web analytics

DVD: De Heineken Ontvoering (2-disc)

Reacties zijn gesloten

FILM
Groot nieuws in november 1983, toen biermagnaat Freddy Heineken van straat werd geplukt en spoorloos verdween. Het hele land volgde de drie weken durende ontvoering op de voet, en zag hoe Cor van Hout, Willem ‘de Neus’ Holleeder, Frans Meijer en Jan Boellaard er met een berg geld vandoor gingen. Pas vorig jaar is het spraakmakende verhaal voor het eerst naar film gebracht.

Misschien heeft de verfilming wel zo lang op zich laten wachten omdat niemand zich er aan durfde te wagen. Dat bleek in ieder geval niet onterecht vorige week, toen Holleeder de makers aanklaagde. Hij zou ten onrechte zijn neergezet als meedogenloze boef, een sadist en een psychopaat. De rechter zag uiteindelijk geen reden voor een verbod.

Een terechte beslissing natuurlijk, want wie verwacht er nou een perfecte reconstructie? Regisseur Maarten Treurniet lijmde alle bekende gegevens uit het nieuws aan elkaar en vulde de lege stukken zelf in. Het levert een gedetailleerd en overtuigend beeld op. Dat mag dan volgens de topcrimineel niet volledig kloppen, de film is hoe dan ook spannend en meeslepend geworden.

Treurniet nam niet Holleeder als hoofdpersoon, maar het fictieve personage Rem, naar eigen zeggen een mix tussen de Neus en Martin Erkamps, de vijfde ontvoerder. Niemand die daar intrapt, want Reinout Scholten van Aschat, die hier een uitstekende eerste hoofdrol neerzet, lijkt als twee druppels water op Holleeder. Er is sowieso opvallend veel aandacht besteed om de film zo waarheidsgetrouw mogelijk te maken. Dat is met name terug te zien in de aankleding. Het levert een fraaie 80’s-sfeer op, tot in de puntjes verzorgd.

De eerste helft van De Heineken Ontvoering is consequent voor de ontvoerders; Treurniet besteedt nauwelijks aandacht aan het perspectief van Heineken zelf. Dat verschuift als die na zijn bevrijding een klopjacht op het viertal opent. Zo ontstaat er naast een spannende thriller ook een pakkend drama waarin de biergigant, altijd hard en resoluut in het openbaar, ook zichtbaar lijdt onder de stress van weken isolatie. Rutger Hauer zet hier een van zijn beste rollen in jaren neer.

De uitgebalanceerde verhaallijnen zijn van grote waarde voor de film. De Heineken Ontvoering is niet puur een verheerlijking van geweld en gangsters geworden, en ook geen tranentrekkend relaas over een zwakke oude man. De twee invalshoeken op de ontvoering houden elkaar mooi in evenwicht en blijven sterk onderhoudend.

Waardering: ****

BEELD, GELUID & EXTRA’S
Zoals we van een recente film mogen verwachten, is de beeldkwaliteit uitstekend. De film staat in de originele 2,35:1 verhouding anamorf op de DVD. Beschadigingen zijn afwezig. Het contrast, detail en scherpte zijn uitstekend. Het geluid staat in een Dolby Digital 5.1 track op de DVD. De dialogen zijn goed verstaanbaar. Ook het geluidsspoor is vrij van beschadigingen.

De extra’s zijn op deze 2-disc uitgave ondergebracht op het tweede schijfje en bestaan uit: de teaser (1 minuut), deleted scènes (13 minuten), een elf minuten durende behind-the-scenes featurette met voornamelijk setbeelden en interviews. Daarnaast treffen we een drietal interessante interviews aan met castleden en de regisseur (in totaal 45 minuten), een featurette waarin enkele effect shots worden belicht (2 minuten) en de videoclip van ‘Bloedgabbers’ van Lange Frans en Trijntje Oosterhuis.  Een leuke en interessante portie extra’s, waarbij het enkel jammer is dat er geen documentaire op staat die iets vertelt over de echte ontvoering.

Speelduur
Ca. 120 minuten
Distributie
A-Film
Release datum DVD
16 februari 2012
Verpakking
Keepcase met kartonnen slipcase
Regio
2
Beeld
16:9 Anamorf (2,35)
Geluid
Dolby Digital 5.1 – Nederlands
Ondertiteling
Geen
Extra’s
Teaser
Interviews
Behind the scenes
Deleted scenes
Videoclip
Effect shots

Met dank aan A-Film Home Entertainment voor het beschikbaar stellen van deze DVD !

Reacties zijn gesloten.