web analytics

DVD: Boven is het Stil

Reacties zijn gesloten

Bovenishetstil

FILM
Makkelijk zijn de films van Nanouk Leopold nooit geweest. Met lang aangehouden shots en een minimum aan dialogen laat de regisseuse veel aan de kijker over. Brownian Movement, haar vorige film, ging daar behoorlijk ver in. Ze kreeg er wel de regieprijs op het Gouden Kalf-gala voor, maar het aantal bezoekers viel flink tegen. Het is wellicht een aanleiding geweest om iets nieuws te proberen. Wel op zijn Leopolds, maar toegankelijker. Hoewel in de boekverfilming Boven is het Stil ook nog weinig wordt uitgesproken, is het makkelijker en prettiger om je in deze personages in te leven. Niet in de laatste plaats komt dat door het knappe acteerwerk, met Jeroen Willems als middelpunt in een knap ingetogen rol.

Hij speelt Helmer, een stugge vent die al zijn hele leven samen met zijn vader op een boerderij woont. Nu pa niet lang meer te leven heeft, wordt hij naar zolder gedragen om daar zijn laatste dagen uit te zingen. Intussen begint Helmer zijn eigen leven kleur te geven. Wie is hij eigenlijk? Je ziet het hem denken. Met de komst van een jonge knecht begint hij op een andere manier in het leven te staan. Het is subtiel, maar we zien langzaam dat zijn stemming verandert. Is dit verliefdheid, of iets anders?

Zonder dat ze het in het gezicht van de kijker drukt, laat Leopold de personages langzaam tot bloei komen. Het zijn mensen die moeizaam communiceren -zoals vaker in haar films- en elkaar voorzichtig aftasten, op zoek (bewust of onbewust) naar genegenheid. Blikken die net iets langer blijven hangen, of kleine handelingen om kleine reacties uit te lokken; dat is alles dat we zien. Toch voelt deze mannenwereld vol onuitgesproken emoties natuurlijk en herkenbaar aan. Dat mag worden toegeschreven aan Leopolds vaste regie, en natuurlijk aan de acteurs. Naast Jeroen Willems zijn ook Wim Opbrouck en Martijn Lakemeier hier op hun best. Dat is iets dat deze regisseur altijd al heeft gekenmerkt: ze weet de cast boven zichzelf uit te tillen

Nieuw is dat de somberheid die haar eerdere films overheerste, ditmaal plaatsmaakt voor optimisme. Natuurlijk moet dat ook worden toegeschreven aan het basismateriaal van Gerbrand Bakker, maar wat fijn is om te beseffen, is dat Leopold daar heel bekwaam mee om weet te gaan. Als kijker begrijp je Helmer en juich je het toe dat hij nieuwe stappen zet in zijn leven. Zijn geestelijke bevrijding, waar Boven is het Stil om draait, slaat over op het publiek. En dat maakt dit de eerste film van Leopold -hoe knap haar vorige films ook zijn gemaakt- die met plezier voor een tweede keer te kijken is.

Waardering: ****

BEELD, GELUID & EXTRA’S
Zoals we van een recente film mogen verwachten is de beeldkwaliteit van de transfer goed verzorgd. Beschadigingen zijn afwezig en het beeld oogt helder en met een goed contrast. Er is optionele Engelse en Franse ondertiteling beschikbaar. Het geluid staat in een Dolby Digital 5.1 track op de DVD. Ook hier valt weinig op aan te merken. De dialogen zijn goed verstaanbaar en de geluidsband klinkt kraak- en ruisvrij.

Als extra’s herbergt de DVD een interview met Wim Opbruck en een making of.


Speelduur
ca. 89 minuten
Distributie
Twin Pics
Cinéart
Release datum DVD
10 september 2013
Verpakking
Keepcase
Regio
2
Beeld
16:9 anamorf
Geluid
Dolby Digital 5.1 – Nederlands
Ondertiteling
Frans
Engels
Extra’s
Trailer
Interview met Wim Opbruck
Making of

Met dank aan Twin Pics / Cinéart voor het beschikbaar stellen van deze DVD !