FILM
“Ik kan mij niet goed uitleggen. Ik kan niet liegen. Alles wat ik zeg is waar, ook als ik zwijg”, horen we het hoofdpersonage Ben in het begin van de film zeggen. “Hier kunt ge maar één iemand zijn, de lul die ge ziet in de spiegel.” Ben is autistisch en leeft in een eigen universum, bestaande uit de veilige online wereld en de onveilige buitenwereld. Voor Ben is het leven buiten de deur een grote hel. Hij wordt constant gepest en voelt zich niet veilig. Hij wil er net zo sterk zijn als dat hij online is, waar hij een meester is in het spel ‘Archlord’ en waar hij kan zijn wie hij wil. Dáár voelt hij zich veilig, daar voelt hij zich sterk. Voor de buitenwereld is hij bang.
Deze angst wordt voelbaar in het spel van Greg Timmermans, die op minieme, maar daardoor maximale wijze gestalte geeft aan Ben. Zijn spel is stil, subtiel en gedoseerd. Mede hierdoor overtuigt zijn personage volledig en ga je als kijker makkelijk mee in het verhaal. De dagelijkse rituelen die Ben uitvoert, ogen herkenbaar en wekken zo een gevoel van betrokkenheid op: het heeft iets meelijwekkends. De voice-over van Ben, die de ene woordspeling na de andere rondstrooit, staat in dienst om zijn gedachtegangen te verduidelijken. Deze boet na verloop van tijd echter aan kracht in, omdat de woordspelingen op zichzelf vaak te grappig en gevat proberen te zijn.
Visueel zit de film prachtig in elkaar. Hoe Ben de werkelijke wereld ervaart, wordt duidelijk door een snelle en soms wat onrustige montage. Dit zorgt er samen met de vele close-ups voor dat het beangstigende gevoel van Ben goed overkomt. Tussen al de beelden uit het dagelijkse leven door zijn computerbeelden verwerkt waarin we het geanimeerde personage Ben zien zoals hij wíl zijn en zoals hij de wereld wíl zien: sterk en veilig. Hij ziet de dagelijkse wereld als computerspel om zo de harde waarheid te vermijden.
De wisselwerking tussen computerbeelden en beelden van het ‘echte’ leven werkt uitstekend en wordt goed door elkaar verweven. Ook verhogen ze de spanning: door het gewelddadige karakter van het spel ben je geneigd te denken dat Ben uiteindelijk daarin zijn oplossing gaat vinden. Ook de bombastische en meeslepende muziekscore is een pluspunt. Minder geslaagd zijn een aantal karikaturale personages en de fictieve interviews die door de gehele film lopen, waarin wordt teruggeblikt op datgene ‘wat gebeurd is’. Wat datgene is, wordt pas op het einde van de film duidelijk. Moord? Zelfmoord? Of toch heel iets anders?
Het wordt geen van allen, of misschien ook wel alles in één. De (na verloop van tijd) voorspelbare finale plotwending die Balthazar de kijker voorschotelt – ik zal niks verklappen – voelt te bedacht, te braaf en te makkelijk aan. Bovendien probeert hij de kijker zelfs tijdens deze wending nog op andere gedachten te brengen, maar is het zo overduidelijk wat er aan de hand is, dat het meer lijkt alsof hij zijn publiek niet serieus neemt. De goede bedoelingen die in het overgrote deel van de film overheersen, worden hierdoor bijna teniet gedaan. De film wordt van een redelijk subtiel, maar toch direct drama opeens een te moralistisch voorlichtingsfilmpje over pesten en hoeveel pijn dat wel niet aan kan richten (ziet u het belerende vingertje al voor u?). Waar Balthazar lef toont op het visuele gebied, is hij iets te braaf in zijn scenario. Toch overheerst het positieve gevoel en zal de film, voor wie de laatste plotwending niet direct verwacht, de boodschap met een dreun doen aankomen.
Waardering: *** half
BEELD
De digitaal geschoten film staat prima op het schijfje. De print kenmerkt zich door een sublieme kleurweergave, een prachtig contrast en zwartniveau en een hoge mate van scherpte en detail. De beeldbewerkingen, zoals de toevoeging van filters, kleur- en lichteffecten, die in de post-productie fase aan de print zijn toegevoegd, komen uitstekend tot hun recht. De optionele Nederlandse ondertiteling staat in een fijn leesbaar lettertype mooi in beeld.
GELUID
Ben X zit vol met sfeervolle muziek en bombastische en met diepe tonen voorziene stukken muziekscore; de film leunt kortom sterk op haar geluidsband. Gelukkig komt deze uitstekend tot haar recht op deze dvd. Maarliefst drie geluidssporen zijn er op het schijfje terug te vinden: een Dolby Digital 2.0 track, een Dolby Digital 5.1 track en een DTS 5.1 track. Alledrie de sporen zijn technisch prima uitgevoerd. Doordat bij de 2.0-track al het geluid uit de voorste speakers komt, vallen de dialogen soms echter lichtjes weg tegen de muzikale achtergrond. De Dolby Digital 5.1 en DTS 5.1-track genieten dan ook absoluut de voorkeur door de uitstekende ruimtelijke spreiding en de heldere verstaanbaarheid van de dialogen. Ook qua laag en diepte zijn de tracks van uitstekende kwaliteit.
EXTRA’S
Deze luxe uitgevoerde steelbook-uitgave bevat twee schijfjes. Op het eerste schijfje vinden we naast de film nog promotionele trailers en enkele andere trailers terug. Tevens is er de mogelijkheid de film te bekijken met audiocommentaar van de regisseur en de hoofdrolspeler. De film is opgedeeld in hoofdstukken.
Aan extra’s bij deze uitgave geen gebrek. Op het tweede schijfje vinden we niet minder dan dertien items terug. We starten de extra-sectie met de originele bioscooptrailer en teaser. Vervolgens trakteert men ons op een informatief teleurstellende making of (15 minuten), welke eerder op een promofilmpje lijkt. In het item Repetities en proefopnames (6 minuten) krijgen we een kijkje bij de repetities voor een aantal scènes. Echte repetities zijn het echter niet, het lijkt meer op een soort try-out voor bepaalde scènes, daar ze als één geheel gemonteerd en gespeeld zijn. Hierna krijgen we beelden van de officiële persconferentie (2 minuten) waarbij de film aan de pers werd voorgesteld en er enkele vragen aan de cast en crew werden gesteld.
In het item Setopnames en interviews (3½ minuut) zien we enkele beelden van op de set die worden afgewisseld met interviewfragmenten. Een interessante extra is het interview met Nic Balthazar (6½ minuut). Balthazar is een bijzonder gedreven persoon en cineast, die symphatiek en vol enthousiasme over de productie kan vertellen. Na de items waarin de opnames en interviews centraal stonden, vinden we nog enkele beelden van de wereldwijde premières van de film terug. Als eerste de première op het filmfestival van Montréal (10 minuten). Deze extra is niet ondertiteld en dit is jammer, aangezien er veelvuldig Frans gesproken wordt. Ook is er een vier minuten durend sfeerfilmpje te zien van de première van de film in Antwerpen.
We vervolgen de extra’s met Ben X op het filmfestival van Berlijn (6½ minuut). Tot slot treffen we nog enkele fragmenten uit het theaterstuk (6½ minuut) aan waarop de film gebaseerd is, een nogal spoilerachtige compilatie van scènes (10 minuten) die gebruikt werd om financiering voor de productie te werven en een archlord game-installer. Al met al een technisch prima verzorgde uitgave met bovendien een zeer ruime hoeveelheid aan extra’s, die inhoudelijk echter niet allemaal even sterk zijn.
Speelduur
ca. 89 minuten
Distributie
Bridge Entertainment
Release datum DVD
22 april 2008
Verpakking
Steelbook
Regio
2
Beeld
Anomorphic 16:9 (1,85)
Geluid
Dolby Digital 2.0 – Vlaams
Dolby Digital 5.1 – Vlaams
DTS 5.1 – Vlaams
Ondertiteling
Nederlands
Extra’s
Disc 1:
Promotionele trailers
Andere trailers
Audiocommentaar Balthazar en Timmermans
Disc 2:
Originele bioscooptrailer
Teaser
The Making of Ben X
Repetities en proefopnames
Persconferentie
Setopnames en interviews
Interview met Nic Balthazar
Première op het filmfestival van Montréal
Belgische première in Antwerpen
Ben X op het filmfestival van Berlijn
Fragmenten uit het theaterstuk Niets
Compilatie theaterstuk voor werving financiering
Archlord game-installer
Met dank aan Bridge Entertainment voor het beschikbaar stellen van deze DVD !