web analytics

Bloedverwanten (seizoen 1) – DVD-Recensie

Reacties zijn gesloten

FILM
In de jaren tachtig floreerde het Nederlandse familiedrama met series als De Fabriek (1981), Herenstraat 10 (1983) en Dossier Verhulst (1986). De twee decennia erna leverden vervolgens intrigerende televisieproducties als Diamant (1993), Oud Geld (1998) en De Erfenis (2004) op. Met het even boeiende als aanstekelijke Bloedverwanten, waarvan een tweede seizoen inmiddels is besteld, bouwt de AVRO voort op deze traditie.

Centraal staat het familiebedrijf De Winter Flowers. Als pater familias Bennie de Winter sterft, valt zijn gehele vermogen in handen van zijn toegewijde dochter Esther. Mocht haar iets overkomen, dan krijgen haar kinderen Iris, Thomas en Martijn alles in handen. Het bedrijf wordt sinds jaren aangestuurd door Anton, de ex-man van Esther. Hij is twintig jaar geleden getrouwd met de veel jongere Fien. Samen hebben ze een dochter, Antje, die veel te lijden heeft onder de vele ruzies tussen vader en moeder.

De spanningen in de familie lopen na Bennie’s overlijden hoog op, zeker wanneer Esther ondekt dat Bennie nog een dochter (Eva) heeft uit een eerdere relatie. Eva is onderzoeksjournalist en was het bedrijf reeds voor de dood van Bennie op het spoor, De Winter Flowers blijkt namelijk een oorlogsverleden te hebben en wordt met de ondergang bedreigd. Welke rol speelt Eva in dit geheel? Hoe houdt de toch al niet bijster hechte familie stand tegen alle druk van buitenaf? Hoe vergaat het Anton, Fien en .. Esther? En wat gebeurt er met Antje, die steeds verder wegzakt in haar isolement? Hoe sterk is de band tussen de bloedverwanten?

Gemaakt volgens het klassieke recept, is Bloedverwanten een meer dan degelijke dramaserie geworden, waar de ambitie en het vakmanschap voortdurend vanaf straalt. Onder aanvoering van doorgewinterde acteurs als Derek de Lint, Henriëtte Tol en Saskia Temmink maakt vooral de topcast grote indruk.

Gedreven door de aanstekelijke dialogen van Haye van der Heyden brengen de acteurs, ondanks de hoogdravende en soms wat soapie aandoende teksten, vele herkenbare en aangrijpende familieperikelen treffend ten tonele. Zo nu en dan valt een enkele scène wat uit de toon en het duurt even voor de karakters gesetteld zijn, maar naarmate de serie vordert ontvouwt zich een boeiend en meeslepend schouwspel.

Naast al dit acteergeweld valt Bloedverwanten ook op door de pretentieuze cameravoering. Voorzien van veel rijders, spel met contrasterende kleuren, reflecterende lichtbronnen en ramen oogt het geheel als een dure miljoenenproductie. Dat het de makers met deze stijlmiddelen niet alleen te doen is om de visuele kitsch, wordt duidelijk door bijzondere keuzes in de lengte en opbouw van shots – geregeld zijn scènes volledig in één take geschoten of maakt de camera een langdurige beweging door het decor langs of met de personages. De gevoelige muziek van Fons Merkies maakt het plaatje vervolgens compleet.

Waardering: *** half

BEELD
Bloedverwanten staat in de originele 1,78:1 verhouding anamorf op de DVD. De kwaliteit van het beeld is prima, met een mooi contrast, scherpte en detail. De transfer is bewust voorzien van een warme gloed, die de in het oog springende belichting van de serie recht aandoet. Edge enhancement is in lichte mate toegepast. Er is helaas geen ondertitelspoor aanwezig.

GELUID
De DVD is voorzien van een Dolby Digital 2.0 geluidsspoor wat, gezien de aardige hoeveelheid muziek in de serie, een kleine teleurstelling is. Een 5.1-spoor had voor een meerwaarde kunnen zorgen. Desalniettemin is het geluidsspoor prima uitgevoerd; de dialogen zijn goed verstaanbaar en ruis of andere beschadigingen zijn afwezig.

EXTRA’S
Geen extra’s helaas op deze uitgave. Wellicht dat hier iets aan gedaan kan worden bij het tweede seizoen.

Speelduur
ca. 540 minuten
Distributie
Bridge Entertainment
Release datum DVD
18 mei 2010
Verpakking
Digipack met kartonnen slipcase
Regio
2
Beeld
16:9 anamorf (1,78)
Geluid
Dolby Digital 2,0 – Nederlands
Ondertiteling
Geen
Extra’s
Geen

Met dank aan Bridge Entertaiment voor het beschikbaar stellen van de DVD !

4 gedachten over “Bloedverwanten (seizoen 1) – DVD-Recensie

  1. Ik heb de serie niet in zijn geheel gezien, maar wat ik zag is kwalitatief zo hoog dat ik me afvraag waarom er niet meer publiciteit rond deze serie is geweest terwijl series als Deadline, Annie M.G. , Bernhard etc. dat allemaal wel hebben gehad maar het niet altijd even waard waren.

  2. En de oscar gaat naar!………….rrrrrrrrrrrrrrr……..HENRIETTE TOL!!!!!!!!.

Reacties zijn gesloten.