web analytics

DVD: De Brekers (seizoen 1)

Reacties zijn gesloten

FILM
De Brekers begon oorspronkelijk als hoorspel en werd door het succes al snel omgeschreven naar televisieformaat. In 1985 startte de AVRO met het uitzenden van de gelijknamige televisieserie waarin de hoofdrollen waren weggelegd voor Rijk de Gooijer, Adele Bloemendaal en Johnny Kraaykamp. Het gouden komedieduo Johnny & Rijk werd na jaren weer met elkaar herenigd. Was de chemie tussen de twee nog steeds aanwezig?

In De Brekers draait het om een echte volkse, Amsterdamse familie. Trees (Bloemendaal) is getrouwd met Peek (De Gooijer). Beiden hebben ze een broer inwonen. Fokke (Kraaykamp) is de broer van Peek en Harry (Van der Made) is de broer van Trees. Net als in het dagelijks leven loopt ook hier niet alles op rolletjes. Fokke en Harry zijn elkaars tegenpolen en ook Peek en Trees hebben wel eens ruzie. Dan is er ook nog vriend Huib, een soort van kleine maffiabaas die overal geld uit wilt slaan. Dit alles leidt tot vele komische situaties.

Het eerste seizoen van De Brekers bestaat uit de volgende afleveringen:

1. Een stalling om te stelen
2. Koffers pakken
3. Kamertje verhuren
4. Breken en bouwen
5. Inbraak
6. Sterallures
7. De breuk

En of de chemie tussen Johnny en Rijk nog aanwezig was! De scènes tussen de twee zorgen voor het meeste kijkplezier. Rijk de Gooijer speelt Peek, een platte Amsterdammer die niet op zijn mondje gevallen is. Net als in de film Hoge Hakken, Echte Liefde speelt hij deze rol met verve. Een grof en plat personage  past uitstekend bij De Gooijer. Dat volkse Amsterdamse accent gecombineerd met zijn gespeelde arrogante uitstraling maken van hem een perfecte droge Amsterdammer. Zijn broer Fokke, gespeeld door Kraaykamp, is de wat drukkere en nog onnozelere van de twee. Kraaykamp speelt met zichtbaar plezier en doet het dan ook leuk. Af en toe draaft hij iets te ver door, maar het gros van zijn gevatte one-liners zijn een schot in de roos. De hele serie kent overigens een aantal sterke, droge one-liners, waardoor er constant te genieten valt.

De andere broer en zus worden gespeeld door Sacco van der Made en Adele Bloemendaal. De eerste zal voor velen bekend staan als (de stem van) ‘Dagobert Duck’. Een imago waar hij ook nooit vanaf is gekomen en ook nooit meer vanaf zal komen. Humor is niet de sterkste eigenschap van zijn personage, maar toch zet Van der Made hier op een leuke manier de eenzame en veelvuldig gepeste broer van Trees neer. Trees wordt gespeeld door Adele Bloemendaal en haar personage is ronduit irritant. Door haar kraaierige vertoning, zijn haar scènes eerder ergerlijk dan komisch. Tussen het spelen van een typetje en een typetje zijn, zit een groot verschil. Helaas komt Bloemendaal in dit geval niet verder dan het spelen van een typetje.

De afleveringen zitten doorspekt met komische dialogen die door de goed op elkaar ingespeelde acteurs meestal op de juiste manier werden gebracht. De overdreven weergave van de familie en zijn vrienden zorgt er eigenlijk al voor dat je constant met een glimlach op je gezicht naar het scherm zit te turen. Ben Hulsman als maffiabaas van de Amsterdamse (achter)buurt verdient een speciale vermelding: hij speelt zijn rol op een erg leuke manier. Komedie gaat hem stukken beter af dan een wat serieuzere rol als in bijvoorbeeld Dossier Verhulst.

Waardering: ***

BEELD
De serie stamt uit 1985 en de conditie van de beeldbanden is niet altijd even optimaal. Het is niet verwonderlijk dat het contrast nog al eens te wensen over laat en dat het beeld in detaillering en scherpte niet uitblinkt. Ook kleine beschadigingen en video-artefacts zijn niet geheel onverwacht aanwezig. Toch is de kwaliteit van het geheel nog altijd acceptabel.

GELUID
Het geluid staat in een Dolby Digital 2.0 track op de schijfjes en is redelijk van kwaliteit. Ruis is in zeer lichte mate aanwezig, maar deze wordt nergens storend. De dialogen zijn goed verstaanbaar. De muziek uit de serie klinkt weinig dynamisch, maar dit zal veel te maken hebben met het al beperkte bronmateriaal. Voor een serie die het vooral moet hebben van de dialogen valt er niet veel op de geluidsband aan te merken.

EXTRA’S
Deze DVD-box betreft de complete serie van zeven afleveringen verdeeld over twee discs met een totale speelduur van iets meer dan drie uur. Het menu is simpel vormgegeven, met een statisch plaatje en achtergrondmuziek uit de serie, en is makkelijk te bedienen. Elke aflevering duurt ongeveer een half uur en is netjes opgedeeld in 5 hoofdstukken. Er is de mogelijkheid om alles in één keer af te spelen of los een aflevering te kiezen. Er zijn helaas geen extra’s aan de release toegevoegd. Een opmerkelijke fout op de hoes is dat Fokke als de man van Trees wordt aangeduid.

Speelduur
ca. 191 minuten
Distributie
House of Knowledge
Release datum DVD
28 maart 2006
Verpakking
Keepcase
Regio
2
Beeld
4:3 Fullscreen
Geluid
Dolby Digital 2.0 – Nederlands
Ondertiteling
Geen
Extra’s
Geen

Met dank aan House of Knowledge voor het beschikbaar stellen van de DVD !