web analytics

DVD: Dans voor het Leven

Reacties zijn gesloten

FILM
Na Roy Dames (Foute Vrienden) en George Sluizer (Homeland) was er medio 2011 in korte tijd een derde Nederlandse documentairemaker die zich lange tijd bezighield met één groep mensen, en daarover een slotaflevering uitbracht.

Marijke Jongbloed maakte dertig jaar geleden haar eerste documentaire, over een groep beginnende dansers. Die vijf kinderen hebben inmiddels een middelbare leeftijd bereikt en zijn, op één na, gestopt met hun danscarrière. En zelfs die laatste, die al jaren op topniveau zit, overweegt te stoppen om een gezin te starten. In Dans voor het Leven blikken de dansers terug op hun glansjaren.

Door nieuwe interviews af te wisselen met beelden uit haar eerdere documentaires (Stap voor Stap en De Volgende Stap), schetst Jongbloed een mooi beeld over hoe sommige dingen in het leven veranderen en andere dingen altijd blijven doorwerken. De liefde voor dans zit nog diep van binnen, maar de ongeremde toegave en gedrevenheid ebde langzaam weg. De een kon het fysiek niet meer aan, de ander haalde een belangrijke auditie niet en koos ervoor haar leven een andere wending te geven.

Hoewel de danswereld misschien minder tot de verbeelding spreekt dan een criminele vriendengroep (Foute Vrienden) of een familie in oorlogsgebied (Homeland), blijft het belangrijkste van de documentaire overeind: de betrokkenheid van de maker. Ook Jongbloed heeft door de jaren heen een goede band kunnen opbouwen met de personen die ze volgde. Hun levensverhalen zijn niet direct sterk documentairemateriaal, maar doordat ze zo lang gevolgd zijn, ontstaan er automatisch vijf warme en persoonlijke portretten.

Waardering: ***

BEELD, GELUID & EXTRA’S
Dans voor het Leven staat in de originele breedbeeldverhouding anamorf op de DVD. De kwaliteit van het materiaal is wisselend, maar dit heeft alles te maken met de lange periode waarover het materiaal voor de film is verzameld – het eerste deel rond 1980 en recente opnames zo’n dertig jaar later. Vanzelfsprekend zijn er bij de oudere beelden filmgrain en kleine beschadigingen zichtbaar. De beelden uit het heden ogen mooi scherp. Er is optionele Nederlandse ondertiteling aanwezig op de momenten dat er Engels gesproken wordt. Ook is er optionele Engelse ondertiteling aanwezig op de momenten dat men Nederlands spreekt.

Als extra’s treffen we op het schijfje allereerst de originele bioscooptrailer aan. Daarnaast treffen we twee documentaires aan: Stap voor Stap (49 minuten) en De volgende Stap (59 minuten). Beide documentaires zijn voorgangers van Dans voor het Leven. Prima extra’s, en het is zelfs zonde dat de DVD niet wordt aangeprezen als de volledige trilogie over de balletdansers.

Speelduur
Ca. 84 minuten
Distributie
Filmfreaks
Release datum DVD
27 februari 2012
Verpakking
Keepcase
Regio
2
Beeld
16:9 anamorf
Geluid
Dolby Digital 2.0 – Nederlands
Ondertiteling
Engels
Extra’s
Originele bioscooptrailer
Volledige documentaire Stap voor Stap
Volledige documentaire De volgende Stap

Met dank aan Filmfreaks voor het beschikbaar stellen van deze DVD !

Een gedachte over “DVD: Dans voor het Leven

 1. Goedenavond,
  graag zou ik de DVD Dans voor het leven, met de extra’s Stap voor Stap en De volgende stap willen kopen.
  Kan ik deze bij u bestellen?
  Graag hoor ik van u,
  Met vriendelijke groet,
  JJ germain
  0642206063

Reacties zijn gesloten.