web analytics

DVD: Dakota

Reacties zijn gesloten

dakota

FILM
Het ging $corpio Films – de productiemaatschappij van Pim de la Parra en Wim Verstappen – voor de wind. Blue Movie (1971) had ze miljoenen opgeleverd en de toekomst zag er rooskleurig uit. Nadat Pim in 1973 Frank & Eva had gemaakt, was het niet veel later weer de beurt aan Wim. Deze had het idee voor een speelfilm over een manhaftige vliegenier (Kees Brusse) die zijn Dakota na een lange vlucht vol problemen veilig aan de grond weet te zetten en in de tussentijd verliefd is geworden op zijn medepassagier (Monique van de Ven).

Het liep echter allemaal anders. Ondanks dat niks Pim & Wim te gek was – zo schafte men voor de film een heuse Dakota aan – liep de productie van Dakota al snel in het honderd. Cameraman Jan de Bont werd ontslagen, hoofdrolspeelster (en vriendin van De Bont) Monique van de Ven verliet overspannen de set en terwijl de opnamen in Curacao tegen beter weten in werden voortgezet, deed de filmkeuring in Nederland moeilijk over Frank & Eva. Het gevolg was dat het script drastisch werd gewijzigd, er zowel op de set als later in de montagekamer allerlei improvisaties aan te pas moesten komen om tot een logisch geheel te komen en een duidelijke focus ontbrak.

Hoewel er door alle problemen en bijkomende aanpassingen vrij weinig gebeurt in Dakota, is de film een waardevol, bijzonder en boeiend document. De fotografie van Theo van de Sande en Jan de Bont is fraai, Kees Brusse is zoals altijd charismatisch en overtuigend en ondanks het gebrek aan een daadwerkelijke verhaalstructuur en drama- of spanningselementen in de plot weet Dakota de aandacht van de kijker feilloos vast te houden. Of Kees Brusse nu moeilijk kijkend uit de cockpit komt, zijn wekker zet of een kopje koffie maakt in de stalen kist: je gelooft hem, en zijn ultieme liefde voor zijn Dakota en ‘het vliegen’, helemaal. Wim Verstappen zet in Dakota een eigentijdse sfeer neer die de vrije mentaliteit van de jaren zestig en zeventig uniek weergeeft. 

Waardering: ***

BEELD, GELUID & EXTRA’S
Het beeld van deze DVD oogt weinig spectaculair, maar voldoende. Grote beschadigingen zijn afwezig. Qua kleur, detail en contrast scoort de transfer  niet naar de huidige maatstaven. Het geheel is echter alleszins kijkbaar. Ondertiteling is afwezig. Ook de geluidsband scoort een voldoende, maar blinkt nergens in uit. Extra’s zijn afwezig.

dakotadvd

Reacties zijn gesloten.