web analytics

DVD: Blonde Dolly

Reacties zijn gesloten

blondedolly

FILM
Toen Blonde Dolly in 1987 in de bioscopen verscheen, waren de verwachtingen hooggespannen. Was het de makers van de film gelukt vernieuwende inzichten te bieden in de nimmer opgeloste moordzaak rond prostituee ‘Blonde Dolly’ met dubbelleven? Dit bleek echter ijdele hoop. Blonde Dolly laat zich het best typeren als een vakkundig gemaakte, maar stuurloze film, die vooral scenariotechnische tekortkomingen kent.

De jaren vijftig. Sylvia Hogendijk lijkt ogenschijnlijk een welgestelde vrouw die zich in de hogere kringen van de samenleving begeeft. Ze raakt verliefd op Eddy Cremer, directeur van het Haagse Gemeentemuseum, door wiens vrouw ze zich laat schilderen. Ook Eddy raakt gefascineerd door de elegante en voluptueuze verschijning van Sylvia. Dan komt hij erachter dat ze een dubbelleven leidt en als prostituee werkzaam is in de rosse buurt. Niet alleen Sylvia’s privé-leven komt in onrustig vaarwater terecht, ook de rosse buurt wordt steeds onveiliger. Als ze wordt vermoord, blijkt iedereen een alibi te hebben.

Zo moeizaam als de moordzaak rondom Blonde Dolly verliep, zo stroef kwam ook de productie van de film op gang. Maar liefst zeven scenarioversies passeerden de revue voordat producent Gijs Versluys en beoogd regisseur Jonne Severijn besloten de film daadwerkelijk te gaan maken. Alsof dat nog niet genoeg was, bleek ook de zoektocht naar de hoofdrolspeelster een ware queeste. Enkele dagen voor de opnamen was nog steeds geen actrice – onder anderen Renée Soutendijk en Liz Snoyink werden gepolst – bereid gevonden de titelrol te vervullen. Uiteindelijk werd de Vlaamse Hilde van Mieghem gecontracteerd. Wat er daarna precies gebeurde tijdens de opnamen is nooit bekend gemaakt, maar feit is dat Blonde Dolly uiteindelijk niet geregisseerd is door Severijn, maar door zijn assistent Gerrit van Elst, die met de film direct zijn debuut maakte.

En onverdienstelijk is dat debuut niet. Van Elst toont zich – net als in bijvoorbeeld zijn latere De Ziener (1998) – een bekwaam regisseur, met veel oog voor sfeer en goede acteerprestaties. Hilde van Mieghem speelt overtuigend een femme fatale en Peter Tuinman is geloofwaardig als zelfverzekerde kunsthandelaar. Ook het camerawerk van Theo Bierkens en de authentieke art-direction springen positief in het oog. Het is dan ook jammer dat het scenario van Blonde Dolly op veel gebieden tekort schiet. Zo mist de film een duidelijke focus, schippert ze te veel tussen verschillende genres en zijn sprongen in zowel de ontwikkeling van karakters als plot vaak onverklaarbaar. Hierdoor ebt de belangstelling van de kijker langzaam weg en weet het in potentie sterke verhaal nergens te prikkelen, ontroeren of verrassen.

Waardering: ** half

BEELD, GELUID & EXTRA’S
De transfer van Blonde Dolly oogt verrassend fris. De film staat in de originele breedbeeldverhouding anamorf op de DVD. Grote beschadigingen zijn afwezig. De kleuren ogen nog mooi natuurlijk en ook het contrast en zwartniveau scoren een zeer ruime voldoende. Het geluid staat in een simpele, maar doeltreffende Dolby Digital 1.0-track op de DVD. Ondertiteling en extra’s ontbreken.

blondedollydvd

Speelduur
102 minuten
Distributie
Universal Pictures
Release datum DVD
14 januari 2004
Verpakking
Keepcase
Regio
2
Beeld
16:9 Anamorf
Geluid
Dolby Digital 1.0
Ondertiteling
Geen
Extra’s
Geen