web analytics

Black Death – DVD-Recensie

Reacties zijn gesloten

FILM
Steeds vaker duiken Nederlandse acteurs en actrices op in buitenlandse producties. Naast onder meer Carice van Houten, Thekla Reuten en Michiel Huisman – die inmiddels  internationaal vaste voet aan de grond hebben gekregen – heeft ook Tygo Gernandt reeds enkele internationale producties op zijn naam staan. In Black Death, een duistere en vlotte horrorfilm gesitueerd in het middeleeuwse Engeland, speelt hij een kleine bijrol als huurling wiens tong is afgesneden.

Gernandt is niet de enige die de prent van een Nederlands tintje voorziet, ook Carice van Houten zorgt voor Nederlandse inbreng in de nieuwe film van regisseur Christopher Smith, die de laatste jaren opviel door amusante horror(komedies) als Severance (2006) en Triangle (2009). Van Houten speelt een demonische dorpsleidster die de doden tot leven zou wekken. Een groep huurlingen, waaronder Gernandt, – onder leiding van ridder Ulrich (Sean Bean) – krijgt van de kerk de opdracht uit te zoeken wat hier van waar is. Wellicht dat zij iets tegen de ‘zwarte pest’, die het land in haar greep houdt, kan doen.

Smith voorziet zijn film met deze setting van een angstaanjagend decor. Lijken liggen bij honderden verspreid en het land is ondergedompeld in chaos. De Kerk verliest zijn greep op de bevolking, bij wie de angst overheerst. Het leven is vuil, hard en wordt voortdurend bedreigd. De tocht die Ulrich en zijn huurlingen afleggen is er dan ook een vol gevaren. Worden ze niet aangevallen door een wilde roversbende, dan dwaalt altijd nog de zwarte pest als vangnet om ze heen, sfeervol en dynamisch gevangen door cameraman Sebastian Edschmid. In combinatie met het grauwe production design en  de duistere soundtrack krijgt de film zo een sinistere ondertoon mee.

Die is ook nodig, want ondanks het griezelige uitgangspunt wordt Black Death nooit echt huiveringwekkend. Veel blijft buiten beeld, en het zijn vooral de treffende geluidseffecten van door zwaarden doorboorde lichamen en door paarden uiteengerukte personen die je geregeld een rilling bezorgen. Een rilling die past bij de sfeer die de film oproept en die op een positieve wijze afleidt van de uiteindelijk nogal rechtlijnige plot en weinig verheffende personages, ondanks de prima op dreef zijnde cast. Een rilling ook die je als kijker geloofwaardig voelbaar doet maken hoe het leven in die periode geweest moet zijn; een duister leven tussen hoop en vrees, tussen De Duivel en God.

Waardering: *** half


BEELD
De beeldkwaliteit van deze 1,78:1 anamorf uitgevoerde DVD is niet meer dan redelijk. De scherpte, het contrast en zwartniveau laat wat te wensen over en op enkele momenten oogt het beeld groezelig. Op een aantal momenten zijn zelfs compressieblokjes te zien. De optionele Nederlandse ondertiteling is goed uitgevoerd.

GELUID
De DVD biedt de mogelijkheid een Dolby Digital 2.0-, 5.1- of DTS 5.1-track te selecteren. Alle drie de geluidssporen zijn vrij van beschadigingen en brengen de dialogen op een goede, heldere manier. De DTS 5.1-track geniet de voorkeur door een gedetailleerde klank en een mooie, warme spreiding die recht doet aan het sfeervolle sounddesign van de film.

EXTRA’S
De DVD bevat geen extra’s. Via het menu is het enkel mogelijk de film te starten of de taal- en geluidsinstellingen aan te passen.

Speelduur
ca. 108 minuten
Distributie
Just Bridge Entertainment
Release datum DVD
17 augustus 2010
Verpakking
Keepcase met kartonnen slipcase
Regio
2
Beeld
Anomorphic 16:9 (1,78)
Geluid
Dolby Digital 2.0 – Engels
Dolby Digital 5.1 – Engels
DTS 5.1 – Engels
Ondertiteling
Nederlands
Extra’s
Geen

Met dank aan Just Bridge Entertainment voor het beschikbaar stellen van deze DVD !