bijzonder aanstekelijke manier, de aandacht voor de uiteenlopende manieren van verwerking geeft een scherp tegenwicht aan de strak geregisseerde ceremonie en bijbehorende tv-registratie. De film balanceert uitstekend tussen de emotionele sequenties en de kenmerkende geestige ondertoon van de regisseur. Zo weten de twee rouwende zusters, een verslaggever van de ouderen-omroep en het onuitgenodigde stel van adel de kijker te treffen.

Waardering: ****

BEELD
Beide prenten zijn voorzien van een anamorfe transfer in het originele 1,77:1 breedbeeldformaat.  In acht nemend dat beide producties op video zijn gedraaid en het ‘live’-beelden betreft is deze transfer zeker niet onbevredigend. Het kleurcontrast is prima, en het bekende video euvel van een te grijs zwartniveau wordt vermeden. De beelden zijn scherp en gedetailleerd, dit alles vanzelfsprekend binnen de limieten van het bronmateriaal. Beide films zijn voorzien van Engelse ondertitels.

GELUID
De Dolby Digital STEREO geluidsband waarvan beide films zijn voorzien klinkt prima. Zowel Beatrix als Op Handen Gedragen richten zich bijna uitsluitend op dialogen en omgevingsgeluiden welke goed verstaanbaar en prettig gepresenteerd worden. Het is zeker niet spectaculair allemaal maar het geluid is warm en vol en ligt zonder tussenkomst van enige beschadigingen prettig in het gehoor.

EXTRA’S
De enige toevoeging van extra materiaal is te vinden in het hoofdmenu van het schijfje waar Beatrix op staat, onder de titel Deleted Scenes treffen we beelden aan die de uiteindelijke montage niet gehaald hebben. Het beeldmateriaal beslaat een kleine 20 minuten en is helaas niet voorzien van verdere toelichting.

Speelduur
ca. 75 en 84 minuten
Distributie
A-Film
Release datum DVD
3 juni 2010
Verpakking
Keepcase
Regio
2
Beeld
Anomorphic 16:9 (1,77)
Geluid
Dolby Digital 2.0 – Nederlands
Ondertiteling
Geen
Extra’s
Deleted Scenes

Met dank aan A-Film voor het beschikbaar stellen van deze DVD !