web analytics

DVD: De Leugen

Reacties zijn gesloten

FILM
Hoe maak je het welbekende verhaal rond de affaire van Ayaan Hirsi Ali aantrekkelijk? De makers van De Leugen zullen er ongetwijfeld hun breinen over hebben laten kraken. Ze zijn met een verkeerde oplossing gekomen.

Iedereen zal het schandaal in 2006 wel kennen: Hirsi Ali vertrok naar Amerika nadat ze bleek te hebben gelogen over haar identiteit, en waarschijnlijk haar Nederlands staatsburgerschap zou kwijtraken. De Leugen, een documentaire van Robert Oey, laat betrokken politici en advocaten aan het woord over hun persoonlijke belevenissen rond die tijd. De gesprekken worden gesneden met een portret van een familie die al jaren vastzit in een asielzoekerscentrum.

De politici leggen uit wat de onvermijdelijke consequenties van liegen over identiteit zijn, terwijl de asielzoekers balen als een stekker dat ze niet hebben gelogen toen ze naar Nederland kwamen – de mensen die dat wel deden hebben nu een schijnbaar gelukkig leven. De twee perspectieven maken duidelijk dat de Nederlandse regelgeving vaak te wensen overlaat. Worden regels soms alleen belangrijk als de media er bovenop zit? Een interessant vraagstuk.

De documentairemakers vonden het blijkbaar niet genoeg en hebben De Leugen een filmisch uiterlijk willen geven. Regisseur Oey is zelf nooit in beeld en laat de ‘geïnterviewden’ met elkaar praten. Ze zingen zelfs zeer simpele liedjes over hun relatie met Hirsi Ali, of de problemen in het asielzoekerscentrum. Niet alleen tekstueel simpel, maar ook qua klank.

Het grootste probleem van De Leugen zit in hem de geloofwaardigheid. Er wordt gemonteerd als in een speelfilm, dus de vraag rijst al snel of de verschillende cameraposities het verloop van een gesprek niet hebben beïnvloed. In iedere scène worden wel zinnen uitgesproken die onnatuurlijk aanvoelen. Is er te veel en te selectief geknipt om maar een vloeiend geheel te presenteren?

De documentaire lijkt dus zelf een leugen te zijn. Hij zal niet ver van de waarheid af zitten, maar het is genoeg om de kijker te laten twijfelen. En dat is wel het laatste wat je nodig hebt in een documentaire met dit onderwerp.

Waardering: **

BEELD
De Leugen bestaat voor een groot deel uit archiefmateriaal, dat hier en daar zijn beperkingen kent. De door Oey zelf geschoten beelden zijn prima van kwaliteit. Over het geheel gezien oogt het beeld scherp, en is het – op wat archiefmateriaal na – vrij van beschadigingen. Er is optionele Engelse ondertiteling aanwezig. Op de momenten dat er een andere taal dan Nederlands gesproken wordt, is er een Nederlands ondertitelspoor voor handen.

GELUID
Voor het geluid heeft de kijker de keuze tussen de Dolby Digital 2.0-track en het Dolby Digital 5.1 geluidsspoor. Beide tracks zijn vrij van beschadigingen en ruis. De dialogen zijn goed verstaanbaar en komen helder uit de frontspeakers. De 5.1 track heeft geen grote meerwaarde, al is de spreiding op de momenten dat er muziek te horen is vanzelfsprekend beter.

EXTRA’S
De enige extra’s op de DVD betreffen trailers voor andere uitgaven van Filmfreaks: de Nederlandse films Win/Win en Nothing Personal. Helaas herbergt het schijfje geen inhoudelijke extra’s.

Speelduur
ca. 93 minuten
Distributie
Filmfreaks
Release datum DVD
18 april 2011
Verpakking
Keepcase
Regio
2
Beeld
Anamorphic 16:9
Geluid

Dolby Digital 2.0 – Nederlands
Dolby Digital 5.1 – Nederlands
Ondertiteling
Nederlands
Engels
Extra’s
Trailers

Met dank aan Filmfreaks voor het beschikbaar stellen van deze DVD !