web analytics

DVD: Black Butterflies

Reacties zijn gesloten

FILM
Een biopic over een kunstenaar kan mooi drama opleveren. Denk aan films over de tragische levens van Jim Morrison en Virginia Woolf. Ook van eigen bodem kwamen er een aantal, met Anton Corbijns Control als laatste hoogtepunt. Paula van der Oest, die een Oscarnominatie verdiende voor Zus & Zo, verfilmde het getroebleerde bestaan van de Zuid-Afrikaanse dichteres Ingrid Jonker. Haar bedoelingen zijn goed, maar helaas neigt Black Butterflies te vaak naar een smartlap.

Black Butterflies is een gedramatiseerde vertelling over het leven van Jonker, een dichteres die zich in de jaren ’60 afzette tegen het apartheidsregime, waarin haar vader een hoge positie had. Ze worstelt om op goede voet met hem te kunnen leven, maar is sterk tegen zijn gedachtes en dat laat ze merken in haar gedichten. Bovenop dat dilemma komt een liefdesdrama, want er vormt zich een moeizame relatie tussen haar en schrijver Jack Cope.

Visueel gezien is Black Butterflies een prima film. De decors en aankleding laten een overtuigend tijdsbeeld zien en het camerawerk, met name in de beelden van de Zuid-Afrikaanse natuur, is wonderschoon. Het probleem ligt in het feit dat het drama te dik wordt aangezet, waardoor het theatraal en larmoyant overkomt. Dialogen zijn vaak geforceerd poëtisch. Dat klinkt soms door in de beeldtaal, met muren en beslagen ramen die vol zijn geschreven met gedichten.

Met een paar scènes die wel werken, komen Carice van Houten en Rutger Hauer nog een aardig eind. Ze maken de gespannen relatie tussen vader en dochter op momenten meeslepend, maar ook daar schemeren de gebreken van het scenario door.

Een portret over een dichteres die steeds meer in zichzelf keert is een goede bodem voor een aangrijpend drama, getuige eerdere biopics, maar Black Blutterflies blijft maar amper overeind. Het personage Ingrid Jonker wordt gesmoord in pathetisch melodrama en komt zo geregeld meer over als een aandachtszieke alcoholist dan de betrokken poëet die ze was. Deze biopic had een subtielere aanpak verdiend.

Waardering: ** 1/2

BEELD
De fraaie cameravoering van Giulio Biccari komt ook buiten de bioscoop nog goed tot zijn recht. De film is in een 16:9-verhouding anamorf op de DVD gezet, zonder enige vorm van beschadigingen, vlekken of grain. Vooral de beelden van zee, strand en de Zuid-Afrikaanse zonsondergang zijn mooi kleurrijk. Nachtelijke scènes lijken soms te donker, maar dat was ook al een eigenschap van de bioscoopversie. Storend is dat overigens niet.

GELUID
Ook op het geluid valt niets aan te merken. De Dolby Digital 5.1 track blijft in de huiskamer helder en goed geplaatst geluid leveren. Dialogen en soundtrack komen prima tot hun recht. De film is volledig Engels gesproken.

EXTRA’S
Voor wie meer wil na het zien van de film, is er een viertal Featurettes van ieder ongeveer 8 minuten in de sectie ‘Extra’s’ opgenomen. Korte making of-filmpjes die op zichzelf een interessante kijk achter de schermen van verschillende scènes bieden, en samengenomen de verschillende aspecten van Ingrid Jonkers leven laten zien.

Tussen de making of-beelden door vertellen cast & crew over de belangrijkste scènes: omtrent de politieke situatie in Zuid-Afrika (‘Apartheid’), de relatie tussen Ingrid en haar vader (‘Father and Daughter’), en het onstuimige liefdesleven van Ingrid en haar vriend Jack (‘How Ingrid met Jack’). De vierde Featurette (‘Ingrid Jonker’) gaat over wat de dichteres uiteindelijk heeft betekend voor Zuid-Afrika, en voor de cast en crew.

Speelduur
ca. 98 minuten
Distributie
A-Film
Release datum DVD
1 september 2011
Verpakking
Keepcase
Regio
2
Beeld
16:9 Anamorf
Geluid
Dolby Digital 5.1 – Engels
Ondertiteling
Nederlands
Extra’s
Vier featurettes:
‘Apartheid’, ‘Father and Daughter’, ‘How Ingrid met Jack’ en ‘Ingrid Jonker’