web analytics

DVD: De Wederopstanding van een Klootzak

Reacties zijn gesloten

Dewederopstandingvaneenklootzak

FILM
Het begint allemaal buitengewoon rustig. Long shots van de Afsluitdijk, weilanden en hoofdpersoon Ronnie (Yorick van Wageningen) die omgeven door natuur op zijn gemak staat te urineren. Toch wordt langzaamaan helder dat we hier niet naar een normale film te maken hebben. Het eerste moment waarop dit duidelijk wordt? Het moment dat de hoofdpersoon apathisch een dode muis in brand zet.

We hebben het hier over De Wederopstanding van een Klootzak, de eerste lange speelfilm van striptekenaar en filmmaker Guido van Driel. De film is een bewerking van Van Driels eigen graphic novel Om mekaar in Dokkum uit 2004 en opende onlangs het International Film Festival Rotterdam. In De Wederopstanding van een Klootzak volgen we het leven van crimineel Ronnie. Hij overleefde een aanslag en is uit op wraak: samen met zijn “zakenpartner” Janus (Juda Goslinga) gaat hij op zoek naar degene die hem dood wou hebben. Dit voert de twee naar Dokkum, waar de moordenaar zou moeten wonen.

De film wordt de kijker niet in hapklare brokken aangereikt, maar laat veel open. De personages en hun motieven worden niet meteen duidelijk. Het feit dat de film opent met Ronnie en Janus die aankomen in Dokkum draagt hieraan bij: we weten niet precies wie zij zijn en wat deze stadse mannen in deze landelijke omgeving komen doen. Die uitleg wordt pas gegeven in het gedeelte van de film dat “De Oude Ronnie” heet. Maar voor die tijd hebben kijkers zich al genoeg kunnen afvragen. Wie is die asielzoeker en wat heeft hij met Ronnie te maken? Waarom is Ronnie zo apathisch?

De eerder genoemde beelden van de natuur lopen als een rode draad door de film. Een welkome afwisseling, want in het deel dat het oude leven van Ronnie laat zien voert bruut geweld de boventoon. De legendarische scène waarin Ronnie met een stofzuiger het oog van een wanbetaler uitzuigt is daar een goed voorbeeld van en kan tevens de boeken in als meest creatief geweldsdelict in de Nederlandse cinema. De tweede eervolle vermelding is iemand die ons ontvallen is. Jeroen Willems maakt indruk met de vertolking van de angstaanjagende gangster James Joyce. Al duurt Willems’ optreden in de film nog geen tien minuten, hij weet de aandacht van de kijker dusdanig op te slokken met zijn charisma en stemgebruik dat dit niet snel vergeten zal worden.

De Wederopstanding van een Klootzak bevat echter wat elementen die beter hadden gekund: zo had de film net iets korter gekund en valt de climax scène wat moeilijk te plaatsen in het geheel. Toch is de film wegens originaliteit, humor en zeer krachtig acteerwerk zeker de moeite waard om te bezoeken.

Waardering: *** half

BEELD, GELUID & EXTRA’S
De Wederopstanding van een Klootzak staat in de originele 2,35:1 verhouding anamorf op de DVD. Het beeld oogt mooi scherp en gedetailleerd en is vrij van beschadigingen. Er is optionele Engelse ondertiteling aanwezig. Het geluid staat in een Dolby Digital 5.1-track op de DVD. Deze brengt de dialogen op een heldere manier.

Jammer genoeg herbergt de DVD geen noemenswaardige extra’s. Geen making of, geen toelichting van de regisseur of cast, maar enkel de originele bioscooptrailer en nog drie trailers voor andere releases van A-Film.

wederopstandingklootzakdvd

Speelduur
Ca. 85 minuten
Distributie
A-Film Home Entertainment
Release datum DVD
2 juli 2013
Verpakking
Keepcase
Regio
2
Beeld
16:9 anamorf (2,35)
Geluid
Dolby Digital 5.1 – Nederlands
Ondertiteling
Engels
Extra’s
Originele bioscooptrailer
Trailers

Met dank aan A-Film Home Entertainment voor het beschikbaar stellen van deze DVD !