web analytics

De Tweeling – DVD-Recensie

Reacties zijn gesloten

  

Met de release van Ben Sombogaarts nieuwe film De Storm komende maand (17-09) zullen de komende weken enkele titels uit het omvangrijke oeuvre van de regisseur besproken worden.

 

FILM
Ben Sombogaart heeft zich lange tijd gericht op jeugdfilms. Met De Tweeling koos hij voor een serieus drama, dat meteen als zijn beste film bestempeld kan worden.

 

De film, naar het gelijknamige boek van Tessa de Loo, gaat over de tweelingzusjes Anna en Lotte. Na de dood van hun ouders groeien ze gescheiden op. Lotte is ernstig ziek en trekt in bij een rijk gezin in Nederland, terwijl Anna op een Duitse boerderij moet wonen. De oorlog breekt uit, en zo worden de twee zusjes gescheiden door de verschillende milieus waarin ze zijn beland. Anna trouwt met een SS-officier; Lotte met een Joodse man. De film wordt verteld als een grote flashback vanuit het perspectief van de bejaarde zusjes, die nog steeds geen vrede kunnen vinden met elkaars verleden. Het verhaal is wellicht op bepaalde punten aangedikt, maar het werkt goed, vooral dankzij de sterke cast.

 

De hoofdrollen worden vertolkt door Thekla Reuten (Lotte) en Nadja Uhl (Anna). Ze hebben beiden hun mimiek perfect onder controle, en weten vaak met een korte blik veel te zeggen. Ze dragen met gemak de film, maar worden nog bijgestaan door overtuigende prestaties van o.a. Jaap Spijkers en Jeroen Spitzenberger.

 

Ook de vormgeving mag er zijn. Het Nederland en Duitsland van de jaren 30 tot en met ’50 is tot in de detail neergezet en ondersteund met mooi camerawerk van Piotr Kukla (Lijmen/Het Been, Bride Flight) en een krachtige soundtrack van Fons Merkies. De film is hierdoor een meeslepend geheel geworden, dat met 137 minuten af en toe wel iets te lang aanvoelt. Ondanks dat is De Tweeling een van de beste Nederlandse films van de afgelopen jaren. Dit werd vijf jaar geleden al duidelijk, toen de film het Gouden Kalf voor beste film won en een Oscarnominatie kreeg.

 

Waardering: ****

 

 

BEELD
De Tweeling staat in een 1,78:1 verhouding anamorf op het schijfje. Dit wijkt iets af van het originele 1,85:1 beeldformaat. In hoeverre de grauwe indruk van de transfer een bewuste keuze van de makers is, is lastig te zeggen. Het ingetogen kleurenpalet en de vele sepiatinten zijn bewust aan het beeld toegevoegd, maar de aanwezige beeldruis en achterblijvende detaillering zijn wellicht een onbedoeld effect van de DVD-uitgave. De kwaliteit is over het algemeen goed, maar had op enkele vlakken beter gekund. De optionele Nederlandse ondertiteling op de momenten dat er Duits gesproken wordt, is goed uitgevoerd. Tevens is er een optioneel Engels ondertitelspoor aanwezig.

 

 

GELUID
Het geluid staat in een Dolby Digital 5.1 track (448 kb/s) op de DVD. De kwaliteit van dit spoor is prima. De dialogen zijn goed verstaanbaar en de muziek komt mooi warm en natuurlijk uit de speakers. De schitterende soundtrack van Fons Merkies wordt krachtig en met een grote mate van ruimtelijkheid verspreid.

 

EXTRA’S
RCV heeft voor deze DVD-uitgave veel tijd gestoken in de ontwikkeling van de menu’s, deze ogen namelijk verbluffend met een mooie animatie en achtergrondmuziek uit de film. Wat extra’s betreft is de DVD echter karig. Naast de originele bioscooptrailer en een zestal deleted scenes (10 minuten) herbergt het schijfje een informatieve en degelijk gemaakte making of (24 minuten), die alle facetten van het productieproces doorloopt. Tot slot treffen we nog enkele trailers van andere RCV-titels aan (Alias, The Discovery of Heaven en Zus en Zo).

 

 

Speelduur
ca. 135 minuten
Distributie
RCV Home Entertainment
Release datum DVD
20 augustus 2009
Verpakking
Keepcase
Regio
2
Beeld
16:9 Anamorphic (1,78)
Geluid
Dolby Digital 5.1 – Nederlands / Duits
Ondertiteling
Nederlands
Engels
Extra’s
Originele bioscooptrailer
Andere trailers 
Making of
Deleted scenes