FILM
Cloaca vertelt het dramatische verhaal van een groep oude studievrienden die in de bloei van hun leven te maken krijgen met allerlei problemen waardoor ze tijdelijk op elkaar worden teruggeworpen. Uit solidariteit met elkaar proberen ze elkaar te helpen, maar de ambitie van de mannen staat ze in de weg. Er moet een keuze gemaakt worden tussen vriendschap of succes, leven of carrière maken … Cloaca!
De titel van de film heeft een mysterieuze invloed gehad op de kijkers, het lijkt een soort toverspreuk te zijn, het had iets magisch. Misschien verwacht je nu een of andere diepe betekenis, maar in eerste instantie is het gewoon de groet van de vier vrienden die ze in hun studietijd bedacht hebben. Op belangrijke momenten in de film krijgen we deze te horen. Momenten waarbij men met weemoed terugdenkt aan de periode van vroeger of wanneer men beseft dat iets echt over is. Langzaam echter groeit het woord uit tot een woord dat de ernst van de situatie onderstreept. En zo krijgt het dus toch die mysterieuze betekenis.
De vier vrienden worden gespeeld door vier van Nederlands grootste acteurs: Pierre Bokma, Jaap Spijkers, Gijs Scholten van Aschat en Peter Blok. Hoewel de prestaties allen van ongekend niveau zijn, verdient Bokma wat mij betreft een speciale vermelding. Zijn prachtige gezichtsuitdrukkingen, gevoel voor intonatie en uitspraak zorgen voor een ongeëvenaarde rol. De overige drie acteurs spelen ook hun beste rol tot nu toe, en dat zegt heel wat over het acteergeweld dat de kijker anderhalf uur lang over zich heen krijgt.
Maria Goos schreef haar tweede scenario voor een film, wederom naar haar eigen toneelstuk. Het is goed te zien dat de acteurs duidelijk hebben kunnen groeien in hun rol aangezien ze ook in het toneelstuk speelden. Net als in Goos’ eerste scenario, staat ook het scenario van Cloaca vol met prachtige oneliners die simpel, maar krachtig omschrijven wat de personages voelen en wat ze bezighoudt. En hoewel de teksten zeker niet alledaags zijn en hier en daar literair overkomen, passen ze perfect bij de personages en de film als geheel.
De muziek van Fons Merkies, wederom met prachtige pianosolo’s, ondersteunt de gedachtes en leefwereld van de personages vervolgens doeltreffend. Leuk detail is dat Merkies een intermezzo van 12 minuten moest schrijven voor het hoogtepunt van de film, waar alle verhaallijnen samenkomen. Een erg ontroerend moment, met een prachtige spanningsboog in de muziek. De cinematografie van Guido van Gennep is van grote klasse. Slepende en meeslepende shots, je compleet opzuigend in de leefwereld van de drie vrienden, doen je in het hoofd van de personages kruipen. Door veel close-ups, de ‘zwevende’ beelden en confrontaties tussen de personages laten Van de Sande Bakhuyzen en Van Gennep de kijker intens meevoelen met de emoties.
Het einde is werkelijk prachtig. Het begint met een ongekende slotmonoloog van Pierre Bokma en eindigt met … Cloaca! Dat hier zijn tweede, treurige betekenis krijgt. Cloaca is een prachtige, ontroerende film.
Waardering: *****
BEELD
De film staat in zijn oorspronkelijke 1.78:1 formaat anamorf op DVD. De print laat een prima indruk achter. Zoals van een recente film te verwachten valt, zijn spetters of andere soorten vuil nagenoeg afwezig. Zwartniveau en contrast zijn uitstekend, evenals de detaillering en scherpte, die echter hier en daar wat beter hadden gekund. Ook is er in verschillende scènes redelijk wat filmgrain te zien. Voor wie dat wil zijn er optionele Engelse ondertitels aanwezig.
GELUID
Het geluid staat in een Dolby Digital 5.1 track (448 kb/s) en Dolby Digital 2.0 track (224 kb/s) op de DVD. Ik beperk me bij de bespreking alleen tot de 5.1-track. Deze klinkt mooi ruimtelijk met een mooie laag. De muziek van Fons Merkies krijgt hierdoor een extra lading en maakt het geheel nog meeslepender. De dialogen zijn goed verstaanbaar.
EXTRA’S
De film is opgedeeld in een redelijk nette 12 hoofdstukken. Via het mooi geanimeerde menu zijn de extra’s te selecteren. Op de DVD staan trailers voor Cloaca, Zusje, Dogville en Let’s Talk about Sex. Daarnaast vinden we ook filmografieën (opsomming van de producties waaraan is meegewerkt) terug van Willem van de Sande Bakhuyzen, Maria Goos, Pierre Bokma, Peter Blok, Jaap Spijkers en Gijs Scholten van Aschat. De meest interessante extra is het audiocommentaar door de regisseur en scenarioschrijfster. De track zit vol wetenswaardigheden en leuke anekdotes en behoort tot één van de betere commentaren die zijn ingesproken.
Speelduur
ca. 107 minuten
Distributie
A-Film
Release datum DVD
4 april 2005
Verpakking
Keepcase
Regio
2
Beeld
1.78:1 Anamorf (16:9)
Geluid
Dolby Digital 2.0 – Nederlands
Dolby Digital 5.1 – Nederlands
Ondertiteling
Engels
Extra’s
Originele bioscooptrailer
Audiocommentaar door Willem van de Sande Bakhuyzen en Maria Goos
Filmografieën
Andere trailers