web analytics

DVD: Black Out

Reacties zijn gesloten

FILM
Wild gemonteerde flashbacks, harde rockmuziek en een plot vol met bizarre verwikkelingen. Black Out lijkt regelmatig op de vroege films van Guy Ritchie. En de gladde dialogen, inclusief zelfbewuste filmverwijzingen, doen denken aan het werk van Quentin Tarantino. Helemaal origineel is Arne Toonen dus niet, maar wat maakt het uit? Bij deze regisseur hoef je je geen moment te vervelen.

Hij bewees dat ruim een jaar geleden al met Dik Trom, zijn regiedebuut. Niemand die van tevoren had kunnen bedenken dat het oeroude hoofdpersonage in zo’n bonte setting geplaatst zou worden. Het zorgde voor een verrassend aanstekelijke familiefilm, die altijd net een beetje boven de realiteit hing. Wat dat betreft heeft Black Out wel iets weg van Toonens eerste film, hoewel zijn nieuwste film absoluut niet bedoeld is voor de hele familie.

Want wie de films van Ritchie en Tarantino kent, weet dat er flink wat bloederig geweld bij komt kijken. Hier is dat niet anders. In de openingsscène wordt ex-crimineel Jos wakker met een lijk in zijn bed en een gat in zijn geheugen. Niet veel later heeft hij de onderwereld op zijn dak, moet hij twintig kilo verdwenen cocaïne terug zien te vinden en intussen uit handen blijven van de politie. En dan is er nog zijn nietsvermoedende verloofde die hem maar blijft bellen. Morgen gaat hij namelijk trouwen.

Black Out raast de volle lengte als een orkaan door, met een groot aantal twists en maffe bijpersonages. Dat lijkt veel op films als Snatch. en Lock, Stock & Two Smoking Barrels, maar Black Out blijkt meer dan een goedkope kopie. Toonen laat voor een tweede keer zien vermakelijk vindingrijk met een verhaal en personages om te kunnen gaan.

In ons land zijn actiekomedies een zeldzaamheid, en wie aan de meest in het oog springende voorbeelden denkt (Vet Hard, Spion van Oranje), zal niet smachtend naar een volgende poging uitkijken. Maar Black Out is het bewijs dat het ook gewoon erg leuk kan uitpakken. Dit smaakt naar meer.

Waardering: ****

BEELD, GELUID & EXTRA’S
Black Out staat in een 2,35:1 verhouding anamorf op de DVD. De kwaliteit van de print is prima. Beschadigingen zijn afwezig, en de beelden ogen mooi sfeervol en scherp. Uitzonderingen hierop. zoals de wisselende felheid van kleuren en grain, zijn toegevoegd door de makers.Er is enkel (Nederlandse) ondertiteling aanwezig op de momenten dat er Engels gesproken wordt. Het geluid staat in een Dolby Digital 5.1 track op de DVD. Hierbij valt op dat de mix tussen gesproken tekst en muziek niet ideaal is, waardoor dialogen af en toe iets te zacht klinken. Dit is echter een kleine kanttekening, want voor de rest is ook de kwaliteit van het geluidsspoor prima.

Als extra’s staan er op de DVD promotionele trailers voor andere (Nederlandstalige) releases van BFD, de originele bioscooptrailer van Black Out en een aaneenschakeling van bloopers (8 minuten). Meer interessant en van toegevoegde waarde is het interessante audiocommentaar van regisseur Arne Toonen en diens korte, zwartkomische film Oh Deer!, vier jaar geleden gemaakt in opdracht van het Nederlands Film Festival.

Speelduur
Ca. 89 minuten
Distributie
BFD Home Entertainment
Release datum DVD
23 mei 2012
Verpakking
Keepcase
Regio
2
Beeld
16:9 anamorf (2,35)
Geluid
Dolby Digital 5.1 – Nederlands
Ondertiteling
Geen
Extra’s
Originele bioscooptrailer
Audiocommentaar Arne Toonen
Korte film Oh Deer!
Bloopers
Promotrailers

Met dank aan BFD Home Entertainment voor het beschikbaar stellen van deze DVD !