web analytics

DVD: 3 films van Elbert van Strien

Reacties zijn gesloten

FILM
Elbert van Strien studeerde in 1993 af aan de Nederlandse Film en Televisie academie. Zijn eindexamenproject De Marionettenwereld werd in datzelfde jaar bekroond met het Gouden Kalf voor beste korte film en genomineerd voor een studentenoscar. In de jaren daarna regisseerde hij een aantal afleveringen voor Baantjer en Ernstige Delicten. Daarnaast schreef en regisseerde hij een aantal prijswinnende korte tv-drama’s. Zijn laatste drie producties zijn nu bijeen gebracht op deze door Filmfeaks uitgegeven DVD.

Verboden ogen (2002 / 16 minuten)
De zestienjarige Fernando leeft met een groot geheim. Hij is niet van deze aarde en weet dat hij kan sterven door de blik van een mens. Hij wil en mag geen contact maken met personen om hem heen, maar de liefde is sterker. Hij wordt verliefd op Marlies. Zonder het te weten kan zij hem doden.

Verboden Ogen is een korte, geheimzinnige sciencefiction thriller met prachtige sfeervolle plaatjes en een mysterieuze, naargeestige sfeer. Elbert van Strien schreef en regisseerde de film zelf en net als een aantal andere van zijn producties zit de film doorspekt met mooie, poëtische teksten. Vaak worden deze door middel van voice-over aan de kijker gepresenteerd. De jonge hoofdrolspeler Erik van der Horst is bekend van zijn rollen in AmnesiA en De Grot van Martin Koolhoven. Elisah Braaksma maakte in deze film haar debuut. Prachtig geschoten, mysterieuze thriller.

Waardering: ****

Bekroond met de Zilveren Méliès Beste Korte Film (FFF, Zweden) en de Kodak Award Beste Fotografie (BIFF, Brussel).

Het Verborgen Gezicht (2004 / 15 minuten)
Tijdens een logeerbezoek voelt de achtjarige Lisa dat er iets met haar oma aan de hand is. Is oma nog wel oma, of is ze iemand anders? En wat doen die vreemde, macabere gezichten op het behang?

Visueel wederom een erg sterke film. Beeld en geluid ondersteunen en versterken de gedachten, gevoelens en belevenissen van de personages. De film begint als een rustige, gezellige film over een oma en haar logerend kleinkind, maar langzamerhand begint het verhaal steeds duisterder en mysterieuzer te worden. Dit wordt ondersteund door het verschillende lenzengebruik van de camera’s. De film kent tevens erg sterk spel van de nog jonge Heleen Mineur. De gekozen locatie is uitstekend: de mysterieuze trappen en gangen, de donkere uithoeken en mogelijkheden voor een bepaalde lichtinval zijn eigenlijk een derde personage: het huis komt tot leven. Wederom een prachtige kortfilm van Elbert van Strien.

Waardering: ****

Bekroond met de Hans Christian Andersen Award (Odense, Denemarken) en wederom een Zilveren Méliès Beste Korte Film (Espoo, Finland).

Wereld van Stilstand (2005 / 30 minuten)
Een journalist van een lokale krant komt een groot complot van middelmatigheid op het spoor. Zijn zoektocht brengt hem in een vreemde en sinistere onderwereld. Raakt hij langzaam het spoor bijster of zijn er andere duistere krachten aan het werk?

Fedja van Huêt ‘speelt’ de journalist in deze Kafkaëske film van Elbert van Strien. ‘Speelt’, omdat het geen gewone film is, maar een fotofilm. De film bestaat enkel uit hypnotiserend geschoten zwart-wit foto’s. Deze foto’s zijn door de prachtige fotografie stuk voor stuk een lust voor het oog. De voice-over van Van Huêt is mooi poëtisch en filosofisch. Hij overpeinst zijn leven nadat hij twijfelt aan zijn rol in de maatschappij. Hij voelt zich gevangen in een complot van middelmatigheid. De paranoiasfeer die de hoofdrolspeler zichzelf bezorgt, legt hij ook voelbaar op aan de kijker. Aparte, artistieke film. Wederom erg sterk.

Waardering: *** half

Genomineerd voor een Gouden Kalf Beste Korte Film en geselecteerd voor het filmfestival in New York.

Elbert van Strien is een groot talent met een eigen, kenmerkende stijl en een groot doorzettingsvermogen. Zijn films zijn een lust voor het oog en bevatten veel symboliek en meerdere lagen. Jammer dat hij nog steeds geen volwaardige langspeelfilm heeft kunnen realiseren. Momenteel zijn er een vijftal projecten waar hij aan meewerkt, waarvan er echter nog geen een concreet is. Hopelijk laat zijn langspeelfilmdebuut niet meer lang op zich wachten; talenten moeten immers worden benut.

BEELD
Alledrie de filmpjes zijn anamorf vastgelegd in hun oorspronkelijke beeldverhouding. De gebruikte prints zijn vrij van beschadigingen en ongerechtheden. Slechts af en toe duikt er een kleine filmspot op.  Scherpte, detail- en zwartniveau zijn prima. De kleuren ogen, zoals valt te verwachten voor recente producties, mooi naturel. Filmgrain is bij Verbogen Ogen en Het Verborgen Gezicht in lichte mate aanwezig. Wereld van Stilstand ziet er haarscherp uit met een perfect zwartniveau. Het optionele Engelse, Franse of Duitse ondertitelspoor is mooi geplaatst en goed uitgevoerd. Ook het audiocommentaar is in een Engelse ondertiteling te volgen, mooi!

GELUID
De films zijn voorzien van een Dolby Digital 5.1 (448 kb/s) spoor. Deze klinkt mooi dynamisch en bevat genoeg laag. De gesproken teksten klinken mooi helder en zijn goed te volgen. De vaak mysterieuze achtergrondmuziek komt uitstekend tot zijn recht. Het Nederlandstalige audiocommentaar van regisseur Elbert van Strien is te beluisteren in een Dolby Digital 2.0 (192 kb/s) track. Ook deze is mooi zuiver vastgelegd.

EXTRA’S
De DVD bevat Nederlandstalige en Engelstalige menu’s, die mooi en overzichtelijk zijn vormgegeven. Via het hoofdmenu is er de keuze om de drie filmpjes af te spelen met, of zonder audiocommentaar. Het audiocommentaar van Van Strien is bij alledrie de films erg informatief en leuk om naar te luisteren. Hij vertelt op een rustige en gepassioneerde manier en er vallen geen (lange) stiltes. Daarnaast kun je via het hoofdmenu de taalinstellingen veranderen en het extra menu bereiken.

Via dit extra menu zijn de extra’s naar het bijbehorende filmpje gerangschikt. De extra’s bij Het Verborgen Gezicht bestaan uit dertien foto’s, waaronder setfoto’s, en twee foto’s van het ontwerp van het behang, dat een belangrijke functie vervult in het verhaal. Bij Verboden Ogen beginnen we met een trailer van iets meer dan een minuut. Daarnaast vinden we ook hier wat (set)foto’s. Leukste extra is het verrassingsfilmpje Spaced Out, gemaakt door Olivier Tonino die meewerkte aan Verboden Ogen. Een grappig, maar niet al te serieuze korte film. Wereld van Stilstand wordt vergezeld door foto’s en radio-interviews. Deze twee interviews zijn afkomstig uit het programma De Avonden en zijn erg informatief. Verder vinden we ook nog biografieën en een strip getekend door Elbert van Strien terug op dit goed verzorgde en goedgevulde schijfje.

Met dank aan Filmfreaks voor het beschikbaar stellen van deze DVD !