web analytics

Do not Disturb – DVD-Recensie

Reacties zijn gesloten

  

Do not Disturb is in Nederland nog niet op dvd verkrijgbaar. Deze bespreking betreft een recensie van de Spaanse dvd-uitgave.

 

FILM
Melissa (Francesca Brown) is een 10-jarig Amerikaans meisje met een avontuurlijke inslag. Sinds enkele jaren kan ze niet meer praten en communiceert ze door middel van gebarentaal. Haar verhalen zijn soms zo fantasierijk dat haar ouders, Walter (William Hurt) en Cathryn (Jennifer Tilly), zich afvragen wat er allemaal in haar hoofd omgaat. Samen met haar ouders maakt ze een reis naar Amsterdam. Haar vader, die bij een Amerikaans pharmaceutisch bedrijf werkt, zal daar besprekingen voeren over een belangrijke zakendeal. De familie heeft besloten om er een korte vakantie aan vast te knopen. In het chique hotel waar ze logeren is Melissa ongewild getuige van een moord. Ze wordt gesnapt, maar vlucht onmiddellijk de nachtelijke binnenstad van Amsterdam in. Met het beeld van de moordenaars stevig op haar netvlies vindt op het politiebureau een hereniging plaats met haar dodelijk ongeruste ouders. Maar veilig is ze niet. De meedogenloze moordenaars zullen alles in het werk stellen om de enige getuige uit de weg te ruimen.

 

In tegenstelling tot bij zijn vorige films, waren de kritieken voor het ‘internationale’ debuut van Dick Maas nogal mild. Het was dan ook verrassend dat Do Not Disturb als eerste film uit zijn carrière geen succes was in Nederland. Het aantal bioscoopbezoekers was teleurstellend; na twee weken hadden ‘slechts’ 65.000 mensen de film gezien. Niets, in vergelijking met zijn vorige bioscoopsuccessen. Internationaal deed de film het echter prima, ze werd goed verkocht voor de videomarkt en was in Japan een bescheiden bioscoophit.

 

De voornaamste drempel voor het vaderlandse publiek zal het internationale karakter van de produktie, dat Maas juist als een opstapje zag, zijn geweest. De Amerikaanse namen deden het Nederlands publiek weinig en op het eerste gezicht leek het een Amerikaans dertien in een dozijn product. Het is ook dit karakter dat de film parten speelt, de acteurs spelen op de automatische piloot en weten zich niet voldoende raad met Maas’ dialogen, die zelf dan weer  duidelijk problemen had met de acteursregie.

 

Toch verdiende Do Not Disturb destijds meer aandacht; buiten het vlakke spel heeft de film namelijk nog genoeg te bieden. De uitstekende fotografie van Marc Felperlaan is een pluspunt en geeft de film een gelikte sfeer mee. Regisseur Maas stopt de film bovendien vol met zijn typische humor en knipogen naar zijn vorige werk, zowel visueel als letterlijke scènes, en levert een vaardig produkt af met genoeg aktie en vermaak in de Amsterdamse binnenstad.

 

Waardering: ***

 

 

BEELD
Do Not Disturb is in het originele 1:2,35 breedbeeldformaat op dvd overgezet. Jammer genoeg is deze transfer niet anamorfisch en missen we zo’n 33% aan extra beeldlijnen. Buiten het non-anamorphische karakter van het schijfje is er niet veel mis mee; er zijn geen beschadigingen op te merken, het kleurcontrast is prima en het beeld is helder met genoeg detail. Wanneer men voor de Engelstalige, originele audiotrack kiest, wordt de film automatisch voorzien van Spaanse ondertitels.

 

 

GELUID
Op de dvd vinden we naast de originele Engelse DD 2.0 track ook een Spaans nagesynchroniseerde 2.0 track terug. Beschadigingen of andere storende onvolkomenheden zijn niet op te merken, het geluid klinkt vol en helder met genoeg laag en de ruimtelijke spreiding is heel behoorlijk. Toch is het jammer dat men de film slechts met een 2.0 track heeft uitgebracht aangezien deze productie origineel in het veel dynamischere 5.1 formaat is gemixt.

 

 

EXTRA’S
Naast de Spaanse trailer voor deze film, onder de titel Presa Del Panico, zijn er nog een drietal promotionele trailers voor titels van TRI Pictures te vinden. De andere toevoeging aan deze dvd bestaat uit enkele (Spaanse) tekstschermen met de filmografieën van de drie grote namen die op de castlijst prijken.

 

 

Speelduur
ca. 95 minuten
Distributie
TRI Pictures
Release datum DVD
12 mei 2000
Verpakking
Keepcase
Regio
2
Beeld
2,35 niet-anamorf
Geluid
Dolby Digital 2.0 – Engels
Dolby Digital 2.0 – Spaans
Ondertiteling
Spaans
Extra’s
Promotrailers
Spaanse bioscooptrailer
Filmografieën