web analytics

DVD: Bellicher; Cel (serie)

Reacties zijn gesloten

bellichercel

FILM
Bellicher: De Macht van Meneer Miller was in 2010 een van de grote verrassingen op de vaderlandse televisie. De serie, gebaseerd op het gelijknamige boek van Charles den Tex, was spannend, meeslepend en uitermate vakkundig gemaakt. Het vervolg, Bellicher; Cel, weet helaas een stuk minder te overtuigen.

Michael Bellicher (Daan Schuurmans) is ’s nachts getuige van een raadselachtig auto-ongeluk met fatale afloop. Na te zijn verhoord, wordt hij tot zijn stomme verbazing aangehouden. Waarom is niet duidelijk, maar de politie is ervan overtuigd dat ze hem moeten hebben. Alles wat Michael zegt, lijkt zich tegen hem te keren. Hij wordt overgebracht naar een politiebureau in het Westland, waar hij te maken krijgt met een bizarre aanklacht, twee spijkerharde rechercheurs en een advocate die hem niet gelooft. Michael ontkomt en gaat koortsachtig op zoek naar antwoorden: wie heeft zijn identiteit gestolen en waarom?

Verweten we de filmversie van Bellicher; Cel dat hij te gejaagd overkwam, deze serie-versie – die ruim drie keer zo lang duurt – neemt vaak juist iets te lang de tijd. Het tempo ligt vaak net wat te laag, waardoor de in potentie interessante maar nogal dun uitgewerkte plot leeg aanvoelt. De logica en geloofwaardigheid die in de film vaak ver te zoeken waren, ontbreken ook in de serieversie. Sommige situaties lijken voor het verhaal overbodig, terwijl op andere vlakken juist meer uitleg of diepgang welkom was geweest. De kijker lijkt zo vaak meer bezig met het doorgronden van bepaalde wendingen dan dat hij mee kan gaan in de spanning die deze thriller zou moeten bieden.

Ook qua look en feel moet deze Bellicher het afleggen tegen zijn voorganger. Waar De Macht van Meneer Miller bijzonder filmisch en groots oogde, voelt Cel visueel net te veel aan als een gemiddelde televisiethriller. Slechts enkele momenten weet de serie aan dit gevoel te ontsnappen. Dat is jammer, want de sterke cast – die zelfs hier niet geheel uit de verf komt – en de kwaliteit van de eerste reeks hebben reeds bewezen dat de boeken van Den Tex voor een aangename en frisse wind in het Nederlandse thriller-genre kan zorgen.

Waardering: **

BEELD, GELUID & EXTRA’S
De serie staat in de originele breedbeeldverhouding anamorf op de DVD. De kwaliteit is goed, al lijkt de kleurverzadiging iets aan de warme kant. Beschadigingen zijn afwezig en qua scherpte en detail voldoet het beeld. Er is optionele Nederlandse ondertiteling voor doven en slechthorenden aanwezig, waarvoor DFW (ondanks enkele vertaalfouten) een compliment verdient. Het geluid staat in een Dolby Digital 5.1 track op de DVD. De dialogen zijn goed verstaanbaar en beschadigingen ontbreken. Extra’s zijn helaas afwezig.

bellicherceldvd

Speelduur
ca. 300 minuten
Distributie
Dutch Filmworks
Release datum DVD
30 april 2013
Verpakking
DVD-doos met slipcase
Regio
2
Beeld
Anamorphic 16:9 (1,78)
Geluid
Dolby Digital 5.1 – Nederlands
Ondertiteling
Nederlands (doven)
Extra’s
Geen

Met dank aan Dutch Filmworks voor het beschikbaar stellen van deze DVD !