web analytics

De nieuwe Moeder – DVD-Recensie

Reacties zijn gesloten

 

FILM
De nieuwe Moeder (1996) van Paula van der Oest moet veel bioscoopbezoekers op een buitengewoon romantische avond getrakteerd hebben. In de film voeren passie en romantiek namelijk de boventoon, op een manier die doet denken aan Nederlandse klassiekers van weleer.

 

Volg je hart of zwicht voor het geld. In Letland is de laatste verleiding niet aanwezig en Juris, ons hoofdpersonage, leeft dan ook vol hartstocht. Net als zijn penvriendin, de Nederlandse Marie. Totdat ze verleid wordt op een zakenman. Nu is het dertig jaar later en reist Juris met zijn zoontje Elvis naar Nederland, op zoek naar zijn jeugdliefde.

 

De nieuwe Moeder is in de jaren negentig gemengd ontvangen door critici. Waarschijnlijk waren de verwachtingen hoog na van der Oests eerdere succesvolle korte films (Coma, Achilles en het Zebrapad). Recensenten bestempelden de film als te melancholisch. Dat kan, want de film barst van de melancholiek, maar het is de vraag of dat ten koste gaat van de kwaliteit.

 

De film werd gemaakt in de jaren negentig en behandelt een onderwerp uit dezelfde periode. Toch ademt De nieuwe Moeder de tijd van de grote Nederlandse klassiekers: de jaren zeventig. Het kleur- en lichtgebruik in de film doet denken aan films als Turks Fruit en Blue Movie. De passie, de langzame presentatie en de communistische en andere idealistische personages in zowel Letland als Nederland herinneren eveneens aan de klassieke sfeer. Helaas draagt niet alles bij aan een bioscoopervaring; het is zonde dat de film niet in breedbeeldformaat op DVD is verschenen.

 

Waardering: *** half

 

 

BEELD
Het 4:3 letterboxed waarin De nieuwe Moeder aangeleverd wordt, is een televisieformaat en doet af aan de oorspronkelijke kijkervaring. De transfer kenmerkt zich door fletse kleuren en een redelijke portie beeldruis.  De transformatie naar het schijfje is een sobere. Wat blijft, is dat De nieuwe Moeder een prachtige film is voor een romantisch avondje thuis.

 

 

GELUID
De originele stereotrack staat in een Dolby Digital 2.0 spoor op de DVD. De kwaliteit van het spoor is degelijk. Beschadigingen zijn afwezig. Veel laag of diepte kent de track niet.

 

 

EXTRA’S
Het menu van de DVD is statisch vormgegeven. Via het menu is het mogelijk de film af te spelen, een scène te kiezen of de ondertitelinstellingen te wijzigen. De film is opgedeeld in acht hoofdstukken. Extra’s ontbreken helaas.

 

 

Speelduur
ca. 95 minuten
Distributie
Filmfreaks
Release datum DVD
18 juni 2009
Verpakking
Keepcase
Regio
2
Beeld
4:3 Letterboxed
Geluid
Dolby Digital 2.0 – Nederlands
Ondertiteling
Engels
Extra’s
Geen

 

Met dank aan Filmfreaks voor het beschikbaar stellen van deze DVD !

 

Reacties zijn gesloten.