web analytics

De Pietenbende van Sinterklaas – DVD-Recensie

Reacties zijn gesloten

FILM
Net als de Nederlandse televisiewereld heeft ook de Vlaamse televisiewereld een lange traditie op het gebied van Sinterklaasproducties. Hét hoogtepunt van Vlaanderen is tot nu toe ongetwijfeld de voor zowel jong als oud genietbare serie Dag Sinterklaas met Bart Peters en Jan Decleir. Beide seizoenen van die serie zijn inmiddels ook op dvd verkrijgbaar. De VTM reeks De Pietenbende van Sinterklaas wordt gezien als de Vlaamse variant van de Nederlandse Sinterklaas serie De Club van Sinterklaas, uitgezonden door Jetix.

Sinterklaas heeft niet genoeg Zwarte Pieten om het vele werk in Vlaanderen voor elkaar te krijgen. Hij heeft slechts één hulp: de Meesterpiet. Om meer hulpjes bij elkaar te krijgen, geeft Sinterklaas hem de opdracht om meer Pieten te vinden. Ten einde raad doet deze een oproep bij het Sinterklaas Nieuws. Minstens duizend Pieten melden zich daarna in Spanje om de Sint te helpen. Terwijl de Sint en zijn Meesterpiet denken dat er nu niks meer mis kan gaan, beraamt de gemene Blauwsint een plan om zelf Sinterklaas te worden. Hij ontvoert de Keurpiet waardoor Pakjesnacht groot gevaar loopt. De Pietenbende van Sinterklaas zet meteen de achtervolging in. Lukt het de Pietenbende om Blauwsint op tijd tegen te houden, of zal het Sinterklaasfeest dit jaar niet goed aflopen?

Het gegeven is bijna elk jaar hetzelfde: iets of iemand bedreigt het Sinterklaasfeest en tot de laatste paar minuten zijn de Sint en zijn Pieten druk in de weer om dit probleem uit de weg te ruimen. En elk jaar lukt dat. Het zou ook niet goed zijn als dat niet zo zou zijn. Ook De Pietenbende van Sinterklaas vormt hierop geen uitzondering. De Pieten en de Sint moeten alles in het werk stellen om de Blauwsint te stoppen. Omdat je als iets oudere kijker toch wel weet dat dit lukt, wordt het lastig om geboeid naar het scherm te blijven kijken. Voor de allerjongsten echter is dit geen probleem.

De enige reeks die er tot nu toe in slaagde -en dat nog steeds doet- om iedere doelgroep te bereiken is de al eerder genoemde serie Dag Sinterklaas. Deze serie heeft zo’n unieke, warme sfeer om zich heen hangen, dat er voor iedere doelgroep genoeg te genieten valt. De Pietenbende van Sinterklaas is duidelijk alleen gericht op de allerjongste kijkers. Slechts af en toe slaagt de serie er in om een glimlach op het gezicht van een volwassene te laten verschijnen. Vervelend is het echter ook allemaal niet. Dit komt met name door de vele verschillende leuke typetjes Pieten die de makers bij elkaar hebben gebracht. De Vinnigepiet, de Kokpiet en de Zangpiet; het zijn allemaal leuke karakters die voor de allerjongsten constant voor hilariteit zorgen en voor de wat oudere kijkers af en toe iets extra’s brengen.

Het enige wat echt zonde is, is dat de moeilijk te omschrijven ‘sinterklaassfeer’ in de producties van de afgelopen jaren bijna niet terug te vinden is. Ook in deze serie krijg je niet echt het Sinterklaasgevoel. Het is gewoon een spannend en vermakelijk avontuur voor de allerjongste kijkers en als cadeautje voor in de schoen uitermate geschikt.

Waardering: ***

BEELD
De Pietenbende van Sinterklaas staat in de beeldverhouding 1.85:1 anamorf op de dvd. Op visueel vlak breekt de serie geen potten. Alles oogt doodnormaal en het wordt nergens speciaal. Er kon dan ook weinig mis gaan bij het overzetten van de print naar dvd en dat is dan ook niet gebeurd. De technische afwerking is dik in orde. De print is vrij van beschadigingen of andere soorten vuil. Het beeld is goed detailrijk en het zwartniveau is solide. Enige kleine kanttekening is het feit dat de kleuren tijdens de openingssequenties iets te verzadigd en fel ogen.

GELUID
Ook op het gebied van geluid hoeft men niks speciaals te verwachten. De serie moet het vooral hebben van de dialogen. Deze zijn goed verstaanbaar. Op de momenten dat er muziek te horen is komt deze uit de twee frontspeakers en klinkt deze meer dan voldoende. Ook op de geluidsafwerking valt niks aan te merken.

EXTRA’S
De serie is in vijf lange afleveringen van een half uur op dvd gezet. Waarbij in elk aflevering na ongeveer zes minuten een overgang plaatsvindt met een geanimeerd tussenscherm. In feite zijn het dus 25 kleine afleveringen van zo’n zes minuten. Het menu van de dvd is simpel vormgegeven met een statisch plaatje als achtergrond. Via het menu kun je kiezen om alles in één keer af te spelen, of om een van de vijf afleveringen te kiezen. Ook is er nog een extra menu te selecteren, waarin je kunt kiezen om de trailer van Het Paard van Sinterklaas of Happy Feet te bekijken.

Speelduur
ca. 150 minuten
Distributie
Warner Home Entertainment
Release datum DVD
25 oktober 2006
Verpakking
Keepcase
Regio
2
Beeld
16:9 anamorf (1,85)
Geluid
Dolby Digital 2.0 – Nederlands
Ondertiteling
Geen
Extra’s
Trailers

Met dank aan Warner Home Entertainment voor het beschikbaar stellen van deze DVD !