web analytics

Crips – Strapped 'n Strong – DVD-Recensie

Reacties zijn gesloten

FILM
Zijn eerste documentaire Haagse Sjonnie is inmiddels een hit op YouTube. Met Crips – Strapped ‘n Strong zoomt regisseur Joost van der Valk (deze keer samen met Mags Gavan) opnieuw in op mensen in Den Haag die aan het oog van het gewone volk onttrokken lijken te zijn.

Crips staat voor Community Revolution In Progress. Het houdt in dat de bende hecht is als een familie, en alles voor elkaar doet. En als daar stelen, roven en moorden bij komt kijken, so be it. De kern zit in South Central Los Angeles, maar ook in Den Haag leeft het.

Nergens in de documentaire kijken we naar een verheerlijking van het gangsterleven. Duistere praktijken worden niet onder stoelen of banken geschoven, maar wat vooral naar voren komt is de band die de leden met elkaar hebben. De concentratie wordt op hun persoonlijkheid gelegd. Leider van de groep Keylow probeert iedereen zoveel mogelijk bij elkaar te houden, terwijl Main C. na een lange gevangenisstraf huilend uitlegt dat hij er voor zijn kinderen moet zijn.

Opmerkelijk is de openhartigheid waarmee de criminelen over hun leven praten. Dat zit niet alleen in het tonen van emoties, maar ook in de openheid van hun werkwijze. Vol herkenbaar in beeld zien we twee van de bendeleden overleggen hoe ze een coke-deal gaan opzetten, waarbij slechts een klein deel van het spul ook echt cocaïne is. Nu maar hopen dat de kopers deze documentaire niet zien.

Of dan dit: Terwijl hij het avondeten aan het klaarmaken is, vertelt Santos, een ondergedoken gangster, in geuren en kleuren hoe je het beste een lijk kunt wegwerken. “Je moet een varkensboer als vriend hebben, een lichaam wordt door een varken helemaal opgegeten. Behalve de tanden, die kun je er het beste van tevoren uitslaan.” Het is bijna zwart-komisch, maar het is echt.

Waardering: *** half

BEELD
Crips – Strapped ‘n Strong is in de 16:9 beeldverhouding anamorf op de DVD gezet. De film  heeft een lichte grain, maar is verder volledig vrij van vlekken en krassen. Voor een ondertiteling kan worden gekozen tussen Nederlands (alleen in beeld wanneer er straattaal of Surinaams gesproken wordt) en Engels.

GELUID
Het geluid is vastgelegd in een heldere Dolby Digital 2.0, vrij van storingen of beschadigingen. De uiteindelijke mixage is niet ideaal; stemmen zijn vaak niet gelijk qua volume. Dat is voor lief te nemen, gezien de bendeleden zo niet hoefden te wachten tot er een microfoon in de buurt kwam.

EXTRA’S
Het hoofdmenu wordt ingeleid met knallende pistoolschoten en hiphop-muziek. De kijker kan meteen de film starten, een scène selecteren, of de ondertiteling aanpassen. Verder zijn er geen extra’s op de DVD te vinden.

Speelduur
ca. 87 minuten
Distributie
Filmfreaks
Release datum DVD
8 februari 2010
Verpakking
Keepcase
Regio
2
Beeld
16:9 Anamorphic
Geluid
Dolby Digital 2.0 – Nederlands / Surinaams
Ondertiteling
Nederlands
Engels
Extra’s
Geen

Met dank aan Filmfreaks voor het beschikbaar stellen van de DVD !