web analytics

DVD: 06/05 (CE)

Reacties zijn gesloten

FILM
Negen jaar geleden werd politicus Pim Fortuyn vermoord door Volkert van der G. Nederland was in schok. Het klimaat verhardde, een golf van geweld stak de kop op. Wijlen cineast Theo van Gogh, die nog nimmer een blad voor de mond had genomen, maakte er twee jaar later een speelfilm over. Een controversiële film, omdat hij – gebaseerd op het boek 06/05 van Tomas Ross – insinueerde dat de veiligheidsdiensten opdracht hadden gegeven Fortuyn te vermoorden.

In 06/05 volgen we fotograaf Jim de Booy (Thijs Römer), die rond het tijdstip van de moord op Fortuyn toevallig foto’s staat te maken op het Mediapark. Als hij later op die foto’s verdachte zaken ziet, raakt hij geïntrigeerd. Langzaam maar zeker wordt duidelijk dat hij bezig is een dubieus complot te ontraffelen en loopt zijn leven en dat van zijn dochter gevaar. Maar Jim laat zich door niemand tegenhouden en gaat net zo lang door tot hij de waarheid boven tafel heeft.

Met 06/05 maakte Van Gogh niet alleen zijn laatste film voordat hij op 2 november 2004 van het leven werd beroofd, maar ook meteen een van zijn betere. Hoewel de weergave van de corrupte AIVD-bazen ietwat karikaturaal is en de plot hier en daar aan de onevenwichtige kant, ligt het tempo van de bijna twee uur durende film hoog, zijn de acteerprestaties prima en het camerawerk en de regie dik in orde.

De afwisseling tussen authentieke beelden, de complottheorie en de typische Van Gogh-humor zorgen voor een luchtige en bij momenten spannende film, die echter niet het niveau haalt van de film waar 06/05 het meest mee vergeleken wordt; Oliver Stone’s JFK. Desalniettemin is 06/05 een vlotte en boeiende film, die naast Blind Date (1996) en Medea (2005) tot het betere werk van de regisseur mag worden gerekend.

Waardering: *** half

BEELD
Het beeld van deze anamorf uitgevoerde DVD-uitgave is uitstekend. De film staat in haar oorspronkelijke verhouding op het schijfje en de transfer is vrij van beschadgingen en/of vuil. Er is optionele ondertiteling aanwezig voor doven en slechthorenden of Franse toeschouwers.

GELUID
Voor het geluid heeft de kijker de keuze tussen de Dolby Digital 2.0-track en het Dolby Digital 5.1 geluidsspoor. Beide tracks zijn vrij van beschadigingen en ruis. De dialogen zijn goed verstaanbaar en komen helder uit de frontspeakers. De 5.1-track verdient een lichte voorkeur door de betere spreiding wanneer er muziek te horen is.

EXTRA’S
De eerste disc van deze nieuwe 2-disc Collecters Edition bevat enkel de speelfilm. Op de tweede disc vinden we vervolgens een berg aan extra’s terug. Nieuw ten opzichte van eerdere uitgaves van de film is de toevoeging van de documentaire over de moord op Van Gogh Prettig Weekend, Ondanks Alles van Katja Schuurman. Daarnaast vinden we nog de making of, een premièreverslag, deleted scenes met audiocommentaar, een Ode aan Theo en twee interviews van Van Gogh met Pim Fortuyn op het schijfje terug.


Speelduur

ca. 117 minuten
Distributie
Video Film Express
Release datum DVD
26 april 2011
Verpakking
Digipack met slipcase
Regio
2
Beeld
Anamorphic 16:9
Geluid
Dolby Digital 2.0 – Nederlands
Dolby Digital 5.1 – Nederlands
Ondertiteling
Nederlands (doven)
Frans
Extra’s
Documentaire: Prettig Weekend, ondanks Alles
Making of
Première
Deleted scenes met optioneel audiocommentaar
Ode aan Theo
Twee interviews van Van Gogh met Fortuyn

Met dank aan Video Film Express voor het beschikbaar stellen van deze DVD !