web analytics

DVD: Bolletjes Blues! (SE)

Reacties zijn gesloten

Deze bespreking betreft de 2-disc special edition uitvoering van de film. Er is ook een goedkopere 1-disc versie op de markt verschenen met minder extra’s.

FILM
Karin Junger, vooral bekend door een aantal (sterke) documentaires, maakte met Bolletjes Blues! haar speelfilmdebuut. De film maakt deel uit van de reeks telefilms uitgezonden op televisie in 2006. Zoals de laatste jaren wel vaker het geval is bij de telefilms, kreeg ook deze van te voren een (bescheiden) bioscooprelease. De bezoekerscijfers waren tegenvallend. Ook op televisie trok de film niet al te veel kijkers. Is Bolletjes Blues! niet alleen de eerste, maar ook meteen de laatste Nederlandse urban film?

Bolletjes Blues! vertelt het verhaal van een Surinaamse jongen Spike die al op jonge leeftijd naar Nederland komt om een opleiding te volgen. Bij zijn tante in de Bijlmer en op de middelbare school kan hij echter niet aarden en hij belandt in een jongerenwereld waar geld en status erg belangrijk zijn. Als hij verliefd wordt op de winkeliersdochter Rosalie denkt Spike dat zij hem alleen wil als hij geld heeft. Hij sluit zich aan bij een plaatselijke gang en besluit een grote slag te slaan. Hij gaat terug naar Suriname om bolletjes te slikken. Op vliegveld Zanderij wordt hij echter opgepakt en hij belandt voor drie jaar in de gevangenis. Rosalie hoort dan pas waar Spike mee bezig is geweest en besluit naar Paramaribo te vertrekken. Daar aangekomen, vertelt ze Spike dat geld niet belangrijk is en dat ze van hem houdt en op hem zal blijven wachten.

Allereerst wil ik even mijn waardering uitspreken over productiebedrijf Dutch Mountain en andere belangrijke instanties die betrokken waren bij dit initiatief. Het is niet niks om een genre aan te boren waarin in Nederland nog nooit een film verschenen is. Door de kwalitatief hoogstaande producties van de afgelopen jaren heeft de Nederlandse filmindustrie een grote impuls gekregen, wat resulteert in veel verschillende films, bedoeld voor allerlei soorten publiek. Producenten, regisseuse en de betreffende omroep verdienen alle waardering voor het feit dat ze deze poging met hart en ziel ondernomen hebben. Natuurlijk mag ook dan de kritiek genadeloos zijn, maar hopelijk weerhoudt dit de makers er niet van om in de toekomst weer iets nieuws te proberen of verder te gaan op de ingeslagen weg. Zonder experimenten en vernieuwende pogingen ook geen levende filmindustrie!

Dan nu de film. Ondanks het sympathieke karakter en het duidelijk zichtbare plezier waarmee de film gemaakt is, valt er genoeg op het geheel aan te merken. Helaas meer dan dat er goed aan is. Zo is een van de basiselementen, het scenario van Karin Junger en Brigit Hillenus, erg matig. Misschien mag je het deze film ook niet te zwaar aanrekenen, maar ik had het gevoel naar een lange aflevering van een willekeurige soap te zitten kijken. Wat echter nog belangrijker is, is dat de film er niet in slaagt zijn primaire doelstelling te realiseren: de muzikale intermezzo’s zorgen vaak eerder voor een onderbreking van het tempo en verhaal dan dat zij de gedachtes en gevoelens van de personages verduidelijken of het geheel een vlotter karakter geven.

Bolletjes Blues! wordt gepresenteerd in de vorm van een lange videoclip. Helaas oogt de productie wat goedkoop, waardoor je je als kijker al snel afvraagt waarom men dan voor deze stijl gekozen heeft. Voortdurend wordt er geschakeld tussen rauwe, realistische straatscènes en dromerige musicalscènes. Wat op zich een aardig gegeven is, maar naast de (vaak) goedkoop ogende decors en beelden, laat ook de montage wat te wensen over. Deze verloopt niet altijd even soepel en mede hierdoor ogen de dans- en zangscènes vrij knullig. Dat de (gezongen) teksten ook niet lekker overkomen, heeft dan weer andere oorzaken, waaronder matig acteerwerk en gekunstelde zinnen. Meeslepend of indrukwekkend wordt de schets van de ontmoedigde en harde levenswereld van de jongeren dan ook zelden. Slechts heel soms valt er een lichtpuntje te ontdekken.

Waardering: * half

BEELD
De beeldkwaliteit van deze film is over het geheel gezien goed. De beperkingen die het budget met zich meebracht, zorgen ervoor dat de print net niet uitblinkt op elk vlak. Toch scoort de print op de meeste gebieden een (erg) ruime voldoende. Contrast, detail en scherpte zijn goed. Beschadigingen zijn niet aan de orde. Mede doordat er gekozen is voor een rauwe, realistische weergave bevat de print een redelijke hoeveelheid filmgrain. Enige kleine kanttekening is het feit dat de kleuren af en toe iets te verzadigd ogen.

GELUID
Het geluid staat in een Dolby Digital 2.0 (224 kb/s) en 5.1 (448 kb/s) track op de dvd. Beide tracks klinken erg goed. Beide tracks hebben een mooie, dynamische klank en zijn vrij van ruis of beschadigingen. Niks op aan te merken.

EXTRA’S
Beide dvd’s zijn voorzien van een mooi geanimeerd menu met achtergrondmuziek. De film is opgedeeld in 17 hoofdstukken. De dvd’s zitten verpakt in een gewone keepcase. Deze special edition uitvoering is volgens de cover voorzien van “onwijs chille extra’s!”

Disc 1:
Op de eerste disc vinden we naast de film ook nog een commentaartrack terug met commentaar van Karin Junger, Negativ en Brigit Hillenius en de 26 minuten durende documentaire “Het ijzeren paradijs”. Hierin neemt acteur Negativ je mee naar een Surinaamse gevangenis. Er wordt verteld hoe het er in de gevangenis aan toe gaat en men praat met mensen die gevangen zitten wegens drugssmokkel. Informatieve documentaire die je wat meer achtergrondinformatie geeft over de gevangenissen waarin drugssmokkelaars verblijven. Goed dat er een extra meegeleverd wordt die handelt over een hoofdonderwerp van de film.

Disc 2:
Op de tweede disc vinden we allereerst wat kleinere extra’s: de originele bioscooptrailer van een kleine twee minuten, twee videoclips met songs uit de film en 24 filmstills. Het echte werk begint pas onder de behind the scenes-sectie. Hier vinden we vijf documentaires die een paar scènes uitlichten of gewoon een kijkje geven achter de schermen. In totaal hebben deze docu’s een speelduur van een kleine 40 minuten. Naast deze behind the scenes featurettes bevat de dvd 16 minuten aan audities, waarin we audities zien van de hoofdrolspelers. De bonussectie wordt afgesloten met een drietal interviews. De eerste is met hoofdrolspeelster Sophie van Oers. Zij vertelt over haar karakter, haar eigen karakter en over de film zelf. Het tweede interview is met twee Surinaamse gevangen, die figureren in de film. Het derde item gaat over de prémière van de film in Suriname. Er worden een aantal figuranten en acteurs kort geïnterviewd.

Al met al een goedgevulde en goedverzorgde release van Video Film Express.

Speelduur
ca. 92 minuten
Distributie
Video Film Express
Release datum DVD
25 juli 2006
Verpakking
Keepcase
Regio
2
Beeld
Anamorphic 16:9
Geluid
Dolby Digital 2.0 – Nederlands
Dolby Digital 5.1 – Nederlands
Ondertiteling
Engels
Extra’s
Disc 1:
Documentaire “Het IJzeren Paradijs”
Audiocommentaar
Disc 2:
Trailer
2 Videoclips
Stills
Making of documentaires
Behind the scenes
Audities
2 Interviews
Premièreverslag in Suriname

Met dank aan Video Film Express voor het beschikbaar stellen van de DVD !